Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jopa 20 000 starttiasetta yhä käytössä ilman lupaa

Kotimaa
 
Poliisihallitus
Starttiaseet muistuttavat ulkoisesti tavallisia ampuma-aseita. Kuvassa on turkkilainen paukkupatruuna-ase, joka on Poliisihallituksen mukaan helposti muunnettavissa kaasuaseeksi.
Starttiaseet muistuttavat ulkoisesti tavallisia ampuma-aseita. Kuvassa on turkkilainen paukkupatruuna-ase, joka on Poliisihallituksen mukaan helposti muunnettavissa kaasuaseeksi. Kuva: Poliisihallitus

Starttiaseiden omistajat ja aseliikkeet ovat yhä yli kolme vuotta ampuma-aselain uudistuksen jälkeen epätietoisia siitä, luokitellaanko starttipistoolit ja muut paukkupatruuna-aseet luvanvaraisiksi ampuma-aseiksi.

Poliisihallituksen mukaan tiettyihin starttiaseisiin on tarvinnut vuoden 2011 ampuma-aselain muutoksen jälkeen lähtökohtaisesti poliisin luvan, kun aiemmin niitä sai ostaa, myydä ja pitää hallussaan ilman lupaa.

Artikkeliin liittyvät

Lainmuutoksen myötä luvanvaraisiksi tulivat sellaiset paukkupatruuna-aseet, joilla voi ampua kaasupatruunoita tai jotka on muunnettavissa kaasu- tai luotiaseiksi. Tämä koskee Poliisihallituksen mukaan myös niitä kaasupatruunalla toimivia aseita, joista ei lennä patruunaa.

"Käytännössä kaikki paukkupatruuna-aseet voidaan muuntaa kaasuaseiksi. Kysymys on siitä, kuinka helppoa tai vaikeaa se on", kertoo Poliisihallituksen ylitarkastaja Reima Pensala.

Pensalan arvion mukaan Suomessa on 10 000–20 000 vanhaa starttiasetta, joille ei ole haettu lainmuutoksen edellyttämää lupaa.

"Omistajan kannalta se tarkoittaa, että hänellä on hallussaan laiton ampuma-ase. Hän ei välttämättä tiedä tätä itse", Pensala sanoo.

Poliisihallitus on miettinyt jo vuosia, miten luvattomien paukkupatruuna-aseiden ongelma voitaisiin ratkaista. Poliisi ei ole vieläkään antanut asiasta lupaamansa ohjetta asealan toimijoille ja starttiaseiden omistajille.

Sunnuntaisuomalainen uutisoi puolitoista kuukautta sitten, että ennen vuotta 2011 hankittuja starttiaseita ei tarvitse Poliisihallituksen mukaan rekisteröidä jälkikäteen.

Pensalan mukaan uutinen ei pidä paikkaansa, vaan myös vanhoille aseille on hankittava lupa tai ne on luovutettava poliisille, jos niillä voidaan ampua kyynelkaasu- tai pippurikaasupatruunoita tai ne voidaan muuntaa ampumaan niitä.

Pensala kehottaa starttiaseiden omistajia ilmoittamaan paukkupatruuna-aseestaan paikalliselle poliisilaitokselle. Poliisi päättää tapauskohtaisesti, miten tulee menetellä.

Monet aseliikkeet ovat lopettaneet starttipistoolien myynnin epäselvän tilanteen vuoksi, kertoo Asekauppiaiden liiton varapuheenjohtaja Timo Huikkala. Hän moittii kolmen vuoden takaista lainmuutosta typeräksi.

"Omassa liikkeessäni kaikilta starttiaseen ostajilta vaaditaan lupa. Luvan hankkiminen maksaa 70 euroa, itse starttiase 50 euroa", Huikkala sanoo.

Poliisihallituksen mukaan Suomesta on löytynyt viime vuosien aikana muutamia satoja starttipistooleja ja muita paukkupatruuna-aseita, jotka on muutettu kaasu- tai luotiaseiksi.

Ampuma-aseeksi muunnetulla paukkupatruuna-aseella on Pensalan mukaan tehty pari vuotta sitten henkirikos Helsingissä. Kolme muuta ihmistä on kuollut muunnetun paukkupatruuna-aseen käytön seurauksena joko vahingossa tai itsemurhan kautta.

"Ongelmat Suomessa ovat tähän mennessä paukkupatruuna-aseiden kohdalla olleet hyvin vähäisiä, kun verrataan tapauksia koko paukkupatruuna-asekantaan", Pensala sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat