Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotilasläänit katoavat vuodenvaihteessa

Sotilasläänien tehtävät siirtyvät pääosin kuudelle joukko-osastolle

Kotimaa
 
Mika Ranta / HS
Prikaatikenraali Pertti Laatikainen toimistollaan Päävartiossa.
Prikaatikenraali Pertti Laatikainen toimistollaan Päävartiossa. Kuva: Mika Ranta / HS

Puolustusvoimat lakkauttaa vuodenvaihteessa sotilasläänit. Valtaosa niiden tehtävistä siirtyy kuudelle isolle maavoimien joukko-osastolle.

Käytännössä toimintansa päättävät neljä sotilaslääniä, niiden esikunnat ja osa aluetoimistoista. Sotilasläänien lakkauttaminen kuuluu loppusuoralla olevaan puolustusvoimauudistukseen. Yksi sen tavoitteista on hallintoportaiden karsiminen.

"Sotilasläänien tehtävät siirtyvät 95-prosenttisesti joukko-osastoille", tiivistää Etelä-Suomen sotilasläänin komentaja, prikaatikenraali Pertti Laatikainen.

"Joitakin tehtäviä menee maavoimille sekä Puolustusvoimien logistiikkalaitokselle ja palvelukeskukselle."

Reserviläisten tärkein yhteydenottopiste Puolustusvoimiin on jatkossakin aluetoimisto, vaikka niiden määrä supistuu. Esimerkiksi Uudellamaalla on vuonna 2015 nykyisen kolmen sijasta vain yksi aluetoimisto, joka sijaitsee Helsingin Lauttasaaressa.

"Lauttasaaren aluetoimisto on se piste, josta Uudenmaan reserviläinen voi kysyä sodan ajan sijoitustaan tai kertoa kiinnostuksestaan vapaaehtoisiin harjoituksiin", Laatikainen sanoo.

"Se hoitaa kutsunnat koko maakunnan alueella. Meillä on vuosittain noin 10 000 kutsunnan alaista henkilöä, mikä on lähes kolmasosa koko maan kutsunnan alaisista. Lauttasaaren toimipiste käskyttää myös Uudenmaan reserviläiset kertausharjoituksiin ja toimii linkkinä vapaaehtoisen maanpuolustustyön suuntaan."

Sotilasläänien tärkein tehtävä on ollut vastata alueensa sodan ajan puolustamisesta. Rauhan aikana niille on kuulunut muiden viranomaisten tukeminen, kuten virka-apuosastojen käskyttäminen. Esimerkiksi Uudellamaalla poliisi ja pelastustoimi pyytää virka-apua noin 50 kertaa vuodessa.

Joukko-osastoista sotilaslääneille kuuluneita tehtäviä ryhtyvät hoitamaan Kaartin jääkärirykmentti Helsingissä, Jääkäriprikaati Sodankylässä, Kainuun prikaati Kajaanissa, Karjalan prikaati Vekaranjärvellä, Panssariprikaati Parolannummella ja Porin prikaati Säkylässä.

Näiden joukko-osastoiden henkilöstömäärä kasvaa uusien tehtävien vuoksi. Niihin nimitetään muun muassa uudet apulaiskomentajat, joiden tärkeimpiin tehtäviin kuuluu hoitaa yhteistoimintaa siviiliviranomaisten ja maanpuolustusjärjestöjen kanssa.

Etelä-Suomen sotilasläänin viimeinen komentaja Pertti Laatikainen jää vuodenvaihteessa reserviin. Eläkeläistä hänestä ei kuitenkaan tule, sillä evp. prikaatikenraali aloittaa jo perjantaina uudessa työssä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) toiminnanjohtajana.

"Siinä 37 vuotta hurahti ohitse. Kun aikoinaan perjantaina kotiuduin varusmiespalveluksesta, niin maanantaina alkoi Kadettikoulu. Sillä tiellä ollaan", muistelee Laatikainen.

Laatikainen on ollut arvostetuissa komentajatehtävissä yli 11 vuotta, lähes kolmasosan urastaan. Tuntuuko nyt haikealta?

"Jokaiseen tehtävään, josta lähtee, liittyy haikeutta. Se liittyy niihin ihmisiin, joista joutuu eroamaan", Laatikainen sanoo.

"Minulla olisi ollut mahdollisuus siirtyä sotilaseläkkeelle jo yhdeksän vuotta sitten. Koen, että uusi työ kuuluu työuraani. Haluan tehdä töitä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat