Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uuden ajan etikettiongelmat: Saako seurassa kuunnella musiikkia ja vaatiiko tekstiviesti aina vastauksen?

Uuden ajan käytöstavat aiheuttavat päänvaivaa niin yritysjohtajalle kuin nuorisollekin

Kotimaa
 
Laura Oja HS
Opiskelija Peppi Valtonen:"Kuuntelen musiikkia kuulokkeilla melkein aina kävellessäni yksin kaupungilla. Seurassa keskityn kuitenkin toiseen ihmiseen. Esimerkiksi ravintolassa tai kahvilassa ystäviä tavatessa en räplää puhelinta, sillä se on mielestäni epäkohteliasta."
Opiskelija Peppi Valtonen:"Kuuntelen musiikkia kuulokkeilla melkein aina kävellessäni yksin kaupungilla. Seurassa keskityn kuitenkin toiseen ihmiseen. Esimerkiksi ravintolassa tai kahvilassa ystäviä tavatessa en räplää puhelinta, sillä se on mielestäni epäkohteliasta." Kuva: Laura Oja HS

Kun joku antaa meille lahjan, kiitämme. Kun kätellään, hyviin tapoihin kuuluu katsoa silmiin? Älypuhelinten vuoksi myös ihmisten kanssakäyminen on yhä enemmän sähköistä. Sosiaalinen media ja netti ovat luoneet uudenlaisen vuorovaikutusareenan, jossa myös totutut käytöstavat joutuvat uuteen puntariin.

"Käytöstavat opitaan tavallisesti vanhemmilta, mutta median suhteen ei ole vielä ehtinyt syntyä jaettua kulttuurista ymmärrystä ja olemisen mallia", Mediakasvatuksen asiantuntija Satu Valkonen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta kertoo.

Tämä voi Valkosen mukaan myös johtaa ristiriitoihin vanhempien ja lasten välillä, mikäli vanhemmat eivät ymmärrä lastensa tapakulttuuria.

Uuden ajan käytöstavat eivät kuitenkaan askarruta vain nuorisoa, vaan myös monet yritysjohtaja ja asiantuntija pohtivat samoja kysymyksiä, kertoo viestintäkoulutuksia järjestävä Katleena Kortesuo.

"Saako kännykkä olla palaverissa päällä vai tulkitaanko se huonoksi käytökseksi. Miten otan yhteyttä asiakkaaseen", Kortesuo luettelee.

Myös tapakouluttaja Kaarina Suonperältä udellaan usein neuvoja vastaavanlaisiin tilanteisiin. Niihin pätee kuitenkin hänen mukaansa sama periaate kuin aina aiemminkin: "Omaa toimintaa kannattaa arvioida siltä kannalta, mitä itse ajattelisi tai kokisi vastaavanlaisen käytöksen."

Laura Oja HS
Asiakaspäällikkö Annukka Paasi, tilitoimisto Talenom:"Olen päivän aikana yhteydessä kymmeniin asiakkaisiin. Mietin viestiessäni aina, mikä itsestäni tuntuisi kohteliaalta. Joidenkin kanssa olemme jo hyviä tuttuja, joten heitä voin puhutella rennommin sekä puhelimessa että sähköpostitse. En koskaan käytä Facebookia asiakasviestintään. Sen sijaan monen asiakkaan kanssa olen Linkedin-tuttava."
Asiakaspäällikkö Annukka Paasi, tilitoimisto Talenom:
"Olen päivän aikana yhteydessä kymmeniin asiakkaisiin. Mietin viestiessäni aina, mikä itsestäni tuntuisi kohteliaalta. Joidenkin kanssa olemme jo hyviä tuttuja, joten heitä voin puhutella rennommin sekä puhelimessa että sähköpostitse. En koskaan käytä Facebookia asiakasviestintään. Sen sijaan monen asiakkaan kanssa olen Linkedin-tuttava."

Suonperä, Valkonen ja Kortesuo vastasivat HS:n kokoamiin kysymyksiin.

Mihin aikaa on sopivaa soittaa myöhään illalla ystävälle tai sukulaiselle?
Suonperä: "Iltauutiset on vielä nykyäänkin hyvä merkki, jonka jälkeen ei pitäisi soittaa enää illalla. Elämämme on toki muuttunut iltapainotteisemmaksi, mutta kymmenen jälkeen soitetaan vain hätätapauksissa."

Kortesuo: "Työpuhelut kannattaa pääasiassa hoitaa arkisin klo 9–17. Päättävässä asemassa oleva ihminen hoitaa kuitenkin herkemmin työasioita 24/7."

Millaisissa paikoissa kännykkä pitää laittaa äänettömälle?
Valkonen: "Tämä vaati tilannekykyä. Näitä paikkoja koulut, kirjastot tai muut paikat, jotka on yhteisesti sovittu. Suomessa näitä on vielä melko vähän. Muualla Euroopassa on esimerkiksi hiljaisia junavaunuja. Lapset ja nuoret harjoittelevat vasta tilannetajua ja tarvitsevat tässä aikuisten ohjausta."

Kortesuo: "Kännykkä pidetään äänettömällä jokaisessa tilanteessa, jossa muut haluavat kuulla, nukkua tai keskittyä. Kytke näppäinäänet pois päältä aina. Ei ole tilannetta, jossa tarvitset piippausta jokaisesta kännykän painalluksestasi."

Pitääkö soittaa takaisin tai vastata kaikkiin vastaamatta jääneeseen puheluun?
Suonperä: "Nykyisessä viestitulvassa se on liikaa vaadittu. Mikäli puhelu on tärkeä, soittajan tulee jättää viesti tai soittaa uudelleen."

Kortesuo: "Ei tarvitse soittaa takaisin. On nimittäin olemassa huijausyrityksiä, joissa soittanut numero onkin maksullinen."

Laura Oja HS
Isä Päiviö Omwami yksivuotiaan poikansa Kuisma Omwamin kanssa:"En itse ole Facebookissa, sillä en koe, että siellä olisi kauheasti minua kiinnostavaa. En pitäisi kuitenkaan niin vaarallisena, jos haluaa jakaa lapsestaan jotain siellä. Haluan kasvattaa pojasta kohteliaan ihmisen, sellaisen, joka osaa ottaa toiset ihmiset huomioon, oli tilanne tai väline millainen tahansa."
Isä Päiviö Omwami yksivuotiaan poikansa Kuisma Omwamin kanssa:
"En itse ole Facebookissa, sillä en koe, että siellä olisi kauheasti minua kiinnostavaa. En pitäisi kuitenkaan niin vaarallisena, jos haluaa jakaa lapsestaan jotain siellä. Haluan kasvattaa pojasta kohteliaan ihmisen, sellaisen, joka osaa ottaa toiset ihmiset huomioon, oli tilanne tai väline millainen tahansa."

Jos puhelu katkeaa, kumpi soittaa takaisin?
Kortesuo ja Suonperä: "Se ihminen, joka soitti katkenneen puhelun."

Pitääkö puhelimeen vastatessa sanoa oma nimi, jos soittaja on tuntematon?
Valkonen: "Lasta ei kannata liikaa yrittää suojella, sillä vanhempikin voi soittaa joskus toisesta numerosta. Kannattaa ohjeistaa, miten toimia, jos soittaja yrittää udella, kysellä epämiellyttäviä tai myydä jotain "

Voinko mainostaa kuoroni konserttia ystäväni aikajanalla?
Kortesuo: "Mieluusti et. Korkeintaan silloin voit mainostaa, jos ystäväsi on ilmaissut kiinnostuksensa kuoroasi kohtaan ja käynyt ennenkin konserteissa.

Valkonen: "Ystävän aikajanalla voi jakaa sellaista, jonka olettaa kiinnostavan häntä tai tuovan hänelle hyvää mieltä. Toisen aikajanaa ei saa käyttää oman asiansa mainostamiseen."

Tuttavani julkaisee Facebookissa itse ottaman hauskan kuvan. Päivitys on julkinen. Voinko jakaa sen omalla seinällä?
Valkonen: "Kehottaisin ylipäätään harkitsemaan, millaisia kuvia laittaa eteenpäin. Kuvillakin on tekijänoikeus. Olisi ainakin kohteliasta kysyä ensin."

Voinko kuunnella musiikkia luureista seurassa?
Valkonen: "Riippuu kenen seurassa ollaan. Nuoret eivät ehkä pahastu tarkkaavaisuuden jakamisesta useaan asiaan kerralla, mutta vanhemmilla voi olla toisenlainen käsitys."

Tapasin ystäväni kautta ihmisiä ja otamme hetken mielijohteesta selfieitä. Haluaisin julkaista kuvat Instagram-tililläni.
Valkonen: "Nuorilla alkaa jo olla kulttuurinen ymmärrys siitä, että kun kuvissa poseerataan, ne otetaan julkaistavaksi. Toisaalta kuvaustilanteessa luvan kysyminen on helppoa, joten kysyisin."

Olemme illallisella ravintolassa ja tilaus kestää. Voinko antaa lasten pelata kännykällä pelejä ruokaa odottaessa?
Valkonen: "Tämä jakaa vanhempien mielipiteitä. Se riippuu, minkälaista mallia tai tapoja haluaa opettaa. Itse miettisin, että ravintolaan on kuitenkin tultu yhdessä ja seurustelutarkoituksessa perheen kanssa, jolloin kuulumisten vaihtoon on hyvä tilaisuus."

Saan kesken ravintolaillallisen tärkeän puhelun. Voinko vastata?
Suonperä: "Lähtökohtaisesi ravintolaan mennään seurustelemaan. Se ei ole mikään puhelinkioski. Vain siinä tilanteessa, jos kysymys on jostain erittäin vakavasta asiasta, voi vastata. Silloin on kuitenkin kohteliasta pahoitella ja poistua pois pöydästä puhelun ajaksi."

Voinko päivittää sosiaalista mediaa lapsen kanssa pihalla ollessa?
Valkonen: "Vanhempana miettisin, mikä on tärkeää sillä hetkellä. Minkä ikäiselle lapselle tahansa on tärkeää, että vanhempi osoittaa kiinnostusta häneen. Lapselle ei pitäisi tulla tunne, että hän kilpaillee sosiaalisen median kanssa vanhemman huomiosta."

Voinko kertoa Facebookissa lapseni tekemisistä?
Kortesuo: "Älä kerro. Lapsellasi on oikeus rakentaa isompana oma nettijalanjälkensä, ilman että vanhemmat määrittelevät sitä etukäteen. Jos haluat jakaa jonkin erityisen hauskan jutun, kysy lapseltasi siihen lupa."

Valkonen: "Mieti, mitä asioita haluaisit lapsestasi jakaa muiden tietoon ja kenelle, tietylle läheisten piirille vai kaikille ja miksi."

Vaatiiko tekstiviesti aina vastauksen?
Kortesuo: "Vastaa kaikkiin muihin tekstareihin paitsi automaattiviesteihin, joukkotekstareihin tai loppukuittauksiin."

Milloin tekstiviestiin on syytä kirjoittaa oma nimi?
Suonperä: "Jos on epäily, ettei vastaanottaja tunne numeroasi tai tiedä, kuka olet."

Miten sähköpostissa tulisi tervehtiä tuntematonta vastaanottajaa?
Kortesuo: "Kun yrityksen edustaja viestii toiseen yritykseen, rento sinuttelu ja etunimen käyttö meilissä on nykyään perusoletus - vaikkei tuntisikaan vastaanottajaa. Sen sijaan jos yritys viestii asiakkaalle joukkomeilillä, kannattaa aloittaa vaikkapa "Hyvä asiakkaamme"."

Saan valtavasti sähköpostia päivittäin. Kuinka nopeasti sähköpostiin tulee vastata?
Suonperä: "Vastata pitäisi mielellään saman päivän aikana, etenkin jos viestissä on selkeästi sinulle osoitettu kysymys. Mikäli et ehdi, voit laittaa viestin, että sinulla on nyt kiire ja palaat myöhemmin asiaan."

Sähköpostiviesti on osoitettu useammalle vastaanottajalle. Tuleeko minun lähettää vastaus kaikille?
Kortesuo: "Riippuu tilanteesta. Jos kyseessä on kutsu ja sinä ilmoittaudut, lähetä vastaus vain alkuperäiselle lähettäjälle."

Voinko lähettää yhteistyökumppanilleni työasiaan liittyvän viestin Facebookin kautta?
Kortesuo: " Jos olet työkontaktisi Facebook-kaveri, viestin lähettäminen on sallitumpaa. Älä silti koskaan käsittele Facebookissa isoja negatiivisia asioita tai tietoturvan alaisia asioita."

Voiko LinkedIn-ystäväkutsun lähettää ihmisille, jota en ole tosi elämässä tavannut?
Kortesuo: "Yleensä LI-kutsun takana on hyvä olla nokakkain tapaaminen tai sosiaalisen median kontakti. Jos ihmisen LinkedIn-profiilissa lukee LION eli LinkedIn Open Networker, hänelle saa lähettää kutsun kuka tahansa."

Olen kaupungilla ja saan tärkeän työpuhelun. Vastaanko puheluun kesken liikenteen melun vai odotanko sopivaa hetkeä?
Kortesuo: "Jos saat selvää puhelusta, niin vastaa toki. Etsi kuitenkin nopeasti paikka, jossa voit puhua ilman melua. Vaikka et pystyisi vastaamaan, älä koskaan paina punaista luuria tulevalle puhelulle. Se on samaa kuin luurin lyöminen korvaan.

Olen tylsässä seminaarissa, jonka puhe ei kiinnosta minua lainkaan. Voinko päivittää Facebookia samalla?
Kortesuo: "Voit, kunhan et ilmeilläsi ja eleilläsi osoita pitkästymistäsi. Nykyään moni innostunutkin seminaarin osanottaja jakaa saamaansa antia somessa. Kännykän käyttö voi siis myös olla osoitus äärimmäisestä kiinnostuksesta ja tiedon jakamisesta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat