Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko: Äitiyden ronski moralisointi yllätti

Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko ja demaripuoliso Erkki Papunen viettävät joulun lapsiperheenä

Kotimaa
 

Kari Pullinen
Erkki Papunen suostuu konsensuksen nimissä koristelemaan kuusen omasta mielestään ennen aikojaan puolisonsa Annika Saarikon lapsuudenkodissa Alastarolla. Perhe viettää ensimmäistä jouluaan Aarni-vauvan kanssa.
Erkki Papunen suostuu konsensuksen nimissä koristelemaan kuusen omasta mielestään ennen aikojaan puolisonsa Annika Saarikon lapsuudenkodissa Alastarolla. Perhe viettää ensimmäistä jouluaan Aarni-vauvan kanssa.

Annika Saarikon perunalaatikko on ollut uunissa koko yön, mutta se ei osoita mitään imeltymisen merkkejä.

"Ajattelin, että kotiäidillä on aikaa", keskustan varapuheenjohtaja perustelee päätöstään kokeilla haastavan jouluruuan valmistusta.

Punamultaparin vinkit: Näin sopu säilyy

Erkki Papunen viettää jo kolmatta joulua demarivävynä puolisonsa Annika Saarikon (kesk) lapsuudenkodissa, umpikepulaisessa pirtissä Alastarolla.

Monessa muussakin kodissa joutuvat joulun aikaan törmäyskurssille kahden suvun erilaiset kulttuurit, perinteet ja poliittiset näkemykset. Joulurauhan hengessä Papunen ja Saarikko kertovat vinkkinsä sopuisiin pyhiin ja rakentaviin keskusteluihin joulupöydässä.

1. Etsikää yhteinen vastustaja

Vastakkaisiakin poliittisia näkemyksiä sisältävässä seurueessa on yleensä mahdollista löytää taho, jota voidaan yhdessä panetella. Tämä yhdistää.

2. Myös politiikasta voi löytää neutraaleja puheenaiheita

"Esimerkiksi hallituspohjaveikkaus voi olla tällainen", Papunen vinkkaa. "Kun juhannuksena kokoonnutaan suunnilleen samalla porukalla, voidaan sitten tarkastella, kuka osui oikeimpaan."

3. Hakekaa ja tukekaa konsensusta

Esimerkiksi Papunen pitää "skandaalina" sitä, että Saarikon kotona joulupuu koristellaan ennen aattoaamua. Hän kuitenkin suostuu osallistumaan kuusen koristeluun ennen aikojaan. Vastaavasti Saarikon äiti ottaa joulupöydän antimissa huomioon vävyn mieliherkut.

Tänään jouluaattona Saarikko ja hänen miehensä Erkki Papunen käyvät ensi kertaa joulunviettoon lapsiperheenä. He ovat tulleet juhlimaan joulua Saarikon perheen kanssa hänen lapsuudenkotiinsa Alastarolle. Keskipisteenä on Aarni Papunen, pian kolme kuukautta.

Kuten ensimmäisillä lapsilla on tapana, myös Aarni on muuttanut vanhempiensa maailman.

Perunalaatikon valmistuksen lisäksi Saarikko harkitsi ohikiitävän hetken alennuskorissa näkemiään kuusenkoristeita, joissa luki englanniksi "vauvan ensimmäinen joulu".

"Niin sekaisin en sentään ole, että olisin ostanut ne."

Saarikko on ollut syksyn äitiyslomalla. Luottamustoimiaan keskustan varapuheenjohtajana ja Turun kaupunginvaltuutettuna hän on hoitanut, mutta eduskunnassa hän on käynyt vain tärkeimmissä äänestyksissä.

Hän kuvaa siirtyneensä äitiyslomansa ajaksi politiikan polun sivukiville. Irti päästäminen ei ole ollut helppoa, mutta onneksi kokonaan ei ole tarvinnutkaan: imettäessä voi esimerkiksi seurata eduskunnan kyselytunteja.

Sivukiviltä näkee asiat hieman uusin silmin.

Saarikon on yllättänyt se, miten ronskia moralisointia äitiys ja vanhemmuus herättävät. Vaikka hän ei ole itse joutunut kuulemaan suoraa arvostelua, keskustelupalstojen kovat puheet surettavat.

"Teki äiti niin tai näin, aina jollakin on varaa arvostella."

Jopa puhuessaan omista valinnoistaan hän varoo sanojaan. Joku voi aina löytää niistä aiheen moitteeseen, joka satuttaa.

"Koen äitiyskeskustelussa olevani heikoilla jäillä. Missä tahansa voi räsähtää."

Kaikille ei hänen mukaansa ole vieläkään itsestään selvä ajatus, että nuori nainen voi olla yhtä aikaa äiti ja päättäjä. Saarikolta on kysytty, aikooko hän pyrkiä kevään vaaleissa eduskuntaan, vaikka hänellä on vauva.

"Se on hämmentävää. Totta kai aion pyrkiä."

Hän palaa jälleen töihin helmikuussa oltuaan kuusi kuukautta äitiyslomalla. Papunen jää vanhempainvapaalle työstään sosiaali- ja terveysministeriön lakimiehenä.

"Äideillä pitäisi olla enemmän luottamusta isiin", Saarikko toteaa. Silti hän vastustaa parhaillaan käsiteltävänä olevaa ehdotusta, jossa kotihoidon tuki puolitettaisiin vanhempien kesken. Syynä on, että hänestä perheille pitää taata valinnanvapaus.

Keskustan nouseviin tähtiin kuuluvan Saarikon, 31, nimi on ollut jo pitkään mukana ministeriveikkauksissa. Keskusta ratsastaa gallupsuosion aallonharjalla, mutta Saarikko sanoo olevansa tyytyväinen, ettei hänen tarvitse miettiä salkkuasioita.

Kunnianhimoinen hän myöntää olevansa. Hän ei ole koskaan kokenut, että hänen pitäisi valita perheen ja uran välillä.

"Mutta tämä ei ole yksin minun valintani, vaan vaatii koko lähipiiriltä osallistumista."

Eniten tietenkin mieheltä.

"Et ole koskaan kyseenalaistanut valintojani, et yhtäkään iltamyöhällä vastattua puhelua tai lähtöä sunnuntaiaamuna tupailtaan toiselle puolelle Suomea", hän sanoo Papuselle. Näin huolimatta siitä, että Saarikon ponnistelut satavat Papuselle vieraan puolueen laariin. Mies on taustaltaan demari.

Korvaamaton on myös Aarnin isovanhempien tuki. Saarikon äidillä on Turun kaupunginvaltuuston kalenteri kännykässään, jotta hän tietää, milloin hoitoapua tarvitaan.

Kaikilla samanlaista tukiverkostoa ei ole.

Saarikko on seurannut tuoreen äidin herkkyydellä syksyn keskustelua vanhempien uupumuksesta. Itse hän on ollut hyvissä voimissa, koska Aarni on helppo vauva, jolla on kelpo unenlahjat.

Silti hän ymmärtää mustat tunteet, jotka voivat kummuta väsymyksestä.

Uupumuksen helpottamiseksi perheille pitäisi hänen mukaansa tarjota mahdollisimman matalan kynnyksen kotiapua ilman lastensuojelun asiakkuutta. Saarikko myöntää, että asiasta puhuvat kaikki, mutta ratkaisuja on vaikeampi saada aikaan.

"Tämä on aihe, jossa poliittisista puheista tekoihin on pitkä matka."

Sivukiviltä näkee paremmin myös sen, miksi politiikka voi joskus näyttää kansalaisista turhauttavalta.

Päällimmäiset tunteet ovat onni ja kiitollisuus, kun Saarikko ja Papunen viettävät ensimmäistä jouluaan lapsen kanssa.

Aarni on myös tuonut uudenlaisen rentouden ennen täydellisyyttä tavoitelleeseen poliitikkoon. Mitä väliä, jos perunalaatikko ei imelly!

"Vauvan kanssa olen opetellut hetkeen pysähtymistä, elämästä nauttimista", Saarikko sanoo.

"Yritän elää niin, että kaiken tarvitse olla niin hirveän täydellistä."

kari Pullinen
Annika Saarikon perunalaatikko ei suostunut imeltymään.
Annika Saarikon perunalaatikko ei suostunut imeltymään.

Minna Nalbantoglu HS
Alastaro

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat