Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joulukuusi roikkui kattohirressä

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Suomalaisen joulukuusen historia on jo lähes 200-vuotinen. Täkäläinen joulukuusipioneeri oli senaattori Otto Wilhelm Klinckowström. Hän oli saksalaisten ja ruotsalaisten joulutavasta niin tohkeissaan, että hankki vuoden 1829 joulujuhliinsa kahdeksan kuusta.

Euroopassa joulukuusen käyttö alkoi ehkä jo 1400-luvulla. Ensimmäisenä kuusikaupunkina pidetään Strasbourgia, mutta myös hansakaupungit Riika ja Tallina ovat havitelleet titteliä. Tallinnassa ensimmäinen, joskin kiistelty, maininta joulukuusesta on vuodelta 1441.

Kuuset olivat alkujaan julkisten tilojen koristeita. Rikkaat käyttivät niitä hyväntekeväisyyden välineinä, sillä oksilla roikkui pikkuherkkuja, joita köyhät pikkulapset saivat tavoitella.

Suomessa kuusen käyttö levisi senaattorin juhlista rahvaan huviksi. Aiemmin tupiin oli levitelty jouluolkia muistuttamaan Jeesuksen seimestä. Paloherkät oljet vaihdettiin mielellään kuuseen.

Uskonnolliset piirit tuomitsivat kuusen pitkälle 1900-luvulle. Puun tupaansa kantaneita pidettiin perkeleen palvelijoina.

Kuusen käyttötavoissa oli valtavia eroja. Köyhät ripustivat kuusen roikkumaan takkahirteen, jotta se olisi vienyt mahdollisimman vähän tilaa.

Kansavalistusseuran vuoden 1912 joululehdessä paheksuttiin rikkaiden kirjavia kuusia. Niihin kuulemma ostettiin joka joulu uusia helyjä miettimättä sopivatko uudet helyt yhteen vanhojen kanssa. 

 

Lähde: Joulupuu on rakennettu – Suomalaisen joulukuusen tarina (Tammi, 2009)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat