Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joulukuusi maksaa torilla 50 euroa

Suomalaiset ostavat jouluna lähes miljoona kuusta. Niistä valtaosa on kotimaisia.

Kotimaa
 
Millainen on täydellinen joulukuusi?
Millainen on täydellinen joulukuusi?
Myyjät ja asiakkaat kertovat, mihin kuusikaupoilla kiinnitetään huomiota. Toimittaja: Ossi Mansikka. Kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu.
Fakta

Kuusien hinnat kaupungeittain

Turku, Tuomiokirkkotori

 viljelty metsäkuusi 40–60 e

 luonnonkuusi 40–60 e

 mustakuusi 40–60 e

 serbiankuusi 40–60 e

Kuopio, Musiikkikeskus

 viljelty metsäkuusi 35–65 e

 luonnonkuusi 35–65 e

 lännenpihta 50–60 e

Helsinki, Töölöntori

 viljelty metsäkuusi 60 e

 iso douglaskuusi 100 e

 serbiankuusi 45 e

 mustakuusi 40–70

Tampere, Keskustori

 viljelty metsäkuusi 40–50 e

 luonnonkuusi 15–40 e

 mustakuusi 40–60 e

 serbiankuusi 40–70 e

 minikuuset 10–15 e

Lappeenranta, Kauppatori

 viljelty metsäkuusi 40–60 e

 luonnonkuusi 40–60 e

 serbiankuusi 40–60 e

 mustakuusi 40–60 e

Oulu, Kauppatori

 viljelty metsäkuusi 60 e

 luonnonkuusi 20–40 e.

Turku. Virtasen pariskunnalla on monista perheistä tuttu marssijärjestys. Sirpa Virtanen valitsee joulukuusen ja Keijo Virtanen huolehtii sen kuljetuksesta. Pari myös pitää kiinni perinteistä.

"Olemme hakeneet joulukuusen Turun Tuomiokirkkotorilta vuodesta 1978. Kuusen pitää olla perinteisen mallinen ja tietenkin nätti", Sirpa Virtanen kertoo.

Hän valitsee aina viljellyn metsäkuusen, sillä se on symmetrinen ja vahvaoksainen. "Oksien pitää kestää, sillä käytämme eläviä kynttilöitä", Virtanen kertoo.

Virtasen kuusi maksoi 50 euroa. Se näyttäisi olevan HS:n hintavertailun perusteella joulukuusen keskihinta. HS kysyi hintoja kuudesta kaupungista. Peruskuusen hinta vaihtelee Oulun 20 eurosta Helsingin 60 euroon.

Joulupuuseura on viime vuosina arvioinut, että joulukuusen keskihinta olisi 45 euroa. Seuran puheenjohtaja Janne Saarinen neuvoo suhtautumaan vertailuihin kuitenkin varovaisesti.

"Markkinat eivät ole homogeeniset, eikä joka torilta löydy samaa vertailukelpoista puuta. Käsitys joulukuusestakin vaihtelee paikkakunnittain. Jossain voidaan myydä joulukuusena mitä tahansa metsästä kaadettua keppiä", Saarinen sanoo.

Joulupuuseuran mukaan viljeltyjen metsäkuusien osuus kasvaa tasaisesti. Nyt jo yli puolet myytävistä kotimaisista kuusista on viljeltyjä. Luonnonkuusien eli latva- ja taimikuusien osuus vähenee kuusibisneksen ammattimaistumisen myötä.

"Vaikka myyjällä olisi miten paljon metsää, sieltä ei välttämättä löydy riittävästi sopivia kuusia", Saarinen selvittää.

Jo yli 600 viljelijää kasvattaa joulukuusia.

Tänäkin jouluna myydään arviolta 800 000 kotimaista joulupuuta. Myynnin arvo on reilut 30 miljoonaa euroa. Noin 300 000 suomalaista hakee kuusen omasta metsästä. Tuontipuita on myyty viime vuosina 100 000- 150 000.

Antti Johansson
Keijo Virtanen tuli hakemaan vaimonsa Sirpa Virtasen valitsemat kuuset Hanna Holmalta (vas.). Virtasten kuusessa on vahvat oksat, jotta ne kestävät kynttilät.
Keijo Virtanen tuli hakemaan vaimonsa Sirpa Virtasen valitsemat kuuset Hanna Holmalta (vas.). Virtasten kuusessa on vahvat oksat, jotta ne kestävät kynttilät.

"Jopa 90 prosenttia myytävistä kotimaisista joulukuusista on metsäkuusia. Loput ovat harvinaisempia lajeja kuten mustakuusia", Saarinen sanoo.

Perinteinen metsäkuusi aiheuttaa joillekin allergian kaltaisia oireita. Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan metsäkuusessa on kuitenkin suhteellisen vähän homeitiöitä. Kuusen tuoksusta oireita saavat ovat siirtäneet kuusen ulos tai hankkineet muovikuusen.

"Mustakuusi on hajuton, joten se voi olla sopiva vaihtoehto hajuallergikoille", paimiolainen kuusimyyjä Hanna Holma neuvoo.

Valtaosa Suomeen tuotavista kuusista tulee Tanskasta. Tuontikuusien hinta on jopa puolet kotimaisen hinnasta. Esimerkiksi Bauhaus myy parimetrisen metsäkuusen 19 eurolla.

Virtasen pariskunnalle ei tulisi mieleenkään hankkia tuontikuusta kotiinsa.

"Jos jouluna johonkin satsaa, niin sitten kuuseen", Sirpa Virtanen toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat