Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aurinko paistoi Kuopiossa marraskuussa 12 minuuttia

Tuore lumi voi helpottaa kaamosoireita

Kotimaa
 
Sami Kilpiö HS
Kittiläläinen Jaakko Virtakari torjuu pimeyttä värivaloilla. Aurinko näyttäytyi Kittilässä edellisen kerran 13. joulukuuta.
Kittiläläinen Jaakko Virtakari torjuu pimeyttä värivaloilla. Aurinko näyttäytyi Kittilässä edellisen kerran 13. joulukuuta. Kuva: Sami Kilpiö HS

Aurinko on ollut Etelä-Suomessa kuluneen kuukauden aikana harvinainen näky. Pääkaupunkiseudulla aurinko on näyttäytynyt marraskuun alun jälkeen 30 tunnin ajan.

Poikkeuksellinen pimeys on lisännyt kaamosoireiden määrää.

"Yleensä marraskuu ja tammikuu ovat vaikeita kuukausia, sillä niiden aikana on paljon pilvisiä päiviä. Tänä vuonna koko syksy on ollut poikkeuksellisen vähävaloinen", harmittelee tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Joka viides yli 30-vuotias nainen kärsii kiusallisista kaamosoireista. Vastaavasti noin 12 prosenttia miehistä kertoo kärsivänsä oireista. Kaamosoireiden yleisyyttä selvitettiin Terveys 2011 -suurtutkimuksen yhteydessä.

Etelä-Suomessa satoi maanantaina lunta ja aurinko paistoi paikoittain. Tuoreen lumen ja valon yhdistelmä voi tuoda tuhansille kaamosoireisille muutaman päivän helpotuksen.

"Tuoretta lunta saisi tietenkin sataa useampana päivänä, sillä harmaa likainen lumi ei enää heijasta valoa", Partonen toivoo.

Tuore lumi jopa nelinkertaistaa auringonvalon vaikutuksen.

"Tuoreella lumella on runsaasti albedoa, eli sen pinta heijastaa valoa takaisin", selvittää meteorologi Asko Hutila Ilmatieteen laitoksesta.

Maanantaina oli talvipäivänseisaus, joten tänään tiistaina päivä alkaa pidentyä. Päivän pituus ei vaikuta kaamosoireisiin suoraan, sillä ne kaikkoavat yleensä vasta helmikuussa.

"Jos aurinko paistaa silloin peräkkäisinä päivinä, oireet voivat lähteä viikossa kahdessa. Vanhemmilla ihmisillä oireet voivat pitkittyä, eli ne alkavat aiemmin syksyllä ja päättyvät myöhemmin kevättalvella", Partonen selvittää.

Yleisimmät kaamosoireet ovat unihäiriöt, mielialamuutokset ja ruokahalun kasvu.

Partonen kertoo, että vaikka kaamosoireinen menettää talvella toimintatarmonsa, hän tarvitsee harvoin sairauslomaa. Oireiden kanssa yritetään pinnistellä töissä. Joskus oireet voivat kuitenkin muuttua vakavammiksi. Kaamosmasennuksesta kärsii noin prosentti väestöstä.

"Olisi tärkeä oppia, milloin oireet muuttuvat kaamosmasennukseksi. Kaamosoireiden lisäksi alkaa esiintyä masennusoireita, kuten mielenkiinnon ja mielihyvän menettäminen asioihin, jotka aiemmin kiinnostivat itseä", Partonen kuvailee.

Kaamosoireiden ja -masennuksen tehokkain hoitokeino on silmien kautta saatava kirkasvalo. Hoitona käytetään myös lääkkeitä ja lyhytaikaista psykoterapiaa. Tutkimusten mukaan myös kuntoliikunnan lisäys on hyvä hoitokeino.

"Tehokkainta on hoitojen yhdisteleminen: puoli tuntia kirkasvaloa viidesti ja kuntoilua kahdesti viikossa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat