Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljälle ehdollista vankeutta terrorismin rahoittamisesta

Tuomitut lähettivät rahaa Somaliaan al-Shabaab- terroristijärjestölle

Kotimaa
 

Helsingin käräjäoikeus antoi perjantaina tuomionsa terrorismin rahoitukseen liittyvässä jutussa. Käräjäoikeus tuomitsi kolme ihmistä terrorismin rahoittamisesta viiden kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.

Terrorismin rahoitukseen liittyneet syytteet koskivat rahalähetyksiä Somaliaan al-Shabaab-terroristijärjestölle.

Lisäksi yksi mies tuomittiin terrorismin rahoittamisesta, värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen ja terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta.

Mies sai vuoden ja neljän kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen. Rangaistukseen vaikutti se, että mies oli ollut yli seitsemän kuukautta tutkintavankeudessa vuosina 2011–2012.

Syytteet liittyivät suunnitelmaan siepata kaksi Suomessa asuvaa somalialaistaustaista poikaa terroristijärjestön koulutusleirille Somaliaan sekä oman veljen värväykseen al-Shabaabin taistelijaksi.

Tuomitut kiistivät syytteet.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan kaikki syytetyt lähettivät rahaa Somaliaan tietoisina siitä, että sillä rahoitetaan terroristista toimintaa.

Lähetetyt summat ovat suhteellisen pieniä. Yhden syytetyn osalta kyse on runsaasta sadasta Yhdysvaltain dollarista. Yhteensä kyse on kaikkien syytettyjen kohdalla noin 4 000 dollarista. Rahalähetykset tehtiin vuosina 2008–2010.

Näyttönä oli esimerkiksi puhelinkuuntelutallenteita, tekstiviestejä ja syytettyjen esitutkintakertomuksia, jotka poikkesivat heidän puheistaan oikeudessa.

Käräjäoikeuden mukaan syytettyjen on täytynyt tietää viimeistään tammikuussa 2009, että al-Shabaabin toiminta on terroristista.

Yhden miehen saama värväystuomio liittyy siihen, että käräjäoikeuden mukaan Suomessa asuva mies värväsi veljensä al-Shabaabiin sen jälkeen, kun tämä vapautui vankilasta Etiopiassa vuonna 2010.

Käräjäoikeuden mukaan asian todistavat puhelinkuuntelutallenteet sekä miehen oma tunnustus, jonka mukaan hänen veljensä liittyi al-Shabaabiin vuonna 2011.

Miehen tuomio terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta taas liittyy sieppausjuoneen, joka kohdistui hänen veljenpoikiinsa. Tuomion mukaan nelikymppinen mies suunnitteli syksyllä 2010 kahden veljenpoikansa sieppausta Somaliaan al-Shabaabin koulutusleirille. Myös veli oli mukana suunnitelmassa.

Veljen vaimo ja lapset oli tarkoitus houkutella ensin Keniaan lomamatkan varjolla, ja pojat olisi viety huumattuna rajan yli Somaliaan.

Vaimo ja lapset kertoivat oikeudessa kuulleensa suunnitelmasta ensi kertaa poliisikuulusteluissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat