Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ulkopolitiikka palasi juurilleen – Venäjästä tuli uhka

Maailma muuttui rytinällä ympärillämme, mutta muuttuiko Suomen ulkopolitiikka?

Kotimaa
 

Bob Dylanin konsertti.

Se välähtää ulkoministeri Erkki Tuomiojalle (sd) mieleen tästä vuodesta.

Ei ihme, että Tuomioja muistelee kesäpäivää Kirjurinluodolla. Oli hetken rauha, Dylan soitti Pori Jazzeilla. Mutta sitten soitti myös aika moni muu.

Tuomiojalle sateli viestejä, sillä Itä-Ukrainassa oli ammuttu alas malesialainen matkustajakone. Viimeistään silloin kävi selväksi, ettei Eurooppa palaisi tästä kriisistä entiselleen. Venäjän häikäilemättömyyden värjäämästä vuodesta tulisi entistäkin synkempi.

"Piti valmistella heti kommentteja."

Venäjän ja lännen välit ovat kireimmät sitten kylmän sodan. Samaan aikaan kun Venäjä uhittelee sotilaallisesti, se putoaa yhä syvemmälle talouskriisiin. Tapahtumat vyöryvät joka rintamalla sellaisella vauhdilla ja odottamattomuudella, että analyyseissä on oltava varovainen.

Mutta vaikka olisi kuinka varovainen, enää ei voi kiertää sitä, että Venäjästä tuli taas Suomelle uhka.

Suomen ulkopoliittinen johto valitsi heti Krimin miehityksen jälkeen strategiakseen tuomita Venäjän toimet tiukasti, mutta ilman, että koko ajan räksytettäisiin. Kun Venäjä valtasi Krimin ja muu Eurooppa yritti vielä sanoittaa järkytystään, Suomi ei aikaillut.

"Venäjän sotilaalliset toimet loukkaavat Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta. Pyrkimystä Krimin alueen haltuun ottamiseksi ei voida hyväksyä", linjasi ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta 2. maaliskuuta.

Pitkälle kesään vaikutti kuitenkin siltä, ettei kukaan Suomen johdossa pystynyt tai halunnut todella sanoa, mitä Suomen naapurissa tapahtui ja tapahtuu.

Vakuuteltiin, ettei Ukrainan kriisi vaikuta Suomeen. Vasta loppuvuodesta sävy todella muuttui.

"Kasakka ottaa sen, mikä on huonosti kiinni", sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö marraskuussa avatessaan maanpuolustuskurssia.

Sen suoremmin presidentti ei kai voi sanoa, että Venäjä on Suomelle uhka ja Suomen on siksi pidettävä huoli omasta puolustuksestaan ja sisäisestä turvallisuudesta.

Sama viesti piti saada vielä poliitikoille. Siksi Niinistö tapasi ennen joulua puoluejohtajat. Venäjälle flirttailu ja EU:lle motkottaminen piti saada loppumaan, mutta niin myös puheet siitä, että Suomen pitäisi juuri nyt hakea Natoon. Nyt kanta on se, että kaikki rakoilu ulkopolitiikassa vahingoittaa Suomea.

Selkeä linja luo jo itsessään turvallisuutta, Niinistö sanoi.

Tänä vuonna Suomen ulkopolitiikka palasi juurilleen, perinteisten kysymysten ja naapurisuhteiden äärelle.

Tästä on merkki myös se, miten tärkeäksi puolustuspolitiikka taas nousi.

"Painopiste siirtyi lähelle, se on nyt Venäjä", sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

"Vuosi on ollut historiallisen vaativa, ja taloussuhteet Venäjän kanssa ovat jälleen palanneet osaksi ulkopolitiikkaa."

"Ukrainan kriisi on ollut todella iso järkytys. Tarve pohtia uusiksi Suomen linjauksia on todella kova", sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik.

Tampereen yliopiston Jean Monnet -professori Hanna Ojanen luonnehtii silti Suomen ulkopolitiikkaa hyvin varovaiseksi, sovittelevaksi ja käytännölliseksi. "Suomi on ottanut aikalisiä", hän sanoo.

"Suomen ulkopoliittinen johto ei halua antaa merkkejä muutoksesta, vaan tasapainoilee kahdenvälisen ja monenkeskisen lähestymistavan välillä toivoen, etteivät ne liu'u liian kauas toisistaan. Silloin Suomi joutuisi spagaattiin", Ojanen sanoo.

Ulkopolitiikkaa on leimannut kaksijakoisuus. On oltu tiukasti EU-rintamassa – mutta omaa Venäjä-suhdetta on pidetty juuri nyt hyvin tärkeänä.

Pääministeri Alexander Stubb (kok) kuvasi tätä syksyllä kaksilla korteilla pelaamiseksi.

Stubbin vertaus oli hieman onneton, mutta sikäli kuvaava, että muutamissa tilanteissa ulkopuoliset tarkkailijat ovat todella pohtineet, mitä Suomi on peliliikkeillään tavoitellut.

Aleksanteri-instituutin Venäjä-tutkija Hanna Smith nimeää tämän vuoden Uuden ajan tasapainoilun vuodeksi.

"Suomi on ollut yksi muiden joukossa EU-rintamassa ja samalla vähän erilainen omalla Venäjä-lisällään."

Suomen ulkopoliittinen johto ei ole vielä löytänyt Venäjä-suhteissaan tasapainoa suoraselkäisen kritiikin ja yhteistyöhalun välillä, Smith sanoo.

"Venäjä on muuttunut – ja ei ole muuttunut", hän sanoo.

"Juuri tämä Venäjän muutoksen ja jatkuvuuden ristiriita tuo omat haasteensa ei vain Suomelle, vaan myös lännelle. Yhteistyötä halutaan, mutta ei hinnalla millä hyvänsä."

Itse asiassa kaikki ulkopolitiikan toimijat korostavat Suomen ja Venäjän kahdenvälisten suhteiden merkitystä – niin ne, jotka syyttävät joitakuita liian tiukasta EU-leiriin kuulumisesta kuin ne, joiden mielestä Suomea ei pidä sysiä Venäjän kainaloon.

"Olemme aina kuunnelleet tarkkaan, mitä venäläiset ovat sanoneet", Tuomioja sanoo.

Uutta on kuitenkin se, millä määrätietoisuudella Suomen ulkopoliittisessa johdossa rakennetaan nyt suhteita Yhdysvaltoihin.

Tie länteen kulkee Ruotsin kautta.

Puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa ei syvennetä vain siksi, että ilma- ja merivalvonta tehostuisi, vaan myös Ruotsin Yhdysvaltojen-suhteiden vuoksi.

Hyvä suhde ei kuitenkaan tarkoita Nato-jäsenyyttä. Se on Venäjän vuoksi nyt mahdoton, kaikki linjaavat.

Venäjä siis todellakin dominoi Suomen ulkopolitiikkaa.

Ikävä kyllä Venäjä on käyttänyt hyväkseen Suomen sitoutumista kahdenvälisten suhteiden hoitoon. "Se on yrittänyt luoda kuvaa Suomesta valtiona, joka on EU:n Venäjä-politiikan panttivankina", Raik sanoo.

Suomen tasapainoilu näkyi myös keskusteluna suomettumisesta. Ei ihme. Muutokset turvallisuusympäristössä ovat olleet niin rajuja, että oikeastaan kokonaisen johtajasukupolven on ollut vaikea pysyä perässä.

Ulkopolitiikkaa ei määrää enää pyrkimys miellyttää Venäjää, mutta Suomella on vielä selvästi valtavat traumat toisesta maailmansodasta.

Poliitikkosukupolvien erot näkyivät myös maan johdossa.

Niinistö ja Tuomioja pelaavat erittäin hyvin yhteen. Toisensa ovat löytäneet myös Stubb ja puolustusministeri Carl Haglund (r).

Myös uudelle sukupolvelle kävi kuitenkin selväksi, että Suomea vaivaa yhä maine maana, jolle voi käydä niin, että jos Venäjä oikein painostaa, Suomi saattaa lipsua.

Painostamista voi olla myös etuoikeuksien antaminen, ja siinä Venäjä on taitava.

Kukaan ei voi kieltää, etteikö Suomen erityissuhde Venäjään olisi saanut huomiota myös ulkomailla, Smith sanoo.

On selvää, että tila ja mahdollisuudet hoitaa kahdenvälistä Venäjä-suhdetta ovat huomattavasti kaventuneet, Raik sanoo. "Mutta sitä Suomessa ei haluta sanoa ääneen. Puhutaan mieluummin vanhaan tapaan hyvistä ja ystävällisistä Venäjä-suhteista. Ja kun niin puhuu, kyse on teeskentelystä tai teeskennellystä naiiviudesta", Raik sanoo.

Suomen ja Venäjän suhteessa on se kumma erityispiirre, että sitä voi aina kuvata hyväksi, Smith sanoo.

"Nyt suhde ei ole huono eikä suhdetta ole hoidettu huonosti, mutta se ei myöskään ole millään mittarilla erinomainen tai kiitettävä", hän sanoo.

"Samalla, kun Venäjä haluaa yhteistyötä, se haluaa olla määräämässä. Me taas haluamme tehdä yhteistyötä, mutta emme halua olla määrättävissä. Tämä luo jännitettä, ja lääkettä on vaikeata löytää."

Suurvallan naapurina ei ole koskaan helppoa. Venäjä on niistä vaikeimmasta päästä.

"Venäjänkin johdossa arvuutellaan, mitä seuraavaksi tehtäisiin. Olen havainnut, että tietty neuvottomuus ja vaivaantuneisuus ovat lisääntyneet", Tuomioja sanoo.

Edessä on taas uusi käänteentekevä vuosi Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Edessä on vaalit. Tuskin Suomen suunta kuitenkaan täysin muuttuu, ja ulkopolitiikkaa johtaa yhä presidentti Niinistö.

On selvää, ettei Suomi voi lähteä haastamaan riitaa, mutta Suomi voi tehdä paljon muuta.

Niinistön viesti koko vuoden on ollut se, että Suomi voi varustautua ja nostaa kansallista turvallisuuttaan ja puolustuskykyään monin tavoin – kiinnittää sitä, mitä on ollut löyhästi kiinni.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat