Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusvoimat kiistää salailun

Hyökkäyksessä kriisinhallintajoukkojen tukikohtaan kuoli yhdeksän ihmistä

Kotimaa
 
MOHAMED ABDIWAHAB AFP
Afrikan unionin kansainvälinen tukikohta sijaitsee lähellä Mogadishun lentokenttää.
Afrikan unionin kansainvälinen tukikohta sijaitsee lähellä Mogadishun lentokenttää. Kuva: MOHAMED ABDIWAHAB AFP

Puolustusvoimat tiedotti tapaninpäivänä, että Somaliassa Mogadishun lentokentän lähellä olevaan kansainväliseen tukikohtaan oli hyökätty edellisenä päivänä. Puolustusvoimat jätti kuitenkin kertomatta, kuinka vaarallisesta tilanteesta oli todellisuudessa kyse.

Normaalisti tukikohta on noin viiden suomalaisen sotilaan palveluspaikka. Suomalaisten onneksi paikalla oli joulupäivänä vain yksi suomalainen.

Tästä on kyse

 Mogadishun kansainvälisen lentokentän lähelle Somaliassa iskettiin joulupäivänä käsiasein, singoin ja käsikranaatein. Iskun kohteena oli kansainvälisten joukkojen tukikohta.

 Iskussa kuoli kolme Afrikan unionin sotilasta ja yksi siviili sekä viisi hyökkääjää.

 Iskun tekijäksi ilmoittautui ääri-islamilainen Al-Shabaab.

Maavoimat tiedotti tapaninpäivänä, että kuusi tuntia kestänyt isku alkoi kello 13.30 paikallista aikaan ja että hyökkäys kesti kuusi tuntia. Isku tehtiin käsiasein, singoin ja käsikranaatein, mutta siitä ei aiheutunut henkilövahinkoja suomalaisille rauhanturvaajille.

"Euroopan unionin Somalian koulutusoperaation rauhanturvaajat, suomalaiset rauhanturvaajat mukaan lukien, ryhmittyivät lähipuolustusasemiin sekä suojautuivat tilanteessa välittömästi", Maavoimat kertoi tapahtumasta.

Samassa tukikohdassa palvelevien Afrikan unionin sotilaiden mukaan tilanne oli kuitenkin huomattavasti dramaattisempi. Hyökkääjät kuuluivat terroristijärjestö Al-Shabaabiin. Osa heistä oli pukeutunut Somalian armeijan univormuihin.

Verisessä yhteenotossa kuoli kolme Afrikan unionin sotilasta ja yksi siviilityöntekijä. Hyökkääjistä tapettiin viisi ja kolme otettiin vangiksi.

Mogadishun tukikohdasta käsin toimii Euroopan unionin EUTM Somalia -operaatio (European Union Training Mission Somalia). Se tukee Somaliassa toimivaa Afrikan unionin Amisom-operaatiota (African Union Mission in Somalia), jonka tarkoituksena on kouluttaa Somalian turvallisuusjoukkoja.

 

Maavoimien tiedotuspäällikkö Sakari Lauriala, miksei Puolustusvoimat tiedottanut, miten vaarallisesta ja verisestä iskusta oli kysymys?
"Siinä vaiheessa kun tiedote julkaistiin, kuolonuhreista ei ollut vahvistettuja tietoja. Toki olin tietoinen Amisomin tiedoista, mutta kun tämä on EUTM-operaatio, niin se pitää vahvistaa meille virallista tietä."

 

Antaako Puolustusvoimien tiedote mielestänne oikean kuvan tapahtumista tukikohdassa?
"Se antaa EUTM-operaatioon kohdistuneista toimenpiteistä ja terroristisesta hyökkäyksestä sen hetken oikean tilannekuvan, mikä on pystytty vahvistamaan suomalaisen kansallisesti vanhimman kautta [komentaja Tapio Lineri ]. Silloin illalla ja yöllä tilanne oli pitkään sekava, kuten näissä usein on tapana. Sen hetken vahvistettujen tietojen varassa julkaistiin tämä tiedote."

 

Saavatko suomalaiset ja kriisinhallintaoperaatioihin osallistuneiden omaiset oikean tiedon tapahtumista, kun he lukevat tällaisia tiedotteita?
"Yleisellä tasolla saavat. Pyrimme antamaan mahdollisimman avoimen kuvan ympäristöstä. Kenellekään ei liene enää uutinen, että jokainen operaatio on vaarallinen ja riskialtis."

 

Peitteleekö Puolustusvoimat kriisinhallintajoukkoihin kohdistuvien iskujen vaarallisuutta?
"Ei missään nimessä. Meillä oli yksi suomalainen tukikohdan sisällä. Hän haki taistelu- ja suojavarusteet ja suojautui ja oli yhtämittaisesti suojassa noin kuusi tuntia. Tarkoitus ei ollut peitellä millään lailla hyökkäyksen laajuutta, syvyyttä tai raakuutta."

 

Pelkääkö Puolustusvoimat, että kriisinhallintatehtäviin hakemisen suosio vähenee, jos taisteluista kerrotaan yksityiskohtia?
"Ei pelkää. Sellainen käsitys ei ole ainakaan itselläni. Fakta on se, että yksikään operaatio ei ole niin sanottu helppo operaatio. Kaikki ovat vaativia ja riskialttiita."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat