Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähes 4 tuntia kinkkuvideota – Rapalan työntekijöiden joulunvietto alkaa erikoisen perinteen voimin

Työpaikkojen jouluperinteet kertovat tutkijan mukaan luottamuksesta

Kotimaa
 
Seuraa, miten joulukinkku valmistuu videolla
Seuraa, miten joulukinkku valmistuu videolla

Mies työntää seitsemän kilon kinkun uunin. Tämän jälkeen voi seurata, kun paistomittarin lukema hiljalleen kohoaa. Tunnin välein uunista kuuluu kilahdus.

Tätä kestää tarkalleen kolme tuntia ja neljäkymmentäyksi minuuttia. Sitten sama mies nostaa kinkun pois uunista.

"Siinä se. Se on lähes yhtä tapahtumarikas kuin klassinen takkatulivideo", naureskelee kalastusvälineyhtiö Rapala VMC:n markkinointijohtaja Teemu Mäkelä.

Videota on kokoonnuttu katsomaan joukolla yhtiön Helsingin-konttorissa joka aatonaatto jo pian kuusi vuotta. Idea syntyi vitsinä mainostoimisto 358:ssa, joka lähetti videon asiakkailleen joulutervehdyksenä vuonna 2008.

Laura Oja HS
Rapalan Helsingin-konttorin työntekijät kokoontuvat aina aatonaattona katsomaan kinkunpaistovideota.
Rapalan Helsingin-konttorin työntekijät kokoontuvat aina aatonaattona katsomaan kinkunpaistovideota.

Rapala on Mäkelän tietojen mukaan ainoa, jossa video on todella käytössä. Videoperinteestä on kerrottu myös yhtiöön tulleille uusille työntekijöille.

"Se on eräänlainen paalumerkki itselle, että kun video on kilahtanut, voi lähteä kotiin ja siirtyä joulunviettoon", kuvaa logistiikkapäällikkönä työskentelevä Nina Serlachius.

Kinkku liittyy yhtiön jouluperinteeseen muutenkin: työntekijät voivat valita, haluavatko he mieluummin herkkukassin vai kokonaisen kinkun.

"Aika moni lähtee täältä kinkku kainalossa kotiin", sanoo konsernin controller Anu Koskinen.

Siinä missä Rapalan työntekijät katsovat kinkun paistamista, Aqua Palvelun (entisen Lahden Veden) työntekijät paistavat kinkun itse. Jo liki parikymmentä vuotta asentajat ovat kokoontuneet ennen joulua valmistamaan ja syömään yhdessä jouluaterian. Perinne on työntekijöiden ideoima ja järjestämä.

"Omista kahvikassarahoista", kertoo verkostoasiantuntija Janne Piironen. "Porukalla suunnitellaan ja valmistetaan ruoka. Kerran oli puolikas palvattu sika. Sen jälkeen peruskinkku maistui aika laimealle."

Perinteet tuovat Piirosen mukaan jatkuvuutta. Jouluruokaperinteen lisäksi työntekijät järjestävät pilkkikilpailuja ja saunailtoja.

Rapalan kinkkuvideo on hyvä esimerkki perinteistä, jotka kartuttavat työpaikan sosiaalista pääomaa, toteaa apulaisylilääkäri Tuula Oksanen Työterveyslaitoksesta.

"Sosiaalinen pääoma muodostuu yhteisesti jaetuista normeista, arvoista ja luottamuksesta. On hyvin tärkeää, että ihminen kokee työpaikallaan olevansa osa juuri tätä joukkoa."

Helsingin kaupungin pelastuslaitos
1930-luvulla jouluaattoa vietettiin Helsingin Erottajan pelastusasemalla juhlapuvuissa.
1930-luvulla jouluaattoa vietettiin Helsingin Erottajan pelastusasemalla juhlapuvuissa.

Niillä työpaikoilla, joilla on runsaasti sosiaalista pääomaa, työntekijät muun muassa sairastelevat vähemmän ja jäävät myöhemmin eläkkeelle.

"Perinteet ovat erityisen tärkeässä roolissa, kun työelämä muuten on suuressa murroksessa. Tehdään enemmän etätyötä, ja organisaatiot uudistuvat. Perinteet tuovat siihen pysyvyyttä", Oksanen kertoo.

Perinteet voivat syntyä spontaanisti työntekijöiden omasta aloitteesta, mutta myös työnantaja voi pyrkiä erikseen luomaan niitä.

"Työnantaja voi järjestää vaikkapa joulukahvit työntekijöille, jos riehakkaampi toiminta ei siihen työpaikkaan sovi."

Laura Oja HS
Konsernilaskennasta vastaava Miikka Tarna asetteli paperisia uunin säätimiä television alareunaan. "Tänä vuonna paistan itse ensimmäistä kertaa kinkun. Tästä voin ottaa vinkkejä", Tarna vitsaili.
Konsernilaskennasta vastaava Miikka Tarna asetteli paperisia uunin säätimiä television alareunaan. "Tänä vuonna paistan itse ensimmäistä kertaa kinkun. Tästä voin ottaa vinkkejä", Tarna vitsaili.

Perinteillä on suuri merkitys palomiesten keskuudessa, sanoo esikuntapäällikkö Keijo Mökkönen Helsingin pelastuslaitokselta.

"Meidän työmme on joukkuelaji. On tärkeää, että työkavereiden välille syntyy luottamus."

Pelastuslaitoksella toteutetaan vuosittain jouluaaton kierros, jolloin sopimuspalokuntien väki ja laitoksen johdon edustajat käyvät läpi kaikki pelastuslaitoksen asemat ja vievät päivystyksessä oleville joulutervehdyksen. Perinne on ollut olemassa 1970-luvulta lähtien.

Jouluaaton vuoro osuu joillekin työntekijöille normaalin työvuorokierron mukaan. Heille palolaitos hankkii aatoksi jouluruoat, joista vuorossa olevat palomiehet valmistavat yhdessä jouluaterian.

"Muuten joulu on palomiesten kannalta työpäivä siinä missä mikä tahansa muukin. Aina joku joulun viettäjä juo vähän liikaa glögiä ja unohtaa kinkun uuniin, jolloin hälytyksiä sattuu normaalisti", Mökkönen kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat