Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähkökirjan lukeminen illalla voi sekoittaa unia

Tutkimus osoitti, että nukahtaminen myöhästyy ja virkeys kärsii

Kotimaa
 

Sähköisen kirjan lukeminen illalla ennen nukkumaanmenoa voi sekoittaa yöunia. Tämä selvisi amerikkalaistutkimuksesta, joka ilmestyi Pnas-tiedelehdessä.

Tutkimukseen osallistui kaksitoista ihmistä. Ennen sitä he olivat nukkuneet kotona kolmen viikon ajan iltakymmenestä aamukuuteen.

Tutkimuksen aikana he nukkuivat valvotuissa oloissa ja lukivat sitä ennen kirjaa neljä tuntia. Kirja oli joko tavallinen tai iPadilla luettava.

Näin jatkettiin viisi päivää kerrallaan. Sitten tuli toinen jakso, jossa luettiin erilaista kirjaa taas viisi päivää. Huoneen valaistus oli himmeä.

Tutkijat seurasivat nukahtamista, nukkumista ja vointia seuraavana päivänä. Verikokeista määritettiin pimeähormoni melatoniinin määrä eri vaiheissa unta.

Tutkimuksessa havaittiin, ettei sähkökirjaa lukeneita nukuttanut kuten tavallista kirjaa lukeneita. Melatoniinia muodostui vähemmän, sisäinen kello hidastui, ja nukahtaminen siirtyi. Rem-unta kertyi vähemmän, ja aamut alkoivat vähemmän virkeinä.

Sähkökirjojen vaikutus kiinnosti tutkijoita, koska muissa tutkimuksissa on todettu, että valtaosa ihmisistä käyttää jotain elektronista laitetta juuri ennen unia. Laitteiden kirkkaan valon taas on todettu virkistävän.

Valo vaikuttaa myös sisäiseen kelloon, joka säätelee nukkumistakin. Nukkumaan pitäisi mennä sisäisen kellon mukaan, jotta unesta tulisi riittävän pitkä ja laadukas, tutkijat perustelevat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat