Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

MTT: Kauppojen into lahjoittaa ruokaa hyväntekeväisyyteen on kasvanut

Kotimaa
 

Kaupat ovat lahjoittaneet enemmän ruokaa avustusjärjestöille sen jälkeen, kun elintarviketurvallisuusvirasto Evira höllensi ohjeitaan toissa keväänä, selviää vuoden alusta julkaistavasta tuoreesta yhteispohjoismaisesta tutkimuksesta. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT osallistui tutkimukseen Suomen osalta.

Kaupat ja suurkeittiöt voivat nykyisin toimittaa myyntiajan päähän tulleita, helposti pilaantuvia elintarvikkeita ruoka-apuun pakastettuina. Myös hyväntekeväisyysjärjestö voi pakastaa saamansa ruuan ennen viimeisen käyttöpäivän umpeutumista.

Tutkija  Kirsi Silvennoinen MTT:stä kertoo, että pääkaupunkiseudulla ja Turun alueella ruokaa jaetaan selvityksen mukaan noin kaksi–kolme miljoonaa kiloa vuodessa, Tämä kattaa karkeasti noin 10–15 prosenttia alueen kauppojen ruokahävikistä. Vielä toissa vuonna MTT arvioi, että vähittäis- ja tukkukaupat heittävät vuosittain roskiin 65–75 miljoonaa kiloa ruokaa.

"Numeroiden valossa kaupoilla on potentiaalia lahjoittaa paljonkin nykyistä enemmän, mutta käytännön olosuhteet voivat sen estää. Tuotteita halutaan järjestöissä jakaa monipuolisesti, jolloin esimerkiksi leipää voi olla liikaa tarjolla", Silvennoinen kertoo.

Kaikkien elintarvikkeiden pitää olla turvallisia, ja viimeinen käyttöpäivä rajoittaa osan elintarvikkeista hyödyntämistä.

"Jos lahjoitettavaksi soveltuvat määrät ovat pieniä ja hajallaan, voivat niiden säilyttäminen, pakkaaminen ja kuljetukset tulla hyötyyn nähden liian kalliiksi."

Ruokaa ovat tutkimuksen mukaan lahjoittaneet lähinnä kaupat ja teollisuus. Myös koulut ovat alkaneet jakaa ylijäänyttä ruokaa paikallisesti.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan on tullut kyselyitä ruoka-apua koskien, kertoo ylitarkastaja Pirjo Korpela.

"Etenkin pakastettujen tuotteiden osalta vanhentuneet päivämäärät ovat hämmentäneet. On kysytty, onko tuote turvallista syödä", Korpela kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat