Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen kiistää osuuden hakkeri-iskuun

17-vuotias sanoo olevansa vain hakkeriryhmän puhemies

Kotimaa
 

Peliyhtiöiden Sonyn ja Microsoftin konsolien peliverkkojen kaatamiseen liitetty suomalainen nuorukainen kiistää HS:n haastattelussa osallistuneensa tietoturvaiskuihin.

Lizard Squad -hakkeriryhmä on kertonut kaataneensa peliverkot joulupäivänä.

Lauantaina brittiläisen televisiokanavan Sky Newsin haastattelussa vaaleatukkainen mies kertoi edustavansa ryhmää ja olevansa kotoisin Suomesta.

"En ole syyllistynyt mihinkään rikokseen tässä yhteydessä. Se, että olen yhteydessä tämmöiseen ryhmään, ei tee minusta rikollista", nuori mies sanoi maanantaina HS:lle.

Televisiossa itsensä Ryaniksi esitellyt nuorukainen kertoo, ettei hän osallistunut tietoturvaiskuihin, vaan ainoastaan esiintyi hakkeriryhmän puolestapuhujana.

Sky News kuitenkin uutisoi miehen olleen myös mukana tekemässä joulun tietoturvaiskuja.

Omien sanojensa mukaan hän on toiminut hakkeriryhmä Lizard Squadissa eräänlaisena tiedottajana. Hän on esimerkiksi hoitanut ryhmän Twitter-tiliä ja kirjoittanut paljon ryhmän nimissä annettuja lausuntoja.

"Olen auttanut hallitsemaan julkisuutta", hän kuvailee.

Vanhempiensa luona Espoossa asuva nuori mies kertoo olleensa hakkeripiireissä enemmän tai vähemmän aktiivinen jo 4–5 vuotta, siis ainakin 13-vuotiaasta lähtien.

Hän sanoo, ettei tv-haastattelun antaminen ollut vanhempien mielestä "mikään kauhean paras idea".

Miksi 17-vuotias mies Suomesta ryhtyy Lizard Squadin puolestapuhujaksi ja antaa kasvonsa iskulle, johon hän itse kieltää osallistuneensa?

"Tv-haastattelulla saatiin juttu uutisiin. Sky News näytti sitä prime timella, samoin monet amerikkalaiskanavat. Haastattelun avulla iskusta tuli nopeasti kymmenen kertaa isompi juttu."

Vaikka nuori mies kiistää olleensa mukana peliverkot kaataneessa iskussa, hän sanoo Suomen poliisin pidättäneen hänet kolme kertaa.

Ensimmäinen kerran hän sanoo joutuneensa pidätetyksi syksyllä 2013, vähän sen jälkeen kun hän oli tavannut hakkerituttujaan Las Vegasissa järjestetyssä Defcon-tapahtumassa. Toisen kerran hänet pidätettiin tammikuussa 2014, kolmas kerta oli tänä syksynä.

Rikoskomisario Timo Piiroinen keskusrikospoliisista ei vahvista HS:lle juuri mitään tapauksiin liittyvää, koska epäilty on alaikäinen.

Krp tutkii myös joulun murtoa ja on kertonut maailmalla esiintyneen miehen olevan vanha tuttu.

Ryanin mukaan poliisi on myös takavarikoinut häneltä tavaraa, mukaan lukien kolme pöytätietokonetta ja kaksi kannettavaa, ja rahaa kolmeen eri otteeseen.

"Kun tehdään esitutkintaa, siinä tehdään tiettyjä tutkintatoimenpiteitä, mutta en nyt lähde kommentoimaan tarkemmin tässä vaiheessa", sanoo Piiroinen.

 

HS ei julkaise nuoren miehen oikeaa nimeä kesken olevien rikostutkintojen vuoksi ja siksi, että hän on 17-vuotias eli yhä alaikäinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat