Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat ajelehtivat puoli vuotta Jäämerellä

Suomalaistutkija mukana keskellä jäitä ja kaamosta

Kotimaa
 
Norjalainen Lance-tutkimusalus ankkuroituu loppiaisen jälkeen jäihin Huippuvuorten pohjoispuolella. Tarkoitus on ajelehtia vapaasti jäiden mukana puoli vuotta.
Norjalainen Lance-tutkimusalus ankkuroituu loppiaisen jälkeen jäihin Huippuvuorten pohjoispuolella. Tarkoitus on ajelehtia vapaasti jäiden mukana puoli vuotta.

Ilmatieteen laitoksen merentutkimusyksikön päällikkö Jari Haapala on mukana norjalaisella Lance-tutkimusaluksella, jonka on määrä ankkuroitua loppiaisen jälkeen jäihin Huippuvuorten pohjoispuolella ja ajelehtia vapaasti jäiden mukana puoli vuotta.

Tutkijaryhmät vaihtuvat kuuden viikon välein. Jään dynamiikkaa ja liikkeitä tutkivan Haapalan tarkoitus on palata Suomeen huhtikuun alussa. Viikot laivalla käytetään erilaisten jäähavaintojen tekemiseen.

Vastaavia tutkimusmatkoja pohjoiselle napa-alueelle eli arktikalle ei ole aiemmin tehty talvella. Vaikka Haapala on osallistunut Jäämeren alueen tutkimusretkille aiemminkin, edessä olevat talviset olosuhteet jännittävät.

"Se mietityttää, miten työ pystytään tekemään kaamoksessa. Pimeys rajoittaa kenttäaktiviteettia, ja on täysi arvoitus, kuinka paljon siellä pystytään tekemään kenttätyötä", Haapala sanoo.

Vastassa voivat pahimmillaan olla 40 asteen pakkaset. "Olosuhteet ovat huomattavasti haastavammat kuin keväällä, jolloin aurinko paistaa vuorokauden ympäri ja pakkasta on 10–15 astetta tai vähemmänkin", Haapala miettii.

Arktinen alue elää voimakasta muutosten aikaa. Pohjoisen Jäämeren jääpeite on kutistunut ilmastonmuutoksen seurauksena, ja tutkijoiden mukaan Jäämeri voi olla kesällä jäätön jo vuoden 2050 jälkeen.

Vuoden 2012 syyskuussa merijään laajuus saavutti kaikkien aikojen pienimmän arvon, 3,41 miljoonaa neliökilometriä. Samalla jäät ovat ohentuneet ja monivuotisen jään määrä on vähentynyt.

"Jään on myös havaittu liikkuvan aikaisempaa enemmän, jolloin jään laajuuden seuranta satelliittien avulla ei anna täysin oikeaa kuvaa tilanteesta", Haapala sanoo.

Haapalan matka on osa Suomen Akatemian rahoittamaa ilmastonmuutoksen mallinnukseen keskittyvää nelivuotista projektia. Päävastuussa tutkimuskampanjasta on Norjan polaari-instituutti.

Monitieteisessä tutkimuksessa on mukana yli sata tutkijaa Norjan ja Suomen lisäksi muun muassa Saksasta, Yhdysvalloista ja Kanadasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat