Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuontiautoja verotettu liian ankarasti

KHO pitää verotusta syrjivänä. Tuontiautoista kerättiin kymmeniä miljoonia euroja liikaa veroja.

Kotimaa
 
Hiilidioksidipäästöjen mukainen veroporrastus jyrkkeni huhtikuussa 2012. Juuri ennen muutosta autoverojuristi Petteri Snell arvosteli HS:n haastattelussa, että Suomen autoverotuksen syrjivyys kärjistyy.
Hiilidioksidipäästöjen mukainen veroporrastus jyrkkeni huhtikuussa 2012. Juuri ennen muutosta autoverojuristi Petteri Snell arvosteli HS:n haastattelussa, että Suomen autoverotuksen syrjivyys kärjistyy.

Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) mukaan käytettyjen tuontiautojen päästöperusteinen verotuskäytäntö on syrjivä.

KHO antoi perjantaina päätöksen verotusasiasta, jossa Tulli oli valittanut Helsingin hallinto-oikeuden viimevuotisesta ratkaisusta.

Tapaus koski suuripäästöistä autoa, joka otettiin käyttöön ennen vuotta 2008. Auto tuotiin maahan 1. tammikuuta 2008 jälkeen, ja sitä verotettiin silloin voimaan tulleen päästöperusteisen autoveron mukaan.

KHO:n mukaan verotuskäytäntö suosii kotimaassa ensirekisteröinnin saaneita autoja, sillä niillä on pienempi vero kuin maahantuoduilla samanikäisillä autoilla. Autolle on voitu määrätä jopa yli 40 prosentin autovero, kun oikea veroprosentti olisi ollut maksimissaan 29.

Autoverolakimies Petteri Snell kertoo, että päätös vaikuttaa jopa 60 000 autoilijan veropäätökseen.

"Autoveroa on peritty keskimäärin tuhat euroa liikaa, joten kokonaissumma on jopa 60 miljoonaa euroa", Snell sanoo.

Snell kertoo, että KHO:n päätös vaikuttaa myös sellaisten autojen verotukseen, jotka on otettu ensi kertaa käyttöön vuosina 2009–2012 ja tuotu maahan huhtikuun 2012 jälkeen. Autovero nousi vuonna 2012, mutta näistäkin autoista olisi pitänyt kantaa veroa käyttöönottovuoden verotuksen mukaan.

"Tämä on valtava soppa, sillä tällä on vaikutuksia myös käytettyjen autojen markkinahintoihin. Tuontiautojen markkinahinnat on määritelty Suomessa virheellisen veroprosentin mukaan", Snell kertoo.

Tuontiautojen verotuksen valitusaika on kolme vuotta päätöksen antamista seuraavan kalenterivuoden alusta. Näin ollen vuonna 2011 annetuista päätöksistä ehtii valittaa vielä tämän vuoden puolella.

Snell sanoo, että KHO:n päätös verotuksen syrjivyydestä oli odotettu.

"Tämä on ollut tiedossa siitä lähtien, kun Euroopan unionin tuomioistuin antoi ensimmäisen päätöksen asiasta muutama vuosi sitten", Snell sanoo.

HS ei tavoittanut Tullin autoverotusjohtajaa Tapio Rouhiaista.

Tullin tiedotteen mukaan se valmistelee KHO:n ratkaisun edellyttämät muutokset ja toimintaohjeet autoverotukseen. Tulli julkaisee käytettyjen autojen verotuksessa käyttöönotettavat vertailuprosentit omilla verkkosivuillaan.

Tulli tiedottaa asiasta ensi vuoden puolella, mutta varoittaa, että muutos pidentää autoverotusten käsittelyaikoja lähiviikkojen aikana.

"KHO:n tuore päätös tarkoittaa sitä, että joidenkin käytettynä tuotavien autojen verotuksessa ei voida soveltaa voimassa olevan lain mukaista veroprosenttia", tulli toteaa.

Se huomauttaa, ettei KHO:n tuore päätös vaikuta käytettyjen tuontiautojen arvonmääritykseen eikä siten niiden verotusarvoihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat