Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päivä pitenee jo kaamoksen keskellä

Kittilässä aurinko ei vielä näyttäydy. Kirkonkylällä asuva Jaakko Virtakari torjuu pimeyden värikkäillä valoilla.

Kotimaa
 
Sami Kilpiö HS
Kittiläläinen Jaakko Virtakari torjuu pimeyttä värivaloilla. Aurinko näyttäytyi Kittilässä edellisen kerran 13. joulukuuta.
Kittiläläinen Jaakko Virtakari torjuu pimeyttä värivaloilla. Aurinko näyttäytyi Kittilässä edellisen kerran 13. joulukuuta. Kuva: Sami Kilpiö HS

Lyhyen hetken ajan pohjoisen taivas leimahtaa oranssiin. Aurinko välkähtää horisontissa. Tukholmassa asuva Anni Fahler panee lentokoneen penkissä silmät kiinni ja nauttii.

"Tukholmassa on ollut pelkkää pimeyttä ja räntää. Olen paennut sitä museoihin ja elokuviin", kertoo taidehistoriaa opiskeleva Fahler. Hän on matkalla Ylläkselle, jonne perhe on mennyt jo edeltä.

Harvinainen vieras ei näy pilvien alapuolelle, koska kaamos on lakipisteessään.

Kun Fahlerin joululomalle saatteleva kone laskeutuu Kittilän lentokentälle, kirkonkylällä asuva Jaakko Virtakari, 77, näkee sen valopisteenä sohvaltaan.

Maankamaralla talvipäivä seisahtaa siniseen hetkeen.

Virtakari räppää jouluvalot päälle. Bling! Valoja hänen rivitaloasunnossaan riittää: valoköynnöstä, hohkaavaa pukkia ja välkehtivää seimiasetelmaa.

"Valot ovat sellaista kaamoksen torjuntaa. Pitkäksi tullee aika, kun ittekseen pällistelee", Virtakari perustelee.

Sodankylän takamailla kauppiaana uransa tehnyt eläkeläinen asuu Kittilässä yksinään.

Talvipäivänseisaus osui tänä vuonna maanantain vastaiseen yöhön. Maanantai oli vielä käytännössä saman pituinen kuin sunnuntai, mutta tiistaista eteenpäin päivä alkaa pidetä minuutti minuutilta.

Mutta näillä leveysasteilla aurinko nousee seuraavan kerran vasta joulukuun lopussa. Virtakarin eteisessä solisee ympäri vuoden pieni suihkulähde.

Tytär Anu Malmberg puistelee sohvalla päätään isänsä harrastukselle. "Osan panin piiloon, kun alkoi olla niin sirkus", tytär nauraa. Hän on ajanut Kittilään lyhtyostoksille miehensä Harri Malmbergin kanssa.

Helsingissä asuva pariskunta lomailee suvun vanhalla kotitilalla Sodankylän Jeesiön kylässä, jonne on kirkonkylältä noin 40 kilometriä. Sinne ei todellakaan ripustella jouluvaloja.

Malmbergit pakenevat jouluisin Helsingin "valosaastetta, kiirettä ja häslinkiä" asuntoautollaan pohjoiseen.

"Saan näppylöitä, kun kaikkialla kauhistellaan kaamosta. Kaipaan itse tänne rauhaan ja pimeyteen. Tähdetkin näkyvät", Anu Malmberg sanoo.

Hän on yrittänyt miehensä kanssa palauttaa Jeesiön Virtamukan taloa vuosi vuodelta askeettisemmaksi. Nyt haettiin Kittilästä lyhty vessareissuille. Siitä tulee otsalamppua mukavampi valo. Isä hymähtää ja muistelee lapsuuttaan Virtamukassa.

"Silloin vasta olikin pimeää."

Kittilän keskustassa Ritva Salmi suihkii potkukelkalla iltavuoroon terveyskeskukseen. Hänen hengityksensä höyryää.

Mitenkäs tuo kaamos?

"Tämähän on kaunista aikaa!" osastonhoitaja Salmi huudahtaa toppatakin hupun suojista.

Paljasjalkainen kittiläläinen sanoo pysyvänsä pimeänä aikana pirteänä liikunnan avulla. Tänäkin aamuna kertyi yhdeksän juoksukilometriä, vaikka mittari hipoo miinus kahtakymmentä.

"Etelässähän se kaamos on. Siellä on pimeys ja räntä."

Pipsa Palttala HS
Kittilä

Sami Kilpiö
Taidehistorian opiskelija Anni Fahler matkusti maanantaina Ylläkselle joulunviettoon. Takana on Tukholman syksy, joka Fahlerin mukaan on ollut hyvin pimeä. ”Elokuvissa ei huomaa valonpuutetta”, Fahler vinkkaa.
Taidehistorian opiskelija Anni Fahler matkusti maanantaina Ylläkselle joulunviettoon. Takana on Tukholman syksy, joka Fahlerin mukaan on ollut hyvin pimeä. ”Elokuvissa ei huomaa valonpuutetta”, Fahler vinkkaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat