Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niinistö haluaa satojen miljoonien energiarahaston – tukisi myös kotitalouksien aurinkopaneeleita

Vihreiden puheenjohtaja on pettynyt Fennovoima- ratkaisuun. "Se on askel menneeseen."

Kotimaa
 
Markus Jokela HS
Ville Niinistö toivoo, että energiapolitiikassa otettaisiin mallia vaikkapa Saksasta, Ruotsista ja Tanskasta.
Ville Niinistö toivoo, että energiapolitiikassa otettaisiin mallia vaikkapa Saksasta, Ruotsista ja Tanskasta. Kuva: Markus Jokela HS

Erilaiset rahastoehdotukset ovat sisäpolitiikan uusi ilmiö. Keskusta on ehdottanut kasvurahastoa, Sdp remonttirahastoa ja vasemmistoliitto yrityksiin sijoittavaa kansanrahastoa.

Nyt vihreät ehdottavat energiarahastoa, johon koottuja varoja käytettäisiin uudenlaisiin energiainvestointeihin. Niillä olisi tarkoitus uudistaa suomalainen energiapolitiikka ja -järjestelmä perusteellisesti.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoo, että kestävästä energia- ja ympäristöpolitiikasta tulee puolueen vaalikampanjassa yksi keskeisistä teemoista. Energiarahasto on osa laajempaa energiaohjelmaa.

"Pääomien puute rajoittaa investointeja uusiin menetelmiin. Siksi tarvitaan tällaisia ratkaisuja", Niinistö sanoo.

Jotta rahasto olisi uskottava, siihen pitäisi Niinistön mukaan saada jo alkupääomaksi vähintään sata miljoonaa euroa tai sitäkin enemmän. Alkupanostus tulisi veronmaksajilta eli valtion budjetista. Tervetulleita olisivat myös muut sijoittajat, kuten eläkeyhtiöt.

Rahasto ryhtyisi edistämään hajautettua energiajärjestelmää.

Vihreiden energiapainotusten taustalla on osin pettymys Fennovoiman ydinvoimaratkaisuun.

Vihreissä uskottiin vankasti, että Pyhäjoen hanke on toteuttamiskelvoton, kun melkoinen osa suomalaisista sijoittajista vetäytyi kesken matkaa. Asetelma muuttui, kun valtion puoliksi omistama energiayhtiö Fortum ilmoitti lähtevänsä mukaan enintään 15 prosentilla.

"On murheellista, että päätettiin tehdä tällainen taaksepäin katsova, keskitettyyn vanhanaikaiseen energiajärjestelmään nojaava ratkaisu. Tässä on kaikuja 1970-luvun tyyppisestä järjestelystä Venäjä-kytkyineen päätoimijoina kahden maan valtionyhtiöt, kuin silloin ennen", Niinistö sanoo.

Hän ei ole vakuuttunut Fortum–Rosatom–Fennovoima-kuvion onnistumisesta.

"Siinä on paljon epävarmuuksia, kuten Rosatomin mahdolliset rahoitusvaikeudet, EU-pakotteet ja turvallisuuspoliittiset kysymykset. Varmaa on, että toteutuessaan järjestely lisää Suomen energiajärjestelmän epävarmuutta, vaikka sen piti vähentää sitä."

Vihreiden hahmottelema energiarahasto antaisi isojen kohteiden ohella luottoja ja myös takauksia kotitalouksille, kunnille ja pienille yrityksille uusiutuvan energiatuotannon hankkeisiin, kuten aurinkopaneeleihin ja pieneen tuulivoiman tuotantoon.

Rahaa myönnettäisiin myös hankkeisiin, joilla energiankulutusta voidaan vähentää.

Rahasto olisi luonteeltaan "kiertävä". Kun hankkeiden seurauksena energialasku pienenee, näin saatuja tuottoja voitaisiin ohjata takaisin rahastoon ja rahoittaa taas uusia investointeja.

Toinen konkreettinen ehdotus on kotitalousvähennyksen laajentaminen. Niinistö ehdottaa, että 2 400 euron vuotuinen vähennyskiintiö kaksinkertaistetaan. Lisäosaa saisi käyttää vain uusiutuvaan energiaan ja energian säästökeinoihin. Myös nettolaskutukseen siirtyminen voisi vihreiden mielestä kannustaa uuteen pientuotantoon.

Niinistö odottaa myös aurinkosähkön pientuotannon verotuksen poistamista. Hän kertoo sopineensa siitä budjettiriihessä valtionvarainministeri Antti Rinteen (sd) kanssa.

"Rinteen ratkaisusta riippuu, lähteekö kaksi huomattavaa aurinkopaneeleiden tuotantohanketta liikkeelle Salossa ja Jyväskylässä."

Niinistö pahoittelee, että Suomessa on menetetty ne mahdollisuudet, joita sisältyy suureen länsimaissa tapahtumassa olevaan energiamurrokseen, vaikka Suomessa on runsaasti alaan liittyvää osaamista.

"Energiapoliittisilla ratkaisuilla tämän alan yrityksille pitäisi antaa ensin mahdollisuus Suomessa. Sitten ne voisivat hyödyntää taitojaan viennissä."

Niinistö sanoo, että niillä Euroopan mailla, jotka ovat ymmärtäneet murroksen mahdollisuudet, menee myös taloudellisesti parhaiten. Hän viittaa Saksaan, Ruotsiin ja Tanskaan.

Niinistö kehottaa katsomaan saksalaista energiajättiä E.onia. Se teki pesäeron fossiiliseen tuotantoon ja suuntaa kaikki tulevat investointinsa uusiutuvaan hiilipäästöttömään energiaan.

"Meillä katsotaan menneeseen. Samalla menetetään mahdollisuudet talouskasvuun ja työpaikkojen luomiseen."

Fennovoiman puolustajat ja vastustajat ottivat yhteen Studio Kulmapöydässä
Fennovoiman puolustajat ja vastustajat ottivat yhteen Studio Kulmapöydässä
Eduskunta äänestää perjantaina Fennovoiman ydinvoimalan periaatepäätöksestä. Torstaina Studio Kulmapöytä kokosi kasvotusten hankkeen puolustajat ja vastustajat. Mukana olivat Pro Hanhikivi-järjestön aktiivi Hanna Halmeenpää, talousvaliokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarinen (kesk), vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki. Toimittajina HS:n talouden ja politiikan toimituksen esimies Marko Junkkari ja politiikan toimittaja Piia Elonen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat