Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irtisanomisten määrä taas kasvussa

Asiantuntija: Kolme ihmisryhmää vaarassa saada potkut

Potkujen määrä on taas kasvussa. Tulilinjalla ovat vanhojen vakipestit ja nuorten määräaikaisuudet.

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Sinikka Lohikoski, 59, sanottiin irti vakuutusyhtiö Lähi-Tapiolasta toukokuussa. Hän on yrittänyt hakea uutta työtä mutta törmännyt ikärasismiin. "Kahdesta työpaikasta, joihin soitin, sanottiin suoraan, että olen liian vanha."
Sinikka Lohikoski, 59, sanottiin irti vakuutusyhtiö Lähi-Tapiolasta toukokuussa. Hän on yrittänyt hakea uutta työtä mutta törmännyt ikärasismiin. "Kahdesta työpaikasta, joihin soitin, sanottiin suoraan, että olen liian vanha." Kuva: Rio Gandara HS

Potkuja on annettu viime kuukausina runsaasti.

Työnhakijoiksi ilmoittautui lokakuussa 4 900 irtisanottua, mikä oli lähes tuhat

enemmän kuin syyskuussa ja noin 1 500 enemmän kuin elokuussa.

Määräaikaisten pestien katkettua työttömiksi joutui tuttuun tyyliin huomattavasti suurempi joukko, yli 17 000 ihmistä.

Luvut on laskenut HS:lle työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Pekka Tiainen. Luvut pohjautuvat työnvälitystilastojen alkaneisiin työttömyysjaksoihin, joista on karsittu pois esimerkiksi vanhempainvapailta, koulutuksista tai oma-aloitteisesti työttömiksi jääneet.

"Syksy on perinteisesti yt-neuvottelujen aikaa. Taantuman alkuvaiheessa lomautetaan vielä enemmän, mutta nyt kun suhdanteet ovat olleet jo pitkään heikot, irtisanomiset kiihtyvät", Tiainen sanoo.

Tausta

Vain osa-aikaisia on vuoden 2008 jälkeen palkattu selvästi lisää

Valopilkut ovat vähissä silloinkin, kun tarkastelee työttömien sijaan niitä, joilla on töitä.

Viime vuonna töissä oli 16 000 suomalaista vähemmän kuin vuonna 2011 ja 80 000 vähemmän kuin vuonna 2008, selviää Tilastokeskuksen työllisyysluvuista. Heistä miehiä on noin 60 000 ja naisia noin 20 000.

Vain osa-aikatyö on lisääntynyt. Jatkuvaa osa-aikatyötä eli käytännössä vajaata työviikkoa tekee 21 000 suomalaista enemmän kuin vuonna 2008. Heistä kuusi seitsemästä on naisia.

Työmarkkinoiden jumiutumista kuvaa hyvin, että vuoden 2011 jälkeen myös osa-aikatyön lisääntyminen on pysähtynyt.

Lokakuussa 8,3 prosenttia suomalaisista oli työttömänä. Vientivoittoisimmilla aloilla työttömyys on selvästi suurempaa, esimerkiksi metalliteollisuuden palkansaajilla jo noin 14 prosenttia.

Uutta on, että taantuma on muuttanut muotoaan.

Suomi oli pitkään vientitaantumassa, jossa pääosa irtisanomisista koski miehiä. Nyt tulilinjalle ovat joutuneet entistä enemmän myös naisvaltaiset palvelualat.

"Taantuma iski aluksi teollisuusaloille, mutta nyt toinen aalto kohdistuu tukitoimintoihin ja palvelusektorin puolelle. Se tarkoittaa entistä enemmän naisten työttömyyden lisääntymistä", sanoo ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n työllisyysasioiden päällikkö Pirjo Väänänen.

Taantuman pitkittyminen tuntuu kouriintuntuvasti työpaikkojen ilmapiirissä.

Tilastokeskuksen tuoreen työolotutkimuksen mukaan jo joka viides palkansaaja koki viime vuonna, että irtisanominen uhkaa. Luku on suurin nykyisen taantuman aikana.

Potkut eivät ole kohdistuneet vain yhdelle tai kahdelle riskialalle, vaan laajasti työvoimaan.

Riskialttiimpia ryhmiä on kuitenkin erotettavissa kolme.

Yksi: perinteisten alojen yli 50-vuotiaat työntekijät.

Kaksi: alle 30-vuotiaat nuoret, jotka jäävät työttömiksi lähinnä määräaikaisten työsuhteiden päättymisen takia ja joiden on hankala saada vakituista työtä.

Kolme: parhaassa työiässä olevat elektroniikka- ja tietotekniikka-alojen työntekijät, joilla ei vielä muutama vuosi sitten näyttänyt olevan mitään hätää.

Heikoimmassa asemassa ovat yli 50-vuotiaat ja alle 25-vuotiaat.

"Vanhemmasta päästä saneerataan pois, ja nuoremmasta päästä ei päästä kunnolla sisäänkään", Tiainen tiivistää.

"Yli 55-vuotiaiden työttömyys on kasvanut huomattavastikin", sanoo Väänänen.

Riskiryhmät erottuvat etenkin niissä ammattiliitoissa ja työttömyyskassoissa,

joiden jäsenistössä on monipuolisesti teollisuus-, tietotekniikka- ja palvelualojen työntekijöitä.

Toimihenkilöliitto Prossa työttömyysaste on runsaat kymmenen prosenttia, kun se oli koko maassa lokakuussa 8,3 prosenttia.

"Yli 50-vuotiaiden työttömyysaste on ollut 15 prosentin molemmin puolin. Alle 30-vuotiailla se on noussut 3–4 prosentista noin kuuteen prosenttiin", sanoo Pron tutkija Petri Palmu.

Yleisen työttömyyskassan YTK:n viime kuukausien tilastoissa nousua on erityisesti nuorten työttömyydessä.

"Vuonna 1985 syntyneiden ja sitä nuorempien osuus oli viime vuonna noin 13 prosenttia päivärahan saajista, mutta nyt jo 17–18 prosenttia", YTK:n toimitusjohtaja Auli Hänninen sanoo.

Vaikka pitkän määräaikaisuuden katkeaminen voi olla irtisanomiseen verrattava isku, vakituisen työsuhteen päättyminen on yleensä raskaampi kokemus.

"Määräaikaisten työsuhteiden päättymisiä on tosi paljon verrattuna irtisanomisiin. Mutta pitemmällä aikavälillä laskettuna aikamoinen osa väestöstä on myös tullut irtisanotuksi", Tiainen sanoo.

"Kun irtisanomisen on kerran kokenut, sen muistaa aina."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat