Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jouluna tappeleminen poiki tuntuvan sakon

Joulurauhan aika kovensi tuomiota

Kotimaa
 
Kansallisarkisto, Turun raastuvanoikeuden tuomiokirjat
Turussa vuonna 1656 annetussa tuomiossa määrättiin ylimääräistä sakkoa joulurauhan rikkomisesta.
Turussa vuonna 1656 annetussa tuomiossa määrättiin ylimääräistä sakkoa joulurauhan rikkomisesta. Kuva: Kansallisarkisto, Turun raastuvanoikeuden tuomiokirjat

Kihlajaisissa tapellut Anders Wägare sai 12 markan sakon haavan tuottamisesta ja 40 markan sakon joulurauhan rikkomisesta 1656.

Yksi tappelun osapuolista kuoli, ja uhrin vaimo syytti Wägarea taposta. Hovioikeus totesi miehen syyttömäksi tappoon, mutta sakko oli tuntuva – tynnyrillinen olutta maksoi tuolloin 16 markkaa.

Artikkeliin liittyvät

Turun raastuvanoikeuden pöytäkirjanmerkintä osoittaa, että tuomion koventaminen joulurauhan aikaan tehdystä rikoksesta oli aikoinaan tavallista.

Kahdenkymmenen päivän joulurauhan aikana ei ollut lupa tehdä kuin välttämätöntä työtä. Kaupankäyntikin keskeytyi. Pitkä vapaa tarkoitti kaupunkilaiselle toimettomuutta, joka purkautui varasteluna ja tappeluina.

"Joulurauha ei siten ollut kristillinen tapahtuma vaan kruunun antama ukaasi, että muistakaa käyttäytyä asianmukaisesti", sanoo Suomen Rooman-instituutin johtaja, dosentti Tuomas Heikkilä.

Julistuksen sisältö on vaihdellut vuosisatojen aikana. 1800-luvun julistuksissa saattoi olla tarkka lista rikoksista ja sakon määristä. Kovempia tuomioita kuitenkin jaettiin kaikkina pyhinä, huomauttaa Suomen historian professori Kirsi Vainio-Korhonen Turun yliopistosta.

"Vielä ainakin 1700-luvulla oli niin, että jos pyhänä eli sunnuntaina rötösteli, seuraamus oli ankarampi."

Joulurauhan asema erillisrauhana poistui lainsäädännöstä vuonna 1889, mutta sen kaiku on yhä läsnä Turun joulurauhan julistuksen tekstissä: "joka tämän rauhan rikkoo ––, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät." Heikkilän mukaan uhkauksessa ei ole koskaan ollut perää.

"On kiintoisaa, että vasta 1930-luvulla tekstiin tuli jylhä helinä raskauttavista asianhaaroista. Sillä ei ole ollut juridista merkitystä, mutta ehkä sitten moraalista."

Joulurauhan julistamisen perinne katosi suomalaiskaupungeista samoihin aikoihin kun sen asema lainsäädännössä mureni. Ei ole tiedossa, koska Suomessa olisi viimeksi käytetty joulurauhan rikkomista lisätuomiona.

"Mutta meillähän on vieläkin lainsäädännössä yksi keskiaikainen erityisrauha; kotirauha. Sen rikkomista pidetään yhä erittäin ikävänä", Heikkilä sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat