Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arktinen alue muuttuu, eivätkä vaikutukset jää napapiirin pohjoispuolelle

Kotimaa
 
Mika Ranta HS
HS:n sarja kertoo arktisen alueen muutoksesta. Katso kaikki osat osoitteesta hs.fi/aihe/arktinenmuuttuu.
HS:n sarja kertoo arktisen alueen muutoksesta. Katso kaikki osat osoitteesta hs.fi/aihe/arktinenmuuttuu. Kuva: Mika Ranta HS

Arktinen alue elää voimakasta muutosten aikaa. Ilmasto lämpenee, jäätiköt ja pohjoinen merijää sulavat. Luonto, kulttuuri ja geopolitiikka muuttuvat. Vaikutukset eivät enää jää napapiirin pohjoispuolelle, vaan ne tuntuvat kaikkialla maapallolla.

Luonnonvarojen etsinnän ja hyödyntämisen sekä liikennesuunnitelmien paineet ovat kovat, ja taloushyödyt ovat suurelta osalta ohittaneet ympäristönäkökohdat, kun maat tuijottavat pohjoiseen kuin joulupukin säkkiin.

Pohjois-Norjassa odotetaan Jäämeren reitin avautumista. Meren pohjasta paljastuvat maailman suurimmat vielä käyttämättömät öljy- ja kaasuvarat ajavat öljy-yhtiöitä arktiselle.

Suomikin haluaa osansa kasvavasta kakusta, vaikka ei Jäämeren rantavaltio olekaan. Tekes käynnisti juuri ohjelman, jossa sadalla miljoonalla eurolla yritetään vauhdittaa suomalaisten yritysten liiketoimintaa arktisilla merialueilla. Ensimmäisenä "keihäänkärkialueena" ohjelma esittelee pohjoisten luonnonvarojen hyödyntämisen. Toki ympäristöteknologiakin on mukana, mutta selvää on, päähuomio on fossiilisissa polttoaineissa ja kaivannaisissa – menneen maailman keihäänkärjissä.

Poliittisestikin Suomi vielä hakee onnistumista arktisessa bisneksessä.

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd) päästäisi suomalaiset monitoimimurtajat avustamaan Shelliä arktisessa öljynporauksessa. Paateron mielestä asiassa ei ole moraalista ongelmaa, koska Suomi ei itse poraa öljyä meren pohjasta.

Riskit ovat kuitenkin kovat ja vaikeasti hallittavat. Mittava öljyntuotanto hyisellä Jäämerellä merkitsee vääjäämättä ennen pitkää öljyturmaa, jonka vaikutukset voivat olla tuhoisat. Eldorado voi muuttua nopeasti suoranaiseksi Siperiaksi. Luonnoltaan herkällä arktisella jäälauttojen seassa tapahtuvan ympäristöonnettomuuden vaikutuksia on hankala minimoida. Ja jäisellä merellä tapahtuvasta öljyntorjunnasta on vähän kokemuksia.

Jään sulaminen on tehnyt arktisesta alueesta globaalin.

Arktinen lämpenee paljon nopeammin kuin muu maailma. Ilmastonmuutoksen myötä meren pinta nousee toisella puolella maapalloa ja pienet saarivaltiot ovat vaarassa jäädä kokonaan veden alle. Ikiroudan sulaminen puolestaan voi vapauttaa ilmakehään metaania, joka on kymmeniä kertoja voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi. Tämä kiihdyttäisi ilmaston lämpenemistä entisestään.

Öljynporaus lisää myös fossiilisten polttoaineiden käyttöä samaan aikaan, kun niistä pitäisi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi päästä eroon. Tämä olisi syytä muistaa arktisia liiketoimintamahdollisuuksia arvioitaessa.

Riskit pitää tunnistaa, sillä mahdollisen öljyturman – sen voi aiheuttaa myös lisääntyvä meriliikenne – jälkeen on turha sanoa, että mehän vain avustettiin.

Ilmastonmuutoksen torjunta ja muutokseen sopeutuminen loistavatkin poissaolollaan Fennoskandian pohjoisten alueiden visioissa. Elinkeinojen kehittäminen ja kasvun tavoittelu nojaavat pitkälti vanhan maailman vetureihin.

Onko kalottialueella mietitty tosissaan uuden maailman vaihtoehtoja: niitä, jotka olisivat globaalisti keihäänkärkiä silloin, jos ihmiskunta päättääkin – tosin viime hetkellä – kääntää päästökehityksen reippaaseen laskuun ja tehdä kaikkensa ilmastonmuutoksen torjumiseksi? Entä jos vuoden kuluttua Pariisin ilmastokokouksessa saavutetaan vuosien jälkeen kansainvälinen ilmastosopu? Juuri päättyneessä Liman kokouksessa sovittiin jo, että maat tavoittelevat hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä.

Silloin esimerkiksi arktisen öljyntorjunnan liiketoimintamallien rajattomalta kasvulta putoaa pohja pois. Käsivarren radalle on turha haaveilla nesteytetyn maakaasun junia, ja miten käy Pohjois-Ruotsiin kaavaillun Lannavaaran rautakaivoksen? Onko sillä edessään sama kohtalo kuin muutama sata kilometriä etelämpänä Pajalassa konkurssiin menneellä Northlandilla?

Mitä pohjoisessa itse asiassa halutaan?

Lapin luonnon käytön ja elinkeinojen yhteensovittamista tutkinut Mikko Jokinen Metsäntutkimuslaitoksen Kolarin-yksiköstä onkin huomauttanut, ettei Jäämeren radasta tai elinkeinojen kehittämisestä käydä aktiivista keskustelua lappilaisessa arjessa.

Toki aluekehittäjien rooliin kuuluu, että pitää uskaltaa unelmoida kaukaisistakin asioista, mutta kuvastavatko rata- ja kaivoshankkeiden edistäminen lopulta seudun asukkaiden tahtotilaa?

Samuli Laita HS samuli.laita@hs.fi
Heli Saavalainen HS heli.saavalainen@hs.fi
Kirjoittajat ovat HS:n ympäristötoimittajia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat