Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolme hetkeä, jotka ovat sumentaneet Suomen Venäjä-linjaa

Vaikka Suomen ulkopolitiikassa on koko ajan hahmottunut punainen lanka – EU:n yhteisen Venäjä-kannan takana seisominen – on tähän vuoteen osunut myös sellaista, joka on aika ajoin sumentanut Suomen linjan hahmottamista

Kotimaa
 
Juha Metso
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi presidentti Vladimir Putinin 15. elokuuta Sotšissa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi presidentti Vladimir Putinin 15. elokuuta Sotšissa. Kuva: Juha Metso

1. Putinin tapaaminen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi elokuussa Sotšissa Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Tapaaminen herätti esimerkiksi Virossa kritiikkiä siitä, että Suomi olisi rakentamassa omaa erityissuhdetta Venäjään. Tätä vaikutelmaa Venäjä yritti myös lisätä omilla tapaamista koskevilla lausunnoillaan.

Myös Suomessa tieto tapaamisesta herätti joissain piireissä puheita suomettumisesta. Suomi oli kuitenkin sopinut suurten EU-maiden ja Yhdysvaltojen kanssa siitä, että jonkun oli aika käydä tapaamassa Putinia.

Tapaamista motivoi tahto saada kaikkein pahin estettyä. Länsi halusi omaa arviota Putinin kannoista ja mielenliikkeistä.

Matkapäätöstä valmisteltiin tiiviit viitisen päivää. Tapaamisessa oli riskinsä – Suomi saattaisi joutua naurunalaiseksi, jos Venäjä hyökkäisi heti tapaamisen jälkeen Ukrainaan. Oli myös selvää, että Venäjä käyttäisi Niinistöä omassa propagandassaan.

Riskejä arvioitiin samaan aikaan, kun Ukrainan kriisi oli kärjistymässä sodaksi.

Tilanne oli hyvin kriittinen. Siitä yksi esimerkki ovat sotatoimet Donetskin lähellä Ilovaiskissa. Ilovaiskissa Venäjä näytti Ukrainalle, mitä voisi olla edessä, jos se ei suostuisi myönnytyksiin.

Ilovaiskin motissa kuoli noin tuhat Ukrainan sotilasta.

Putinin tapaaminen meni odotuksiin nähden hyvin.

Tätä ennen jatkuva yhteys Putiniin oli ollut vain Saksan liittokanslerilla Angela Merkelillä. Sotšista Niinistö siirtyi Kiovaan tapaamaan Ukrainan presidentin Petro Porošenkon.

Sotšissa vahvistui, että Venäjän silmissä keskeisessä osassa konfliktin syitä on EU:n ja Ukrainan vapaakauppasopimus. Tästä Putin tahtoi puhua myös Niinistön kanssa.

Niinistön matkojen jälkeen EU havahtui Minskin kokouksen tärkeyteen. Syyskuussa solmittiin tulitaukosopimus.

Tapaaminen ei kuitenkaan oleellisesti muuttanut kenenkään käsitystä kriisin kulusta.

Antti Johansson
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja ulkoministeri Erkki Tuomioja tapasivat 9. kesäkuuta Turussa.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja ulkoministeri Erkki Tuomioja tapasivat 9. kesäkuuta Turussa.

2. Suomen pakotelinja

Elo–syyskuun taitteessa Suomen ulkopolitiikan johdossa nähtiin poikkeuksellinen episodi.

EU-ministerivaliokunnan kokous Suomen pakotekannasta päättyi siihen, että ulkoministeri Erkki Tuomioja jätti pöytäkirjaan eriävän mielipiteen.

Pöytäkirjamerkintäänsä Tuomioja perustelee sillä, että kyse oli periaatteellisesta merkinnästä, jota ei todellakaan ollut tarkoitettu julkisuuteen.

"Se konkreettinen asia elokuussa koski sitä, että uusista pakotteista päättämisen jälkeen syntyi Minskin aselepo. Halusin pohtia, kannattako pakotteita nyt panna toimeen, vaikka ei ole nähty, miten aselepo pitää."

Vaikka Suomi lopulta sai vastattua EU:lle ja pakotteiden voimaantuloa hieman lykättiin, ehti levitä huhu siitä, juuri Suomi jarrutti pakotteita. Suomen arveltiin haluavan estää uudet pakotteet Venäjän vastapakotteiden vuoksi.

Jo aiemmin oli pantu merkille Tuomiojan varsin kriittiset arviot EU:n toimista Ukrainan kriisin hoidossa.

"Tuomioja on Tuomioja", sanoo eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini (ps).

Tuomioja on aidosti periaatteen mies, ja hän saattoi ajatella, että Minskin kokouksessa neuvoteltu rauhansopimus toimisi nopeasti, Soini sanoo.

"Tuomioja voi olla menossa samaan päämäärään kuin muutkin, mutta toista polkua. Jos Tuomioja näkee, että hänellä on parempi ratkaisu, hän turhautuu. Ja se näkyy elekielestä."

Tuomioja on esimerkiksi EU-kokouksissa ärsyyntynyt muun muassa Baltian maiden Tuomiojan mielestä epäanalyyttisesta Venäjä-kritiikistä, vaikka hän olisi itse asiasta periaatteessa samaa mieltä. Tuomiojan äyskähdykset ovat kuitenkin levittäneet EU:ssa mielikuvaa Suomesta jonkinlaisena änkyränä.

Rio Gandara HS
Pääministeri Alexander Stubb (vas.) ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori kuuntelivat 14. lokakuuta eduskunnan Fennovoima-keskustelua.
Pääministeri Alexander Stubb (vas.) ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori kuuntelivat 14. lokakuuta eduskunnan Fennovoima-keskustelua.

3. Fennovoima-päätös

Fennovoima-päätös oli Suomen ulkopoliittiselle johdolle hyvin hankala. Vaikka turvallisuuspoliittiset huolet yritettiin pitää kulisseissa, näkyi päätöksen ajoituksen ongelmallisuus myös julkisessa keskustelussa.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoi Financial Times -lehdelle, että hallituksen ydinvoimalinjassa on suomettumisen henkeä.

Hallitus valitsi linjakseen perustella Fennovoima-päätöstä lähinnä taloudellisin perustein. Puheenvuoroissa on korostettu suomalaisomistusta ja suomalaista päätösvaltaa.

Kun Fortum ilmoitti kiinnostuksensa lähteä mukaan, kävi selväksi, mistä oli kyse: Fortumin Venäjän investointien turvaamisesta.

Venäjän merkitys päätöksessä oli kuitenkin iso ja asetelma vaikea: Jos Suomi käyttäisi ulkopoliittisia perusteluita Fennovoima-keskustelussa, tulkittaisiin se niin, että Suomi pitää Venäjää vihamielisenä valtiona.

Tätä asetelmaa yritti avata puolustusministeri Carl Haglund (r). Hänen mukaansa Fennovoiman kaataminen Rosatomin vuoksi kertoisi Venäjälle, ettei Suomi pidä sitä turvallisena kumppanina. Tällä olisi seuraukset Venäjä-suhteissa.

Fennovoima-päätös on ongelmallinen myös siksi, että osa hankkeesta voi vielä päätyä pakotelistalle. Pelko ei ole turha, ja Suomi tekikin paljon töitä sen eteen, ettei Fennovoima ole pakotteiden piirissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat