Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jyväskyläläisprofessori on väitösohjaajien kärkikastia

Perjantaina tarkastettiin 87:s matematiikan alan väitöskirja, jonka ohjaajana on ollut Pekka Neittaanmäki

Kotimaa
 
Petteri Kivimäki
Jyväskylän yliopiston tietotekniikan professori Pekka Neittaanmäki on ohjannut vajaassa 30 vuodessa 87 väitöskirjaa. "Tämä on hauskaa hommaa. Opiskelijat ovat lahjakkaita ja motivoituneita, ja tulosta tulee", hän sanoo.
Jyväskylän yliopiston tietotekniikan professori Pekka Neittaanmäki on ohjannut vajaassa 30 vuodessa 87 väitöskirjaa. "Tämä on hauskaa hommaa. Opiskelijat ovat lahjakkaita ja motivoituneita, ja tulosta tulee", hän sanoo. Kuva: Petteri Kivimäki

Vähän kahden jälkeen perjantaina luentosalista purkautuu frakkiin sonnustautuneita miehiä. Hannu-Heikki Puupposen tietotekniikan väitös on juuri hyväksytty Jyväskylän yliopistossa.

Väitöstilaisuus on merkkipaalu myös työn ohjaajalle, tietotekniikan professorille Pekka Neittaanmäelle, 63. Hän nousee sen ansiosta matematiikan alan väitöskirjojen ohjaajien maailmanlaajuiseen top 10:een.

Neittaanmäki on ohjannut 87 väitöskirjaa. Yhdysvaltain matemaattisen yhdistyksen AMS:n tilastosta käy ilmi, että hän jakaa kahdeksannen sijan alansa väitöskirjojen ohjaajien maailmanlistalla.

"Olen koko professorin urani halunnut olla kiinni tutkimuksessa. Olen utelias uusille alueille, ja parhaiten niille pääsee työskentelemällä jatko-opiskelijoiden kanssa", hän sanoo.

AMS on listannut noin 185 000 oman alansa väitöskirjaa ja niiden ohjaajaa 1300-luvulta lähtien. Ohjaajien top 100 -listalle ei Neittaanmäen lisäksi mahdu muita pohjoismaalaisia.

Neittaanmäen suurin vahvuus on sosiaalisella puolella, sanoo tuore tohtori Puupponen.

"Pekka on erinomainen valitsemaan henkilöt, joilla on mahdollisuus onnistua. Lisäksi hänellä on monipuolisesti ideoita tutkimukseen."

Kuka?

Pekka Neittaanmäki

 Syntynyt Saarijärvellä 14. 4. 1951.

 Väitteli matematiikan tohtoriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 1978.

 Toiminut Jyväskylän yliopiston tietotekniikan professorina vuodesta 1988.

 Neittaanmäen uusperheeseen kuuluu puoliso ja seitsemän aikuista lasta.

 Harrastaa tiedepolitiikkaa, hiihtoa ja maratonjuoksua.

Professori pitää itseään kykyjenetsijänä. Oppia väitöskirjojen ohjaamiseen hän ammentaa nuoruusvuosiensa systemaattisesta yleisurheiluvalmennuksesta.

"Lahjakkaiden nuorten ohjaaminen tieteelliselle uralle on ihan samanlainen prosessi. Pitää tunnistaa kyvykkäät ja räätälöidä heille luonteva jatko-ohjelma."

Urheiluvalmentajan tavoin Neittaanmäki edellyttää kurinalaista ja tavoitteellista työntekoa. Hän odottaa suojattiensa vaihtavan tietoja keskenään ja oppivan toisiltaan.

"Käytän yksinkertaista perhemallia. Opiskelijat antavat toisilleen päivittäisen tuen sisarusten tavoin. Minä olen isänä, ja jokaisella opiskelijalla on alan minua paremmin tunteva ulkomaalainen isoisä."

Myös ohjaajan on sitouduttava työhönsä, Neittaanmäki sanoo.

"Olen luvannut opiskelijoille, että he saavat palautetta työstään nopeasti. Se on tärkeää, koska muuten prosessi ei pysy yllä."

Työssä vauhti ei ole laantunut, vaikka vapaalla Neittaanmäki onkin vaihtanut pikamatkat maratoniin. Haastattelun välissä hän allekirjoittaa patenttihakemuksen ihosyövän tunnistamistekniikasta.

"Kun on sopivasti kiire, saan enemmän aikaan."

Neittaanmäki työskentelee parhaillaan kymmenen tutkimusalueen parissa. Niistä kumpuavat myös väitöskirjojen aiheet, jotka hän kertoo valitsevansa pitkälti intuitiolla.

"On hirveän tärkeää tietää, onko aihe neljän vuoden päästä relevantti. Nyt yksi ryhmä tutkii, miten sosiaali- ja terveyspalveluiden prosesseja voisi parantaa. Kaksi on jo väitellytkin."

Parhaiten Neittaanmäelle ovat jääneet mieleen teollisia läpimurtoja tuottaneet väitöskirjat. Vuosien varrella on parannettu muun muassa paperikoneen käytettävyyttä ja selvitetty, miksi luonnonvarojen etsinnässä hyödynnettävät jopa kilometrien pituiset porat särkyvät.

Noin puolet Neittaanmäen ohjauksessa väitelleistä työskentelee yritysmaailmassa. Loput ovat jatkaneet akateemisella uralla. Heistä yli 20 toimii professoreina Suomessa tai ulkomailla.

Yksi professoreista on Neittaanmäen kollega Timo Tiihonen. Hänestä Neittaanmäen työ osoittaa, että myös pienessä yliopistossa voidaan päästä mittaviin tuloksiin.

"Pekka katsoo maailmaa laveasti. Hän on hyvä aloituksissa ja lopetuksissa. Hän pistää tiukat deadlinet ja hyödyntää laajaa asiantuntijaverkostoaan, jolloin projektit harvoin venyvät."

Työ jatkuu. Neittaanmäen ohjauksessa on parikymmentä jatko-opiskelijaa. Edessä häämöttää sadan ohjatun väitöstyön raja. Sitten Neittaanmäki nousee maailmanlistalla kärkikolmikkoon.

Meeri Ylä-Tuuhonen
Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat