Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Turku julisti joulurauhan

Joulurauhan julistus ei ole Turun yksinoikeus

Renessanssin kokenut jouluperinne on vahva etenkin Länsi-Suomen rannikolla.

Kotimaa
 
V.K. Hietanen
Turun joulurauhan julistus on kasvanut paikallisesta tilaisuudesta koko kansan mediatapahtumaksi. Maistraatinsihteeri Eero Soikkanen luki julistuksen Brinkkalan talon parvekkeelta 1965.
Turun joulurauhan julistus on kasvanut paikallisesta tilaisuudesta koko kansan mediatapahtumaksi. Maistraatinsihteeri Eero Soikkanen luki julistuksen Brinkkalan talon parvekkeelta 1965. Kuva: V.K. Hietanen

Hiekoitettu lumi peittää alleen Raatihuoneentorin mukulakivet Vanhassa Porvoossa. Tuomiokirkko pilkistää rakennusten välistä oikealla, Porvoonjoki vasemmalla, ja lyhtyvalaisimet kiertävät pitkin vanhojen rakennusten julkisivuja.

Tänään keskiviikkona kalteva tori täyttyy sadoista kuulijoista, kun kunnanvaltuuston puheenjohtaja Mikaela Nylander (r) julistaa joulurauhan kello 16.

Leif Rosas
Turussa joulurauhan julistava Mika Akkanen kertoo, ettei muista kunnista ole kyselty neuvoja tekstin lukuun.
Turussa joulurauhan julistava Mika Akkanen kertoo, ettei muista kunnista ole kyselty neuvoja tekstin lukuun.

"Kaikki eivät kuitenkaan tiedä, että Porvoossakin julistetaan joulurauha", Nylander sanoo.

"Silti tapahtuma on suosittu. Ihmiset tulevat tänne hakemaan tunnelmaa, jota on ehkä enemmän kuin Turussa."

Joulurauhaperinne kukoistaa elinvoimaisena ainakin Torniossa, Raumalla, Naantalissa sekä useassa muussa suomalaisessa kaupungissa, vaikka media tähyää lähinnä Brinkkalan parvekkeelle Turkuun. Turussa julistettiin joulurauha perinteisin menoin kello 12.

Vesa-Matti Väärä
Kaupunginvaltuuston puheenjohtajaa Mikaela Nylanderia (r) hieman jännittää vanhan ruotsinkielisen tekstin lukeminen.
Kaupunginvaltuuston puheenjohtajaa Mikaela Nylanderia (r) hieman jännittää vanhan ruotsinkielisen tekstin lukeminen.

Ruotsin vallan aikaan tapa oli kaupungeissa yleinen, ja joulurauha lopetti työn ja kaupankäynnin jouluaatosta Nuutinpäivään. Tapa kuitenkin unohtui, ja vain Turussa se on säilynyt liki katkeamattomana aina 1300-luvulta. Viime vuosikymmeninä joulurauha koki renessanssin.

"Kyllä se on jollakin tavalla meidän ajassa, että halutaan kaivella omia juuria ja löytää oma paikka maailmanhistorian suuressa virrassa", sanoo Suomen Rooman-instituutin johtaja, dosentti Tuomas Heikkilä. Heikkilä on tutkinut joulurauhan historiaa ja kirjoittanut kirjan Suomen Turku julistaa joulurauhan.

"Turkulainen traditio on pitänyt pintansa. Sen myötä perinteestä on tullut houkuttelevampi niissäkin kaupungeissa, joissa se aiemmin on ollut voimassa."

Heikkilästä on mielenkiintoista, että keskiajalla yleiseurooppalainen tapa tuntuu kadonneen muualta tyystin. Ruotsissakin televisioidaan vain Turun julistus.

Joulurauhan julistusten käytännöt poikkeavat toisistaan. Porvoossa ja Turussa julistuskielinä ovat suomi ja ruotsi, Uudessakaupungissa ja Naantalissa vain suomi. Porvoossa ja Uudessakaupungissa julistus noudattaa Turun tekstiä, mutta esimerkiksi Raumalla ja Porissa on käytössä muunnelma.

"Eikä kenelläkään, olkoon hän ylhäinen taikka alhainen, köyhä taikka rikas, ole oikeutta lähimmäisensä joulurauhaa rikkoa taikka sitä häiritä."

Artikkeliin liittyvät

Porin joulurauhan julistus polveilee Turun tunnetumpaa mantraa ponnekkaammin. Suomen vanhimpiin lukeutuva perinne onkin säilynyt ehkä muuntautumiskykynsä ansiosta.

"Siihen on ympätty aina kulloinkin tärkeinä pidettyjä seikkoja. Se rauha, mikä tänä vuonna kuullaan, on hyvinkin erilainen kuin mitä se oli 200 vuotta sitten", Heikkilä sanoo.

Nykyään julistuksen merkitys on symbolinen.

"Se on meillä perinne ja ihan keskeinen osa joulunviettoa, jota haluamme vaalia. Sen tausta on silti tänäkin päivänä hyvä muistaa", sanoo Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Atso Vainio.

Listaa joulurauhan julistavista kaupungeista ei tunnu olevan kellään. Perinne on

myös levinnyt esimerkiksi Tampereelle ja Vantaalle, joissa sillä ei ole vuosisataisia juuria.

Joulurauhan julistusta katsotaan myös ulkomailla Yle Areenan, SVT Worldin ja TV Finlandin välityksellä. Sveitsissä asuva Ilmo Kalkas kertoo, ettei yksikään julistus ole jäänyt 23 ulkomaanvuoden aikana katsomatta.

"Minulle julistus on tärkeä osa sitä joulun henkeä. Olen syntyjäni turkulainen, ja olen lapsena ollut paikallakin."


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat