Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkansaajat pettyivät tasa-arvolain remonttiin

Laissa korostuu työntekijän suojaa enemmän tasa-arvon suunnittelu, arvioi oikeustieteilijä

Kotimaa
 
Jussi Nukari Lehtikuva
Raskas oikeusprosessi voi nostaa työntekijän kynnystä hakea itselleen oikeutta työsyrjintätapauksissa.
Raskas oikeusprosessi voi nostaa työntekijän kynnystä hakea itselleen oikeutta työsyrjintätapauksissa. Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva

Vuodenvaihteen jälkeen työpaikoilla tulee seurata miesten ja naisten palkkojen kehitystä entistä tarkemmin, kun tasa-arvolain muutos tulee voimaan.

Laki muun muassa täsmentää ohjeita palkkasyrjintää ehkäisevän palkkakartoituksen tekemisestä työpaikoilla.

Muutokset eivät kuitenkaan täysin tyydytä palkansaajajärjestöjä, jotka ajavat edelleen tiukennuksia lainsäädäntöön, kertoo toimihenkilöiden keskusjärjestön STTK:n pääsihteeri Leila Kostiainen.

Hänen mukaansa tasa-arvolaki kuitenkin toimii, jos sitä osaa hyödyntää. Toisin kuin yleisesti luullaan, kyseessä on Kostiaisen mielestä "kova laki".

Laissa korostuu tasa-arvon suunnittelun merkitys pikemminkin kuin vahva suoja syrjintää vastaan, sanoo Turun yliopiston oikeusvertailun ja yleisen oikeustieteen professori Kevät Nousiainen.

Jos työpaikoilla laiminlyödään esimerkiksi tasa-arvoon liittyvää suunnittelutyötä, sanktiot jäävät professorin mukaan pieniksi.

Lisäksi syrjintää mahdollisesti kokenut työntekijä joutuu hakemaan hyvitystä tuomioistuimesta. Se on Nousiaisen mielestä aina raskas prosessi.

Nousiainen muistuttaa, että niin ikään 1. tammikuuta 2015 voimaan tuleva yhdenvertaisuuslaki mahdollistaa paremmin "matalan kynnyksen oikeudensaannin".

Nykyään tasa-arvolautakunta voisi olla yksi foorumi puhtaasti tasa-arvoon liittyvissä syrjintäasioissa. Siellä asioita saavat nostaa esiin kuitenkin vain työmarkkinajärjestöt ja tasa-arvovaltuutettu.

Asianajotoimisto Kasanen & Vuorinen edustaa palkansaajapuolta tasa-arvoasioissa säännöllisesti. Erityisesti sen asianajaja Tuula Lehtinen on joutunut perehtymään hänen mukaansa "vaikeaselkoiseen lakiin".

Lehtisen mukaan palkkasyrjintätapauksissa edellytetään oikeuskäytännössä niin sanotusti täyttä näyttöä.

Hänen mielestään samapalkka-asioita käsiteltäessä pitäisi riittää ilmeinen näyttö siitä, että kantajaa olisi syrjitty. Muuten tasa-arvo ei käytännössä toteudu lain kirjaimen tarkoittamalla tavalla.

Ilmeinen näyttö tarkoittaa yksinkertaistaen sitä, että väitetty syrjintä on hyvin todennäköinen. Suomessa tuomioistuimella on valta harkita sille esitetyn näytön todistusarvo.

Lehtisen mukaan periaate siitä, että yhtä vaativasta työstä pitää maksaa miehelle sekä naiselle sama palkka, korostuu EU-oikeudessa.

Näin Suomen oikeuskäytäntö ei asianajajan mielestä ota huomioon Euroopan unionin lainsäädäntöä riittävissä määrin.

Työnantajien piirissä lakiuudistukseen ollaan tyytyväisempiä. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n lakiasiainjohtaja Markus Äimälä muistuttaa, että lakimuutos perustuu laajan työryhmän yhteisymmärrykseen. Siihen osallistuivat myös palkansaajajärjestöt.

"Totta kai se on kompromissi. Kun laki on vasta muuttumassa, kyllä me näemme, että lainsäädännön muutostarpeet on tällä erää hoidettu", Äimälä toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat