Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valkea joulu luvassa koko maahan

Maanantaina Etelä-Suomeen on tulossa voimakasta lumisadetta. Tiistaina ajokeli paranee.

Kotimaa
 

Valkoinen joulu näyttää koko maassa lähes varmalta.

Etelä-Suomessa oli jo sunnuntaina paikallisia lumikuuroja Porin ja pääkaupunkiseudun välisellä alueella ja sen eteläpuolella. Sakeimmat lumisateet osuivat pääkaupunkiseudulle, missä saatiin parin senttimetrin kerros lunta.

Artikkeliin liittyvät

Maanantain aikana lunta on tulossa reilusti lisää Pori–Lappeenranta-akselin eteläpuolelle. Samalla ajokeli muuttuu huonoksi.

"Lännestä leviää noin puolenpäivän aikaan sadealue, joka tuo 5–10 senttimetriä lunta", kertoo Helsingin Sanomien meteorologi Ida-Reetta Jokela.

Aivan lounaissaaristossa sade voi tulla vetenä.

"Sadealue liikkuu illan aikana itään. Sen jälkipuolella virtaa koko maahan kylmempää ilmaa pohjoisesta, joten maanantaina satava lumi näyttäisi jäävän maahan", Jokela ennustaa.

Etelään on luvassa noin 5–10 astetta pakkasta. Lämpötilan muutos on melko jyrkkä lauhan syksyn jälkeen.

Tiistai on vilkkain päivä joulun menoliikenteessä. Silloin ajokeli näyttää huomattavasti paremmalta kuin maanantaina.

"Tiistai on pääosin pilvipoutainen. Lumisadealue liikkuu vielä Kaakkois-Suomessa, ja siellä voi olla liukasta", Jokela kertoo.

Jouluaaton sää vaikuttaa Jokelan mukaan ihanteelliselta.

"Päivällä pääsee vähän aurinko pilkahtamaan. On pikkupakkanen ja lunta, stereotyyppinen joulusää."

Etelässä ja lännessä on 5–10 astetta pakkasta, idässä 10–15 astetta. Kirein pakkanen on Pohjois-Suomessa, noin 20 astetta. Lumitöihin ei joudu jouluaattona näillä näkymin missään päin Suomea.

Merialueilla varoitetaan kovasta tuulesta.

Joulupäivä ja tapaninpäivä näyttävät jouluaaton kaltaisilta, mutta niiden ennusteet tarkentuvat myöhemmin. Sää näyttää jatkuvan pilvipoutaisena, ja seuraavat sateet olisivat tulossa vasta viikon lopussa.

Etelä-Suomessa keskimäärin kaksi joulua kolmesta on valkoisia. Viime joulu oli musta, ja sitä edeltävänä jouluna oli lunta. Viime talvena lumi tuli vasta tammikuun alussa eikä pysynyt maassa pitkään.

Valoa on luvassa muutenkin kuin lumen muodossa, kun päivät pitenevät.

Maanantaina vietetään talvipäivänseisausta, jolloin päivä on lyhimmillään. Jouluaattona päivä on Helsingissä kaksi minuuttia pidempi. Loppiaisena valoisaa on jo 21 minuuttia kauemmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat