Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienyrittäjätkin voivat päästä velkajärjestelyyn

Myös nuorten pääsyä velkajärjestelyyn helpotetaan

Kotimaa
 

Vuoden alku tuo helpotuksia velkaongelmiin joutuneille.

Yksityisten elinkeinon- ja ammatinharjoittajien sekä ylivelkaantuneiden nuorten pääsy velkajärjestelyyn helpottuu.

Työttömät pääsevät ensi vuonna velkajärjestelyyn nykyistä nopeammin.

Suomen Yrittäjien mukaan velkajärjestelyyn pääsy on yrittäjille todella merkittävä asia. Järjestö on ajanut nyt toteutuvaa mallia pitkään.

Velkaongelmiin joutuneen toiminimiyrittäjän yksityiset ja elinkeinotoiminnan velat voidaan vuoden alusta järjestellä, jos yritystoiminta on melko pienimuotoista ja perustuu pääasiassa yrittäjän työpanokseen. Näin säilytetään yrittäjän oma työpaikka ja myös mahdollisten työntekijöiden työpaikat.

Velkajärjestelyn edellytyksenä on, että yrittäjä pystyy maksamaan velkojaan ainakin vähän ja että elinkeinotoiminta on riittävän kannattavaa.

Yhtiömuotoisia yrityksiä velkajärjestelyn mahdollisuus ei jatkossakaan koske.

Vanhan lain mukaan velkajärjestelyssä ei ole voinut järjestellä elinkeinotoimintaan liittyviä velkoja, vaan yrittäjän on pitänyt joko lopettaa elinkeinotoiminta velkajärjestelyyn pääsemiseksi tai hakeutua yrityssaneeraukseen.

Yrittäjäjärjestön mukaan yrityssaneeraus on pienyrittäjälle usein liian kallis ja raskas.

Pienyrittäjien kannalta hyvä puoli uudessa laissa on myös se, että yrittäjän omistusasunnon suoja paranee, sillä velkajärjestelyssä omistusasunnon voi säilyttää tietyin edellytyksin.

Nuorten pääsyä velkajärjestelyyn helpotetaan edellyttämällä, että velkaantumisen moitittavuutta arvioitaessa tulee ottaa huomioon myös velallisen ikä sekä luotonantajan toiminta. Luotonantajan edellytetään toimivan vastuullisesti ja arvioivan kuluttajan maksukykyä ennen luoton myöntämistä.

Velkajärjestely voidaan jatkossa myöntää puolitoista vuotta kestäneen työttömyyden jälkeen. Vanhan lain mukaan velkajärjestelyyn on voinut päästä sen jälkeen, kun työttömyys on jatkunut kaksi vuotta.

Velkajärjestelyn esteenä on nykyisen lain mukaan ollut "ilmeisen kevytmielinen velkaantuminen". Vanhahtava käsite korvataan sanoilla piittaamaton ja vastuuton velkaantuminen.

Uutta ovat myös säännökset velan lopullisesta vanhentumisesta, joka lasketaan velan erääntymisestä. Velka vanhentuu 20 vuodessa. Jos velkojana on luonnollinen henkilö, vanhentumisaika on 25 vuotta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat