Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pikkulasten influenssarokotusten suosio romahti narkolepsian pelon takia

Kotimaa
 
Jussi Helttunen
Terveyskeskukset antavat rokotuksia niin kauan kuin influenssaepidemia ei ole vielä päällä. Epidemia iskee usein alkuvuodesta.
Terveyskeskukset antavat rokotuksia niin kauan kuin influenssaepidemia ei ole vielä päällä. Epidemia iskee usein alkuvuodesta. Kuva: Jussi Helttunen

Pikkulasten suojaksi tarkoitettujen influenssarokotusten suosio on romahtanut. Noin kolmannes alle kolmevuotiaista sai rokotuksen vuosina 2007–2008, kun rokotukset alkoivat, mutta viime talvena enää 16 prosenttia.

Lukema on tosin hieman suurempi kuin edellisenä talvena, jolloin keskimäärin 13 prosenttia lapsista rokotettiin influenssaa vastaan.

Paikallinen vaihtelu on suurta. Pohjois-Pohjanmaalla rokotettiin viime talvena vain kolme prosenttia pikkulapsista, kun Itä-Savossa rokotteen sai viidennes eli 20 prosenttia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella rokotettiin 19 prosenttia lapsista, jotka olivat täyttäneet puoli vuotta mutta eivät vielä kolmea.

"Narkolepsian vaikutusta", sanoo ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Rokotusohjelmayksiköstä.

"Sikainfluenssaepidemian alla annetuista Pandemrix-rokotteista alkaneet narkolepsiat olivat paljon otsikoissa. Se vaikuttaa edelleen."

Muiden influenssarokotteiden ei ole havaittu olevan yhteydessä narkolepsioihin. Silti THL saa edelleen paljon kyselyjä influenssarokotuksista, Nohynek kertoo.

Tutkijat ovat pohtineet vuosia, mikä Pandemrix-rokotteessa johti narkolepsioiden yleistymiseen Suomessa. Helsingin yliopisto kertoi viime viikolla, että aiheuttaja oli todennäköisesti rokotteen viruskomponentti. Aiemmin on epäilty myös rokotteen tehosteainetta, ja se onkin saattanut vaikuttaa narkolepsian puhkeamiseen.

Myös iäkkäiden eli 65 vuotta täyttäneiden rokotuskattavuus on laskenut. Heistä runsas kolmannes hankki rokotteen viime talvena.

Parhaimmillaan rokotuksen on hakenut joka toinen eläkeikäinen.

Ilmaisen influenssarokotuksen saavien joukkoa laajennettiin täksi talveksi. Lasten, iäkkäiden ja pitkäaikaissairaiden lisäksi rokotteen saavat heidän lähipiiriinsä kuuluvat.

Terveyskeskukset antavat rokotuksia niin kauan kuin influenssaepidemia ei ole vielä päällä. Epidemia iskee usein alkuvuodesta.

Rokotusten tavoite on estää sairastumisia ja jälkitauteja. Pikkulasten kohdalla vaikutus laajenee lähipiiriin, sillä he levittävät sairauksia myös muihin perheenjäseniin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat