Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joulurauha saapui eduskuntaan

Kotimaa
 
Juhani Niiranen HS
Eduskunnan joulukuusi on koristeltu lasten piirroksin ja toivein.
Eduskunnan joulukuusi on koristeltu lasten piirroksin ja toivein. Kuva: Juhani Niiranen HS

"Arkihuolesi kaikki heitä", lauloi Sibelius-lukiolaisten kamarikuoro kansanedustajille perjantaiaamuna. Valtiosalin joulukuusta koristivat lasten piirrokset ja pienet viestit.

Hymyt olivat perjantaina herkässä, mutta moni tunnusti ensi kevään vaalien hermostuttavan.

Sen pani merkille myös eduskunnan postikonttoria hoitava palvelusihteeri Marja Hatakka.

"Ihmiset ovat kiireisiä ja hermostuneita", huokaisi Hatakka, joka jää keväällä eläkkeelle.

Kiire oli tällä viikolla Hatakallakin, sillä kansanedustajat lähettivät jopa 200 000 joulukorttia, mikä on enemmän kuin normaalisti.

Joulukortti on kansanedustajien mielestä myös hyvä vaalimainos, vaikka sähköinen kortti ja sosiaalinen media ovat nousseet koviksi kilpailijoiksi.

Eduskunnasta lähetettyä joulukorttia arvostetaan varsinkin Kehä kolmosen ulkopuolella. Se kiinnitetään nuppineulalla tuvan seinälle.

Hermostuneisuus ei juuri näkynyt täysistuntosalissa, jossa käytiin koko viikko läpi valtion ensi vuoden budjettia kärsivällisesti ja yllättävän asiallisesti.

Kuhina kävi salin ulkopuolella: eduskunnan kuppilassa, haastatteluissa, palavereissa ja pikkujouluissa.

"Nyt kerätään eväskoreja täyteen asioista, joista puhutaan keväällä vaalikentillä", muotoili Sdp:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen, joka on puolueen vaalipäällikkö.

Demarit eivät peitelleet tyytyväisyyttään siihen, että puolue ohitti kokoomuksen HS:n teettämässä tuoreessa gallupissa.

Puolueiden ero on tosin hyvin pieni, vain 0,2 prosenttiyksikköä. Koska tutkimuksen virhemarginaali on noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa, puolueiden kannatus voi olla toisinkin päin.

Demareiden iloa eivät tällaiset muistutukset himmentäneet. Trendi on nouseva, he tähdensivät kiirehtiessään eduskuntaryhmän kokoukseen viilailemaan vaalikampanjaa.

Vaikka kokoomuksen alamäkeä päiviteltiin, näytti vähän siltä, että puolue olisi löytänyt taistelutahtonsa. Iskuja sinkoili gallupien ylivoimaiseen ykköseen, oppositiopuolue keskustaan, mutta myös hallituskumppani Sdp:hen päin.

Itsevarmuutta uhkunut kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Alexander Stubb tiennee kuitenkin, että eduskuntaryhmässä on niitäkin, jotka epäilevät hänen kykyään johtaa puolue vaalivoittoon.

Koti, uskonto ja isänmaa ovatkin nousseet Stubbin sanavarastoon. Se miellyttää konservatiivisimpia kokoomuslaisia.

Konsensuksen haukkuminen kuulostaa Stubbin suusta vielä ulkoa opetellulta, mutta harjoitus tekee mestarin.

Kokoomuksessa konkarit ovat nousseet yhtäkkiä arvoonsa. Eduskuntaryhmän toisena varapuheenjohtajana toimiva Ben Zyskowicz häärää nyt joka paikassa.

Hänen lisäkseen puolueen pelastajiksi ovat kiiruhtaneet myös Ilkka Kanerva, Pertti Salolainen ja Kimmo Sasi. Tällä joukolla kannatuksen toivotaan kääntyvän kasvuun.

Eduskunta jäi nyt tavallista lyhyemmälle joulutauolle huhtikuun eduskuntavaalien vuoksi. Seuraava istunto on jo tiistaina 13. tammikuuta.

Joulurauhaa toivotettiin puolin ja toisin, mutta talouden heikkeneminen ja Venäjän tilanne tuntuivat huolettavan kaikkia.

Tammikuussa eduskunnassa keskustellaan Suomen Venäjän-suhteista. Siitähän on käyty nokkapokkaa viime aikoina.

Puolueissa on jo valiteltu, että Venäjän-tuntemuksesta alkaa olla pulaa. "Kotiryssiä" ei kukaan kaipaa, mutta luontevat suhteet venäläisiin poliitikkoihin ja virkamiehiin ovat vähissä.

"Venäjä, Venäjä, Venäjä", kiteytti eräs pitkän linjan poliitikko kevään pääteeman lähtiessään joulunviettoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat