Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhansia sotavankeja katosi Lapista – mutta mihin?

Käsivarren Lapin luonnossa kiemurtelevan Sturmbockin puolustuslinnoituksen rakentajien epäillään kuolleen teloituksissa tai päässeen vapaaksi Norjassa

Kotimaa
 
Nord-Troms Museum
Vankeja tiellä jossakin Käsivarren suunnassa vuonna 1944 tai 1945. Kuva on ainoa vankeja esittävä kuva Sturmbock-asemia esittelevässä museossa Järämässä Enontekiössä.
Vankeja tiellä jossakin Käsivarren suunnassa vuonna 1944 tai 1945. Kuva on ainoa vankeja esittävä kuva Sturmbock-asemia esittelevässä museossa Järämässä Enontekiössä. Kuva: Nord-Troms Museum

Suomen sodat ja niiden tapahtumat ovat lähes läpikotaisin tutkittuja, mutta harva tuntee Sturmbock-linnoituksen Käsivarren Lapissa.

Mitä tapahtui siellä Saksan armeijan pakkotyössä olleille kahdelle- tai kolmelletuhannelle pääosin neuvostoliittolaiselle sotavangille? Heidän kohtalostaan ei tunnu löytyvän kovin varmaa tietoa mistään.

Jostain ilmestyi outo sorakasa

"Heitä ei muisteta ollenkaan", sanoo Oddmund Larsen, 75, joka näki pienenä poikana norjalaisessa kotikylässään lähellä Kilpisjärveä useasti vankeja – elossa tai kuolleena.

"Suurin osa heistä on kuollut sinne ja jäänyt sinne", hän sanoo.

Norjassa oli sodan aikana tuhansittain saksalaisten sotavankeja, jotka tuotiin ensin Suomen Käsivarteen. Eloonjääneet vietiin Norjaan takaisin, kun linnoitustyö käsivarressa oli tehty.

Larsen muistaa kyläläisten puheet. He ihmettelivät, miksi saksalaiset veivät joukoittain vankeja tien ja puolustusvarustuksen tekoon ylös tunturiin Kitdalenissa, mutta juuri kukaan vangeista ei koskaan tullut sieltä alas. Toistuva puheenaihe oli myös se, miten saksalaiset panivat kuolleita vankeja tekemiensä teiden pohjille.

Pienen pojan mieleen jäi kaksi karkumatkalla ollutta vankia, jotka tulivat Larsenin kotitaloon.

"He saivat lampaanmaksaa, leipää ja perunoita ja söivät. Ei siihen aikaan ollut paljon antamista."

Toinen mieleen jäänyt tapaus sattui hänen ollessaan evakkomatkalla. Vanki oli lyyhistynyt tien varteen, ja sotilas löi tätä kiväärinperällä, joka halkesi. Larsen muistaa, miten sotilas otti toiselta kiväärin ja ampui vangin.

"Lunta oli vähän, se oli joskus joulun välipäivinä. He vain laittoivat lunta päälle ja jättivät siihen."

Mutta parhaiten hän muistaa sorakasan, joka oli ilmestynyt kotitalon lähelle, kun hänen perheensä palasi evakosta. Kun kasaa tutkittiin, sieltä löytyi seitsemän ammuttua vankia.

"Setäni otti ne ylös sieltä. Se oli rivoa aikaa se."

Jukka Harju HS
Enontekiö

Linnoitusta ei lopulta koskaan edes käytetty, ja sen hylkäämisestä tulee tammikuussa kuluneeksi 70 vuotta.

Vangeista ei tiedetä paljon. Saksalaiset ilmeisesti tuhosivat arkistonsa, eivätkä suomalaiset juuri päässeet vankien kanssa yhteyksiin. Saksalaiset toivat neuvostoliittolaiset ja puolalaiset vangit Itä-Euroopan sotakentiltä Pohjois-Norjaan laivoilla.

"On se ollut valtava ja ankara työmaa. Ei voisi kuvitella, että nykyihminen pystyisi tällaista tekemään sen aikaisilla välineillä", sanoo Reijo Mannela, linnoituksen muistoa vaalivan museon ainoa työntekijä.

Paikka on vaikuttava alkutalven auringossa ja kuurakoivujen alla, tuntuu kuin seisoisi joukkohautojen päällä. Entisöidyn aseman panssarintorjuntatykki osoittaa kohti alhaalla tiellä jyriseviä Norjan-rekkoja.

Lunta on vasta viisitoista senttiä, joten kauniisti asetellut juoksuhautojen kiviseinät erottuvat selvästi. Ne on pilkottu paikalla olleesta kalliosta.

"Kesällä vaivana ovat olleet sääsket ja syksyllä tuiskut, sitten tulivat metriset kinokset ja pakkaset. Ja se ruokamäärä ja -laatu. Itse olisin kieltäytynyt jo alusta alkaen, mutta se olisi ollut tietenkin selvä peli sitten."

Alueella on erilaisia bunkkereita, juoksuhautoja ja asemia, ja se on 60 kilometriä pitkä ja 20 kilometriä leveä.

Työ tehtiin käsin – ja nopeasti, vain parin vuoden aikana. Työvälineinä olivat lapio, rautakanki, hakku ja erityinen ratakiskosta tehty, vankivoimalla toimiva junttaviritys. Sillä painettiin aidan seipäitä jäiseen ja kiviseen maahan.

Sotilaat ovat ainakin loppuvaiheessa asuneet korsuissa kivihiilikamiinan lämmössä. Tiedossa ei ole, millaiset vankien olot olivat.

"Saksalaisillahan on täytynyt olla täällä melko leppoisaa. Se oli heille lomareissu verrattuna siihen, että olisivat olleet tykinruokana itärintamalla. Ei täällä edes varsinaisesti taisteltu."

Suomalaiset sotilaat eivät koskaan lähteneet haastamaan linnoitusta, mikä oli luultavasti järkevää. Edelleen voi nähdä, että paikka on puolustajan unelma. Linnoituksen suojista hyökkääjästä olisi tehty silppua tykeillä, konekivääreillä, heittimillä ja raketeilla.

Suomalaiset jäivät läheiseen Markkinan kylään, josta käsin käytiin vain pientä partiokahakkaa saksalaisten kanssa loppuvuonna 1944.

"Mikä määrä henkiä, verta ja hikeä, mutta mihinkään tätä ei käytetty. Se on kohtalon ivaa. Meidän kannalta tietysti hyvä, että venäläiset eivät tänne asti päässeet."

Mannela pitää selvänä, että vangeilla ei ollut enää paljon eloonjäämismahdollisuuksia, kun saksalaiset lähtivät vetäytymään kohti Norjaa. Paikalliset Suomessa ja Norjassa ovat takavuosina kertoneet, että kuolleita ja teloitettuja "poljettiin suohon ja pantiin huoltoteiden alle".

"Lopullinen kohtalo oli ilmeisesti joukkoteloitus Norjan puolella ehkä keväällä 1945. Täällä on käynyt paljon tutkijoita, mutta mistään ei kuulemma löydy oikein mitään."

Markus Jokela
Reijo Mannela hoitaa Sturmbock-linnoituksen museota Enontekiön Järämässä.
Reijo Mannela hoitaa Sturmbock-linnoituksen museota Enontekiön Järämässä.

Suomen ehkä tunnetuin sotahistorioitsija Sampo Ahto kertoo lukeneensa Sturmbockista kaiken mahdollisen. Luettavaa ei ole paljon, eikä vankien kohtalosta löydy tietoa.

"Tietenkin moni on voinut karata ja sellaiset on ammuttu, mutta mihinkään joukkoteloituksiin en usko. Sodan jälkeen sotarikoksia etsittiin suurennuslasilla, johan tästä olisi noussut suuri haloo", Ahto sanoo.

Hän uskoo, että takaisin Norjaan viedyt vangit pääsivät vapaiksi, kun Saksa antautui.

"Mutta mihin he ovat menneet, sitä en tiedä."

Hän muistuttaa, että puna-armeijassa vangiksi joutuminen katsottiin maanpetturuudeksi.

"Jos ne luurankoihmiset Venäjälle joutuivat, niin heille kävi siellä vielä huonommin. Kyllä kohtalo on ollut kurja."

Kun ajaa Kilpisjärven ohi ja vajaat 30 kilometriä kohti Norjan Yykeänperää (Skibotn), tien laidassa seisoo graniittipaasi. Sillä muistetaan norjaksi ja venäjäksi neuvostosotilaita, jotka menettivät Norjassa henkensä vuosina 1941–1945. Paikalla on tuoreita kukkia ja oksissa Pyhän Yrjön musta-oransseja nauhoja, joten ainakin venäläiset muistavat yhä omiaan.

Lapin sotaa tutkinut torniolainen tietokirjailija Mika Kulju pitää teloituksia mahdollisina. Moni kuoli myös nälkään ja sairauksiin.

"Kuulostaa loogiselta, koska saksalaiset vetäytyivät siihen suuntaan. Kun huomioi, missä tilassa kolmas valtakunta oli silloin, ei heillä ollut niissä oloissa mitään halua ruokkia ylimääräisiä suita, jos ihan raa'asti ajattelee. Saksa oli luhistumassa ja saksalaiset joukot jäämässä mottiin Norjaan", Kulju sanoo.

Mannela on tuntenut paikallisia, joilla oli yhteyksiä vankeihin, mutta enää heitä ei löydy haastatteluun.

Yksi tarina kertoo kahdesta tytöstä, jotka soutivat karanneen vangin turvaan Ruotsin puolelle, minne tämä jäi asumaan.

Linnoituksen paikalla olevassa museossa yksi kuva kertoo toisenlaisen tarinan: Karannut vanki on uupunut joen penkalle. Luurangon jalassa on saappaat.

Vangit olivat eristettyinä kaikesta.

"Ihmiset näkivät sen kurjuuden ja auttoivat. Täällä on aina autettu ihmistä hädässä. Kyllä minäkin olisin samassa tilanteessa", Mannela sanoo.

"Hitler oli sanonut, että hänen käsiensä jäljet näkyvät tuhat vuotta. Niin ne täällä kivessä näkyvätkin, niin kauan kuin maapallo pysyy paikallaan."

Jukka Harju HS
Enontekiö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat