Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kelimuutos tuntuu teillä, raiteilla ja hiihtoladuilla

Kotimaa
 

Pääkallokeli autoilijoille

Sään lauhtumisella on sekä hyviä että huonoja vaikutuksia liikenteeseen. Lumi ei enää pöllyä teillä. Lauhtuminen ja sitä seuraava sade lisäävät kuitenkin liukkautta. Se tarkoittaa pääkallokeliä liikenteessä, Autoliiton Jukka Tolvanen kertoo.

"Tiet voivat mennä sohjoksi, joka imaisee mukaansa. Ohituksia kannattaa välttää ja muutenkin noudattaa tavallista suurempaa varovaisuutta."

Junakalustoon kosteutta

Junaliikenteessä sään nopea lauhtuminen voi aiheuttaa ongelmia vanhimmassa lähiliikennekalustossa, jossa suurimmassa osassa on tasavirtamoottori.

"Lähtökohtaisesti kalusto on suunniteltu niin, että se kestää sään vaihtelut. Raju lauhtuminen kuitenkin aiheuttaa kosteutta, joka ei tietenkään ole sähkölaitteille hyväksi", kertoo Helsingin varikon päällikkö Kimmo Soini VR:ltä.

Jos sähkömoottoriin pääsee kosteutta, alkaa esiintyä niin sanottua maavuotoa. Yhden maavuotoisen junayksikön kuivaaminen ja kuntoon saattaminen vie 12 tunnista aina pariin vuorokauteen.

"Pyrimme säilyttämään mahdollisimman paljon kalustoa yön yli sisätiloissa, jolloin se säilyy kuivempana."

Lunta putoaa katoiltaSään lauhtuessa katoilta putoava lumi voi aiheuttaa jalankulkijoille vaaratilanteita. Myös katot voivat joutua koville, kun lumi muuttuu kastuessaan painavammaksi. Herkimpiä vaurioille ovat isot kattorakenteet.

Päivystävä palomestari Petri Korhonen Helsingin pelastuslaitokselta ei kuitenkaan usko sään lauhtumisesta seuraavan tavallista enempää hälytystehtäviä. "Pakkaset ovat kestäneet sen verran vähän aikaa", hän arvioi.

Valmiit ladut vaarassa

Helsingin Paloheinässä valmista latua on kilometrin verran. Lisäksi latupohjat on tehty 1,8:n, 3:n ja 5,8 kilometrin hiihtoreiteille.

Myös Vuosaaren Mustavuoressa on latupohjaa 2,1 kilometrin verran. Espoossa lumetettua latua on käytössä Leppävaarassa puolen ja Oittaalla kilometrin verran. "Latujen kunto riippuu nyt paljolti siitä, kauanko plussakelit jatkuvat", kertoo Essi Eranka Helsingin liikuntavirastosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat