Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Supo voi saada jatkossa tietoja epäiltyjen rekisteristä ja ulkomaisista rikosrekistereistä

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Turvallisuusselvityksiä tehdään esimerkiksi energia-alalla työskenteleville. Yhteiskunnan kannalta tärkeitä kohteita ovat muun muassa ydinvoimalat, joista kuvassa on Olkiluodon kolmosyksikkö.
Turvallisuusselvityksiä tehdään esimerkiksi energia-alalla työskenteleville. Yhteiskunnan kannalta tärkeitä kohteita ovat muun muassa ydinvoimalat, joista kuvassa on Olkiluodon kolmosyksikkö. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Turvallisuusselvitysten tekeminen laajenee huomattavasti vuoden alussa, kun uusi laki turvallisuusselvityksistä astuu voimaan.

Uuden lain mukaan selvityksiä on syytä tehdä yhteiskunnan toimivuuden kannalta tärkeissä työtehtävissä toimiville muun muassa energia-, vesi- ja elintarvikehuollossa sekä tietoliikenteessä.

Artikkeliin liittyvät

Uudistus koskee julkisen puolen tehtäviä hoitavien lisäksi myös yksityisten yritysten työntekijöitä.

"Työtehtävä voi hyvin liittyä yleiseen turvallisuuteen, vaikka toimija olisikin yksityinen. Nykyisessä laissa turvallisuusselvityksen kohteet on määritelty hyvin yleisesti, joten uudessa laissa on haluttu määritellä tehtävätyypit tarkemmin, jo yksistään avoimuuden nimissä", lainsäädäntöneuvos Anna-Riitta Wallin oikeusministeriöstä sanoo.

Turvallisuusselvitys on viranomaisen, kuten suojelupoliisin tai paikallispoliisin, tekemä rekisteritarkistus. Sillä pyritään varmistamaan yhteiskunnan tai yrityksen kannalta kriittisessä tehtävässä työskentelevän luotettavuus. Turvallisuusselvitys voidaan vastedes tehdä myös yrityksestä.

Turvallisuusselvityksiä ei ole rekisteröity mihinkään, joten viranomaiset ovat tehneet vuosien aikana kymmeniätuhansia turhia turvallisuusselvityksiä. Esimerkiksi tietokoneasentajasta, joka tekee töitä useissa virastoissa, on jouduttu tekemään useita selvityksiä. Ministeriön selvityksen mukaan turhia selvityksiä tehdään vuosittain vähintään 23 000.

"Todellinen määrä on vieläkin suurempi, sillä tuo luku laskettiin viranomaiskohtaisesti. Näin esimerkiksi poliisilaitosten selvityksiä ei verrattu suojelupoliisin tekemiin selvityksiin", Wallin kertoo.

Vuodesta 2016 alkaen selvitykset kirjataan uuteen rekisteriin, joten tuplaselvitykset saadaan karsittua. Lisäksi selvityksestä voidaan pian antaa todistus.

Viranomaiset saavat uusia keinoja selvitysten tekemiseen. Suojelupoliisi voi saada tietoja poliisin ylläpitämästä salaisesta epäiltyjen rekisteristä. Tämän tarkoituksena on varmistaa, ettei haettava kuulu rikollisryhmään.

Suojelupoliisi voi myös pyytää tietoja ulkomaalaisista rekistereistä. Tämä koskee Suomen kansalaista ja ulkomaalaista työnhakijaa, joka on oleskellut ulkomailla viimeisen kymmenen vuoden aikana vähintään viisi vuotta yhtäjaksoisesti.

Jos Supo ei saa tietoja ulkomaalaisesta rekisteristä, selvityksen kohdetta voidaan pyytää hankkimaan tiedot itse.

Poliisilaitosten tekemissä selvityksissä on ollut paljon vaihtelua. Tulevaisuudessa selvitysten tekeminen keskitetään kahdelle poliisilaitokselle. Sen lisäksi oikeusministeriöön perustetaan selvityksiä tekevien viranomaisten tueksi arviointikriteerilautakunta.

Elinkeinoelämän keskusliitto on Kauppalehden (25. 11.) mukaan huolissaan lautakunnan tuomasta lisäbyrokratiasta ja siitä, että yritysten liikesalaisuudet päätyvät perustettavan lautakunnan käsittelyyn.

"Lautakunta ei käsittele yksittäisiä ihmisiä koskevia turvallisuusselvityksiä. Se antaa suojelupoliisille lausunnon siitä, täyttyvätkö laissa säädetyt edellytykset sille, että suojelupoliisi voi hyväksyä yrityksen tietyt tehtävät turvallisuusselvitysmenettelyn piiriin", Wallin sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat