Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autoilijat närkästyivät Vaalimaan rajan yksityisistä vartijoista

Vaalimaan kokeilu herätti keskustelun vapaudesta ja yksityisen vartijan roolista

Kotimaa
 
Juha Metso
Kuorma-autonkuljettaja Sergei Vinogradov oli alkuviikosta kuormineen matkalla Helsingistä Viipuriin. Vaalimaan rajavartioasemalla hän tuskaili uuden ennakkovarausjärjestelmän kanssa. "En saa tolkkua siitä, mitä pitäisi tehdä. Kuulin uudesta järjestelmästä vasta tässä rajalla."
Kuorma-autonkuljettaja Sergei Vinogradov oli alkuviikosta kuormineen matkalla Helsingistä Viipuriin. Vaalimaan rajavartioasemalla hän tuskaili uuden ennakkovarausjärjestelmän kanssa. "En saa tolkkua siitä, mitä pitäisi tehdä. Kuulin uudesta järjestelmästä vasta tässä rajalla." Kuva: Juha Metso

Voiko yksityinen vartiointiliike valvoa liikennettä valtion omistamalla rajavartioasemalla viranomaisten sijasta? Voiko ihmistä velvoittaa ilmoittamaan maasta poistumisesta etukäteen? Saako rajanylitys maksaa?

Nämä ovat kuumia kysymyksiä Suomen vilkkaimmalla rajanylityspaikalla Vaalimaalla, missä alettiin alkuviikosta kokeilla Kaakkois-Suomen ely-keskuksen johdolla rajanylityksen ennakkovarausjärjestelmää.

Kiukkuisimmat rajanylittäjät ehtivät jo kannella asiasta oikeuskanslerille.

Liikenne- ja viestintäministeriö antoi vuonna 2012 ely-keskuksen tehtäväksi suunnitella itäliikenteen sujuvoittamista, jotta takavuosien valtavat rekkajonot Venäjän rajalla vältettäisiin, kun liikenne taas joskus kiihtyy.

Pakollinen ennakkovarausjärjestelmä otettiin maanantaina koeluonteisesti käyttöön rekkaliikenteessä. Huhtikuun alkuun asti kestävä kokeilu ulottuu henkilöautoihin vasta 19. tammikuuta.

Vaalimaalta Venäjälle autoilevien on kokeilun yhteydessä pakko varata aika rajanylityspaikalle saapumiseen yksityiseltä virolaisomisteiselta Goswift-yhtiöltä joko internetissä tai puhelimitse. Ajan voi varata myös yhtiön automaateilla, jotka sijaitsevat rajavartioaseman myymälöissä.

Varaus kertoo tunnin, jonka aikana autoilija pääsee rajanylityspaikalle. Se kertoo myös, kuinka monta autoa jonottajan edellä on. Jonottaja voi odottaa vuoroaan jonon sijasta esimerkiksi rajan huoltoasemalla.

Auton voi ajaa rajanylitysjonoon ilman ennakkovaraustakin, mutta ennen varsinaista rajatarkastusta ilman varausta olevat autot käännytetään takaisin jonoon ilmoittautumista varten.

Käännytystä varten on liikennevalot, mutta asiaa valvoo myös Goswiftin palkkaama yksityinen vartiointiliike. Tämä on herättänyt keskustelua siitä, millä perusteella yksityinen yritys voi pysäyttää henkilön tai vaatia tätä tekemään jotakin.

Juha Metso
Goswift-yhtiön varausjärjestelmä vaatii kuljettajilta opettelua.
Goswift-yhtiön varausjärjestelmä vaatii kuljettajilta opettelua.

Kuorma-autojen kuljettajat ovat suostuneet hakemaan heille tarkoitetusta Goswiftin parakista vuoronumeronsa melko kiltisti. Yksityisautoilijoilla on enemmän kapinahenkeä.

"Minä en ainakaan ota jononumeroa enkä lähde yksityisen vartijan käännyttämänä jonosta mihinkään", täräyttää paljon Venäjällä käyvä haminalainen Johannes Kankainen. Hän pitää ennakkovarausta epäkäytännöllisenä ja tarpeettomana.

Artikkeliin liittyvät

Kankainen kanteli asiasta oikeuskanslerille, joka ei nähnyt tapauksessa virheellistä menettelyä mutta korosti muun muassa kansalaisen perustuslaillista oikeutta poistua maasta ilman ajanvarausta.

Kankainen ei hyväksy sitäkään, että ennakkovarauksen tekeminen maksaa edes puhelinmaksun verran. Lain mukaan rajanylityksestä ei saa periä maksua.

"Jos autoilijat velvoitetaan ajamaan jonnekin tai kielletään ajamasta toiseen suuntaan, on kysymys siitä, onko se julkisen vallan käyttöä ja pitäisikö siitä säätää lailla. Kyllä ehkä ainakin pitäisi selvittää tarkemmin, voiko tämän tehtävän ulkoistaa yhtiölle", pohtii hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää Helsingin yliopistosta.

Hän arvioi, että asia muistuttaa hieman taannoista kiistaa yksityisten pysäköintiyhtiöiden sakotusoikeudesta.

Yksityiseen vartijaan päädyttiin, koska tulli, poliisi ja rajavartiosto eivät halua käyttää resurssejaan niille kuulumattomaan valvontatehtävään eikä uusiin virkoihin ole varaa.

Projektipäällikkö Jyrki Järvinen ely-keskuksesta sanoo, että yksityisen vartijan rooli on vain ohjaava eikä vartija voi käyttää pakkokeinoja. Vielä ei tiedetä, mitä tapahtuu, jos jonottaja ei noudata vartijan ohjeita eikä palaa jonoon ilmoittautumista varten.

"Se on vielä keskusteltavana", Järvinen sanoo.

Autoilijalle aiheutuvat kustannukset ovat Järvisen mukaan vain muutama kymmenen senttiä ja verrattavissa passi- ja viisumikuluihin. Hän harmittelee kuitenkin sitä, että kokeilusta oli tehtävä pakollinen.

"Mutta liikennemäärien ollessa näin vähäisiä emme olisi saaneet tästä muuten kokemuksia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat