Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti ei voi tehdä syyllisestä syytöntä

Kotimaa
 
Lasse Kerkelä

Tasavallan presidentin armahtamisoikeudesta säädetään perustuslaissa. Presidentti voi armahtaa yksittäisen henkilön rikosoikeudellisesta seuraamuksesta joko kumoamalla sen kokonaan tai lieventämällä sitä.

Presidentti ei kuitenkaan voi vaikuttaa siihen, todetaanko henkilö syylliseksi rikokseen vai ei. Hän ei myöskään voi armahtaa tai vapauttaa ketään verosta, elatusmaksusta tai velkasitoumuksesta kuten pankkilainasta.

Armahtamisprosessi etenee niin, että oikeusministeriö ottaa vastaan presidentille osoitetut armahdushakemukset ja hankkii tarvittavat selvitykset ja lausunnot presidentin ratkaisun pohjaksi.

Korkeimmalla oikeudella (KKO) on erityinen rooli armahduskäytännössä. Presidentti ei voi armahtaa ketään, ellei hakemuksesta ole hankittu KKO:n lausuntoa. Hänen ei kuitenkaan tarvitse noudattaa sitä.

Presidentti Sauli Niinistö on aiempina vuosina muun muassa palauttanut iäkkään miehen kersantin arvon, jonka mies oli menettänyt sotaoikeudessa vuonna 1948. Tuolloin mies oli jäänyt saapumatta lomalta palvelukseen ja syyllistynyt muun muassa kavalluksiin ja päihteiden käyttöön.

Niinistö on armahtanut myös muun muassa rattijuoppouteen syyllistyneen sekä maksamattomista sakoista vankilaan tuomitun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat