Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perheetön rehkii jouluna – Sellutehtaalla maksetaan kolminkertainen palkka

Kotimaa
 
Juha Sinisalo
Metsä Fibren Rauman-tehtaalla työskentelevä Mikko Ellmen puhdistaa soodakattilan polttoaineruiskuja. Sellutehdasta ei pysäytetä jouluksi, joten Ellmen on töissä pyhät, kuten monena vuonna aiemminkin.
Metsä Fibren Rauman-tehtaalla työskentelevä Mikko Ellmen puhdistaa soodakattilan polttoaineruiskuja. Sellutehdasta ei pysäytetä jouluksi, joten Ellmen on töissä pyhät, kuten monena vuonna aiemminkin. Kuva: Juha Sinisalo

Raumalainen Mikko Ellmen on tänä jouluna töissä, kuten monena jouluna aiemminkin. Metsä Fibren Rauman-sellutehtaan koneita kun ei pysäytetä juhlapyhiksi.

"Jos minulla on tärkeää menoa, voin vaihtaa vuoron jonkun työkaverin kanssa. Perheettömänä minä voin hyvin tehdä jouluvuoroja. Vastavuoroisesti voin sitten pyytää vaihtamaan juhannusvuorot vapaaksi."

Tästä on kyse

Tästä on kyse

 Arkipyhätyöstä maksettavasta korvauksesta ja työajan lyhennyksistä on sovittu yleensä alakohtaisissa työehtosopimuksissa.

 Lain mukaan sunnuntaina tai kirkollisena juhlapyhänä saa teettää työtä vain, jos sitä laatunsa vuoksi tehdään säännöllisesti mainittuina päivänä ja jos siitä on työsopimuksella sovittu. Työtä saa myös teettää, jos työntekijä antaa siihen erikseen suostumuksensa.

Hänen työvuoronsa seuraavat jo vuoden alussa voimaan tullutta vuorolistaa: neljä aamuvuoroa, neljä iltavuoroa, neljä yövuoroa ja kuusi vapaapäivää. Nyt aattoon osuu yövuoro, joten uusivuosi on vapaa.

Ellmen kertoo, että koko vuoden vuorolistan etu on ennakoitavuus. Esimerkiksi parhaista kesäloma-ajoista ei tarvitse kilpailla, vaan ne määräytyvät kierron mukaisesti. Juhlapyhien vuoroja ei kannata vaihtaa pois. Paperiliiton työehtosopimuksen mukaan joulutöistä maksetaan kolminkertainen palkka.

"Lisät näkyvät kivasti palkkanauhalla. Sitä paitsi, jos juhlapyhän on töissä, ei kuluta niin paljon rahaa. Toisaalta raha on aina suhteellista, jos sitä vertaa menetettyyn juhlaan."

Ellmenin aaton työvuoro alkaa iltakymmeneltä. Sitä ennen hän aikoo käydä vanhempiensa luona jouluaterialla, minkä jälkeen hän suuntaa veljensä kotiin.

"Sinne on huhujen mukaan tulossa tänä vuonna pukki", Ellmen hymyilee.

Kolmekymppinen mies on ollut sellutehtaalla töissä jo kymmenen vuotta. Nyt hän on töissä talteenoton puolella.

Kun sellun valmistusprosessissa käytettävät keittokemikaalit kierrätetään uudelleen käytettäväksi, samalla saadaan biopolttoainetta. Energian talteenotto on niin tehokasta, että tehdas tuottaa tarvitsemansa bioenergian puolitoistakertaisesti.

Ajomiesvuorossa olevat valvovat talteenottoa valvomosta, kun taas kenttämiesvuorossa olevat kiertävät tehtaalla havainnoimassa ja varmistamassa, että laitteet toimivat normaalisti.

"Entisajan vakanssit ovat historiaa, eli ryhmän kaikki jäsenet tekevät molempia töitä."

Työnantaja tarjoaa aattona ilta- ja yövuorolaisille jouluruoan, mutta yövuorolaiset ovat tehneet myös omaa yöpalaa.

"Olemme joskus paistaneet kinkun taukohuoneen uunissa. Sitä sitten vahditaan töiden lomassa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat