Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katainen: Suomi voi hyötyä EU:n investointiohjelmasta

EU:n elvyttäjänä aloittanut Jyrki Katainen haluaa että Eurooppa olisi yhtä vetovoimainen kuin Piilaakso

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Euroopan unionin komission varapuheenjohtajan tehtävä ei ole Jyrki Kataisen mukaan tuntunut yhtä kuormittavalta kuin edellinen työ Suomen pääministerinä. Syy on vähäisempi julkisuus.
Euroopan unionin komission varapuheenjohtajan tehtävä ei ole Jyrki Kataisen mukaan tuntunut yhtä kuormittavalta kuin edellinen työ Suomen pääministerinä. Syy on vähäisempi julkisuus. Kuva: Rio Gandara HS

Kun Jyrki Katainen nimitettiin Euroopan unionin komission varapuheenjohtajaksi, työn merkittävyyttä epäiltiin.

Esimerkiksi talouskomissaari Pierre Moscovici kutsui komissaareja koordinoivien varapuheenjohtajien hommia "tyhjäksi kuoreksi".

Katainen ymmärtää uuteen työnkuvaan kohdistuneet epäilyt. "Ei se sinänsä häirinnyt. Kaikkea yleensä kritisoidaan", Katainen sanoo.

Ne huolet ovat hälvenemässä. Komission alkutaipaleella Katainen on noussut yhdeksi näkyvimmistä komission jäsenistä. Hän vetää EU:n investointiohjelmaa, jonka tehtävä on pukata Euroopan talous nousuun. Hanke on komission ohjelman ytimessä, ja se henkilöityy puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin ohella Kataiseen.

Ohjelman ytimessä on 315 miljardin euron suuruiseksi kaavailtu investointirahasto, jolla tuetaan Euroopan kilpailukykyä. Eurooppa on täynnä rahaa, ja yritysten taseet ovat vahvoja, mutta rahat eivät kanavoidu investointeihin erilaisten pelkojen ja riskien takia.

"Tämä minua huolestuttaa tosi paljon", Katainen sanoo.

"Investointien taso on jäänyt noin 300 miljardia alemmaksi kuin mitä kestävä vuotuinen investointien taso olisi. Jos tämä jatkuisi pitkään näin, se näkyy kilpailukyvyn heikkenemisenä, koska investointien tarkoitus on kilpailukyvyn ja tuottavuuden parantaminen."

Yhtälön ratkaisu on vaikea.

Kataisen investointirahasto on saanut laimean vastaanoton, erityisesti Pohjois-Euroopassa, mukaan lukien Suomessa. EU:n tukemille investoinneille nähdään enemmän tarvetta Etelä-Euroopassa.

"Eteläeurooppalaiset ovat olleet enemmän kiinnostuneita kuin pohjoinen Eurooppa. Mutta jos katsoo vaikkapa Suomea, niin ei investointeja turhan paljon ole", Katainen sanoo.

Hänen mukaansa Suomi voi hyötyä investointiohjelmasta monin tavoin.

Rahaston suurempi puolisko on kohdistettu infrastruktuurin kehittämiseen. Siitä voidaan tukea esimerkiksi Suomen ja Viron yhteistä kaasuterminaalia sekä liikennehankkeita.

Toinen osa on pienten ja keskisuurten yritysten tukipaketti. Suomessa tukia voisivat välittää Tekes ja Finnvera.

"Koko ajan kuulee tarinoita, että meillä on pk-yritys, joka on saanut uuden mielenkiintoisen tuotteen tai palvelun aikaiseksi. Se yrittää kasvaa ja tarvitsisi käyttöpääomaa ja sitä ei Euroopasta löydy. Tällaisen riskirahoituksen saaminen on Euroopassa hankalampaa kuin Yhdysvalloissa. Sen takia moni lähtee Piilaaksoon kasvamaan", Katainen sanoo.

"Meidän on pakko ratkaista tämä. Kyllähän täällä täytyy pystyä kasvamaan samalla tavalla kuin Yhdysvalloissa."

Kataisen suomalaisuudesta Suomi ei – ainakaan periaatteessa – pääse hyötymään. Poliitikkojen suhmuroinnin välttämiseksi projektien valinta annetaan asiantuntijoiden käsiin.

Investointirahaston ajatus on houkutella yksityistä rahaa julkisella rahalla. Jos projekteja ei valittaisi puhtaasti niiden paremmuuden perusteella, yksityisten sijoittajien kiinnostus katoaisi, Katainen sanoo.

Rahaston pesämunan kokoaminen on tietysti vaikeaa tilanteessa, jossa Euroopan valtiot ovat rahapulassa. Pääoma on revitty muista EU:n tukiohjelmista ja arvaamattomiin menoihin varatusta budjetin marginaalista.

Tätä pottia paisutetaan kaikin mahdollisin rahoitusalan keinoin: vivuttamalla ja yksityisellä rahalla.

"Meidän pitää käyttää olemassa olevaa rahoitusta eli EU:n budjettia toisella tavalla kuin aikaisemmin. Se tarkoittaa vähemmän avustuksia ja enemmän lainanantomahdollisuuksia", Katainen sanoo.

Junckerin ja Kataisen investointipaketissa on rahaston lisäksi kaksi muutakin osaa.

Toinen on projektikori, johon kootaan Euroopan investointihankkeet rautatieprojekteista tietoverkkohankkeisiin. Yhteen kokoamisella autetaan sijoittajia löytämään hankkeet.

Kolmas osa on EU:n sisämarkkinoiden syventäminen. Se on Kataisen EU-talousajattelun ytimessä.

Kataisen mukaan Euroopan sisämarkkinat ovat jääneet ajastaan jälkeen sen jälkeen kun Jaqcues Delorsin komissio rakensi ne 1980- ja 1990-luvulla. Nyt pitäisi luoda yhteiset energiamarkkinat, digitaaliset markkinat, pääomamarkkinat ja julkisten hankintojen markkinat.

"Jos onnistumme sisämarkkinoiden luomisessa, se on pitkästä aikaa ensimmäinen aihepiiri, joka yhdistää unionia, mukaan lukien Britannia. Se on talouden kasvun, yrittäjien ja työllisyyden kannalta tärkein osa-alue – sitä varten unioni on olemassa. On myös poliittisesti hirveän tärkeää, että ruvetaan pitkästä aikaa tekemään jotain yhdessä."

Vuoden alussa Katainen aloittaa kiertueen, jossa hän matkustaa kaikkiin EU:n jäsenmaihin.

Pääministerinä Katainen näytti välillä uupuneelta. Eikö olisi kannattanut hengähtää hetki?

Ei, sanoo Katainen, koska silloin hän olisi tylsistynyt.

Uudessa työssä kertyy paljon työtunteja mutta julkisuuden valokeila ei ole yhtä armoton.

"Kun ei ole julkisuudessa yhtä paljon kuin aikaisemmin, se muuttaa työn luonteen ihan toisenlaiseksi. Tämä ei tunnu samalla tavalla kuormittavalta kuin aikaisempi työ", Katainen sanoo.

Myös palkkatason osalta työ komissiossa on askel eteenpäin. Komission varapuheenjohtaja ansaitsee noin kaksinkertaisesti verrattuna Suomen pääministerin 11 100 euron kuukausipalkkaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat