Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset veisasivat tsunamiuhrien muistoksi

Thaimaan Phuketissa pidetty kirkon muistotilaisuus kokosi noin 80 suomalaista

Kotimaa
 
Benjamin Suomela
Suomen luterilaisen kirkon pappi Jyrki Markkanen sytytti kynttilän rannalla lauantaina Thaimaan Phuketissa pidetyssä tsunamin muistotilaisuudessa.
Suomen luterilaisen kirkon pappi Jyrki Markkanen sytytti kynttilän rannalla lauantaina Thaimaan Phuketissa pidetyssä tsunamin muistotilaisuudessa. Kuva: Benjamin Suomela

Ruskettuneet turistit bikineissään ja uimahousuissaan pysähtyvät kunnioittaen katsomaan, kun joukko suomalaisia veisaa virttä Katan hiekkarannalla Thaimaan Phuketissa.

Maa on niin kaunis -virsi kajahtaa hieman kovempaa kuin parinsadan metrin päästä rantabaarista kantautuva musiikki. Hiekkaan asetetut kynttilät tuovat tunnelmaa, kun aurinko laskee Intian valtamereen.

Tunnelma on harras mutta ei surullinen, vaikka kokoontumisen aiheena on Suomen rauhan ajan historian pahin onnettomuus. Intian valtameren tsunami tappoi kymmenen vuotta sitten 179 suomalaista.

Suomen luterilainen kirkko ja alueella asuvien suomalaisten ylläpitämä Phuketin kotikirkko järjestivät lauantai-iltana paikallista aikaa muistotilaisuuden, johon tuli noin 80 suomalaista. Tsunamista selviytyneitä, omaisia menettäneitä ja ihmisiä, jotka muuten vain halusivat kunnioittaa tsunamin uhreja sekä tuhon jälkeen auttaneita. Mukana oli sekä Thaimaassa asuvia suomalaisia että matkailijoita.

Osallistujista   Anja Mielikäinen, 67, on sekä tsunamista selviytyjä että tsunamileski. Hän oli Phuketin saarella Patongissa miehensä kanssa, kun hyökyaalto tuli tapaninpäivänä 2004. Mies palasi kotimaahan vainajana vasta 13. toukokuuta 2005.

Pariskunta lomaili tsunamijouluna toisen pariskunnan, Pirkko ja Jarmo Pulkkisen, kanssa. Nyt nelikosta kolme selviytyjää on palannut Phuketiin. He ajoittivat Thaimaan-matkansa varta vasten kymmenvuotisvuosipäiväksi. Mukana on myös Mielikäisen miesystävä sekä ystäväpariskunta, joka ei ole ennen käynyt Thaimaassa.

Mielikäinen ja Pirkko Pulkkinen, 65, sen sijaan ovat käyneet Patongissa tätä ennen jo kahdesti tsunamin jälkeen.

"Rannat on kierretty ja itkut itketty", Mielikäinen kertoo.

Kun surutyötä on tehnyt jo kymmenen vuotta, muisto katastrofista ja läheisen menetyksestä alkaa jäädä taka-alalle. "Eihän se pois mielestä jää, mutta elämän täytyy jatkua."

Ennen kynttilöiden viemistä rannalle suomalaiset pitivät varsinaisen muistotilaisuuden Phuketin Katan rannalla olevan lomakeskuksen kokoussalissa. Tilaisuuden ajaksi sali muuttui käytännössä suomalaiseksi kirkoksi.

Thaimaassa työskentelevän turistipapin Jyrki Markkasen vetämässä seremoniassa laulettiin virsiä, kuunneltiin musiikkia, rukoiltiin, pidettiin puheita ja sytytettiin kynttilöitä. Noin 80 suomalaista istui salissa vakavina ja tyyninä. Silloin tällöin salissa kuului niiskauksia.

Paikalla olleet kehuivat tilaisuutta kauniiksi.

"Tosi mukava kokemus kymmenen vuoden jälkeen. Ja vieläpä täällä, missä se tapahtui", kommentoi tsunamiselviytyjä Pirkko Pulkkinen.

Tilaisuudesta sai kuitattua myös osallistumisleiman rippikouluvihkoon, huomasi kaavilainen rippikoululainen Nico Martikainen, 14. Leima tuli kohtaan "oman kiinnostuksen mukainen seurakunnan toiminta". Kirkossa on ripille pääsyn edellytyksenä osallistuminen tiettyyn määrään kirkon tilaisuuksia.

Mikko Paakkanen HS
Phuket

Toisella rivillä istuneet Jouko Tuunainen (vas.) ja Anja Mielikäinen osallistuivat seremoniaan Phuketin Kata Beach Resortissa. Pirkko (vas.) ja Jarmo Pulkkinen istuivat kolmannella rivillä.
Toisella rivillä istuneet Jouko Tuunainen (vas.) ja Anja Mielikäinen osallistuivat seremoniaan Phuketin Kata Beach Resortissa. Pirkko (vas.) ja Jarmo Pulkkinen istuivat kolmannella rivillä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat