Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuljetusten organisointi ja teiden auraus yhteen

Teiden kunnossapidon ja kunnan kaikkien kuljetusten kilpailuttaminen yhdellä kertaa säästäisi rahaa

Kotimaa
 

Teiden aurauksista vastaavan Destian vastuulle kaavaillaan myös haja-asutusalueen henkilö- ja tavarakuljetusten organisointia Suomussalmella Kainuussa.

Ensimmäisenä keskitettyjä kuljetuksia kokeiltaisiin keväällä Ruhtinansalmella, josta on matkaa Suomussalmen keskustaan noin 70 kilometriä.

"Jos rahoitus järjestyy, kuljetuskokeilu alkaa jo keväällä. Destialla on teiden kunnossapito-ohjelmisto Kunto, jota voitaisiin käyttää myös kuljetusten suunnittelussa", Suomussalmen kunnanjohtaja Asta Tolonen kertoo.

Uudenlaista palveluliikenteen mallia päätettiin Suomussalmella kokeilla liikenne- ja viestintäministeriön aloitteesta.

Ministeriössä kaavaillaan yhteiskunnan maksamien kuljetusten jättiremonttia säästöjen löytämiseksi.

Kokeilua varten Suomussalmella perustettiin erityinen Hajallaan-hanke.

Hankkeessa on mietitty kunnan päättäjiä myöten, miten kuljetuksia kyliltä keskuksiin voisi hyödyntää paremmin ja voisiko esimerkiksi koulutaksi tuoda mukanaan vanhuksen ruokaostokset.

Kela-kyytejä ja kunnan maksamia kyytejä sekä tavarakuljetuksia yhdistämällä voitaisiin Tolosen mukaan säästää huomattavasti rahaa ja turvata palvelut myös syrjäkylille.

"Järjestelmä on toistaiseksi liian kankea. Esimerkiksi koulukuljetuksia, vanhuskuljetuksia ja vammaiskuljetuksia on todella vaikea yhdistää vaikka autot olisivat yhtä aikaa menossa samaan suuntaan", Tolonen kertoo.

"Aura-auton kuljettajilla on vuosien kokemus ja hyvä paikallistuntemus. Kuljetuksia ei silti hoideta aura-autoilla vaan kuljetukset kilpailutetaan. Todennäköisesti niistä vastaavat muun muassa paikalliset taksiautoilijat alueurakkoina", kertoo Destian johtava asiantuntija Hannu Karttunen.

Ruhtinansalmen kyläläisiltä on Karttusen mukaan saatu useita hankeideoita.

"Yksi ehdotus on kylätalolla määräajoin järjestettävä etänettilääkäripalvelu. Sillä voitaisiin korvata jopa 70 prosenttia terveyskeskuskäynneistä. Samoin kerran viikossa keskiviikkoisin koulupäivä voisi keskustan sijaan olla kylätalolla. Näin säästettäisiin kuljetuksissa", Karttunen sanoo.

Destialla alkoi viime vuonna neljän vuoden pituinen tienpitourakka Suomussalmen alueella.

Jatkossa tienpidon kanssa voitaisiin Karttusen mukaan kilpailuttaa myös haja-asutusalueen kuljetusten järjestäminen. Kilpailun voittaja ei välttämättä olisi Destia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat