Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Enemmistö haluaisi eroon pakollisesta kouluruotsista

Laaja kysely osoittaa, että ruotsiin ja kaksikielisyyteen suhtaudutaan myönteisesti

Kotimaa
 

Kolme neljäsosaa eli enemmistö kansalaisista haluaisi eroon pakollisesta kouluruotsista, käy ilmi kyselytutkimuksesta, joka tehtiin syys–lokakuussa.

Valtaosa on myös sitä mieltä, että koulussa olisi hyödyllisempää opiskella jotain muuta kieltä kuin ruotsia. Yli puolet arvioi, että olisi opiskellut ruotsia koulussa, vaikka se olisi ollut vapaaehtoista. Ruotsin kieleen ja ylipäänsä kaksikielisyyteen suhtaudutaan myönteisesti.

Åbo Akademin yhteiskuntatieteen tutkimuslaitos kartoitti yhteistyössä Tampereen ja Turun yliopistojen politiikan tutkijoiden kanssa suomalaisten mielipiteitä ruotsin kielestä ja suomenruotsalaisista.

Lisäksi selvitettiin, miten keskustelu pienryhmissä vaikuttaa osallistujien mielipiteisiin.

Monivuotista tutkimusta johtaa professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista. Ensimmäisiä tuloksia julkistettiin maanantaina Helsingissä.

Kyselyyn osallistui liki 7 400 suomenkielistä ja pienryhmäkeskusteluihin 326 henkeä Tampereella ja netissä marraskuussa.

Professori Grönlund näkee vastauksissa yllättävääkin ristiriitaa.

"Yleisellä tasolla kaksi kolmasosaa pitää kaksikielisyyttä tärkeänä ja ruotsin kieltä olennaisena osana suomalaista yhteiskuntaa. Myös poliitikkojen halutaan osaavan ruotsia, mutta pakollisesta ruotsin kielen opiskelusta halutaan eroon."

Grönlund hämmästeli sitäkin, että jopa 40 prosenttia ei pitänyt ruotsinkielisten äidinkielisiä palveluja välttämättöminä.

Myös se, että puolet suomenkielisistä on sitä mieltä, että ruotsinkieliset ovat etuoikeutettu ryhmä, yllätti minut", Grönlund tunnustaa.

"Ehkä tässä on yhdistelmä sekä ruotsinkielisen eliitin omista toimista että erityisesti perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin omalta kannaltaan onnistuneesta retoriikasta."

Grönlundin mukaan tulokset osoittavat, että ruotsin kieleen vihamielisesti suhtautuvia suomalaisia on erittäin vähän, vaikka he pitävätkin kovaa ääntä.

"Voi olla, että ruotsin kielen pakollinen opiskelu tulee jossain vaiheessa tiensä päähän. Jos kolme neljäsosaa suomenkielisistä haluaa siitä eroon, voi puolueiden eliittien kantojen arvioida muuttuvan", Grönlund sanoo.

"Ruotsinkielisten poliitikkojen ja erityisesti Rkp:n ainoa mahdollisuus on vedota nimenomaan siihen, että käytännössä Suomen kaksikielisyys on kaikkien suomalaisten ruotsin kielen perusosaamisesta kiinni."

Järjen lisäksi voi Grönlundin mukaan vedota tunteisiin: vaikkapa ottaa eläviä esimerkkejä Pohjanmaalta ja saaristosta, missä ummikkoruotsalainen ei voi saada hoitoa, jos hoitohenkilökunta ei osaa sanaakaan ruotsia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat