Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Älykännykän käyttö muokkaa aivoja

Älypuhelimen ruudun peukalointi näyttää lisäävän aivokuoren aktiivisuutta

Kotimaa
 

Tiedelehti Current Biologyn joulun kynnyksellä julkaiseman tutkimuksen mukaan älypuhelimen peukalointi vaikuttaa aivoihin uudella tavalla.

Ihmiset käyttävät älykännyköitä selvästi enemmän peukalon sekä etu- ja keskisormen avulla kuin perinteisiä kännyköitä. Tämä näyttää lisäävän aivokuoren aktiivisuutta.

Sormeilua tutki aivotutkija Arko Ghosh sveitsiläisestä Zürichin teknillisestä ETH-korkeakoulusta.

Neurotutkijat ovat aiemmin tutkineet esimerkiksi muusikoiden ja videopelaajien aivojen muovautuvuutta heidän sormeillessaan pianoa tai videopeliä.

Nyt älykännykät tarjoavat tietoa siitä, miten tavallisten ihmisten sormenliikkeet muovaavat aivoja. Ghosh käytti tutkimuksessa EEG-aivosähkökäyrää. EEG:n avulla hän tallensi sen, miten aivot vastasivat peukalon ja etu- ja keskisormen kosketukseen. Hän vertasi tuloksia sellaisten ihmisten sormeiluun, jotka käyttivät yhä vanhan mallisia kännyköitä.

Ghoshin tulosten mukaan toisteiset liikkeet älykännykän lasisella ruudulla muovaavat alueita, jotka vastaavat sormenpäitä aivojen sensorisella alueella. Ghoshin mukaan aivojen sähköisyys vahvistuu aivokuoressa eli korteksissa varsinkin silloin, kun kaikki kolme sormenpäätä koskettavat samaan aikaan ruutua.

Aivokuoren aktiivisuus on suorassa suhteessa siihen, miten innokkaasti peukalo ja etusormi pyyhkivät puhelimen ruutua. Peukalon käytön määrä vaikutti tietyn aivoalueen päivittäisiin vaihteluihin.

Mitä vähemmän aikaa oli kulunut tiiviistä puhelimen käytöstä, sitä isompi oli se aivojen aivokuoren alue, joka kytkeytyi siihen.

Peukalon ja älykännykän yhteyksistä kertoi myös Alpha Galileo -uutispalvelu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat