Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiedätkö mitä taivaalta sataa – lumi koostuu levyistä ja pylväistä

Taivaalta tulee monenlaista lunta, mutta Kemin lumilinnaan ei luonnontuote kelpaa

Kotimaa
 

Talven lumipyryt eivät sisällä vain joulukoristeista tuttuja kuusisakaraisia lumihiutaleita.

Taivaalta putoilee levyjä, pylväitä, neulasia ja monitahokkaita, kun pakkasta on kolmen ja kymmenen asteen välillä tai enemmän kuin 22 astetta.

Mitä vetisempi keli on, sitä monimutkaisempi on lumihiutaleiden rakenne. "Jalkaräteiksi" kutsuttuja isoja, märkiä hiutaleita leijailee taivaalta suojasäällä.

"Kun lämpötila on lähellä nollaa, sataa yleensä isompia hiutaleita. Kun pakkasta on enemmän, hiutaleet ovat pienempiä", sanoo päivystävä meteorologi Cecilia Karlsson Ilmatieteen laitokselta. Kovien pakkasten Pohjois- ja Itä-Suomessa myös tähtikiteet ovat harvinaisempia.

Maahan asti satavan lumen muotoa ei voi kuitenkaan päätellä suoraan sääennusteesta tai katsomalla lämpömittaria. Kidetyyppi määräytyy sadepilven olosuhteiden mukaan, ja pilvestä on helposti kilometrien matka maahan.

Lumihiutale putoaa 1–2 metriä sekunnissa eli selvästi hitaammin kuin 6–7 metriä sekunnissa tippuva vesipisara. Kiteet törmäilevät matkalla muihin kiteisiin ja muodostavat hiutaleita. Suojasäällä ne sulavat matkalla ja satavat vetenä tai räntänä.

"Pilven ja maanpinnan välillä voi olla hurjia lämpötilaeroja. Osa kesäsateistakin syntyy lumena pilvessä", sanoo tutkijatohtori Sirpa Rasmus Jyväskylän yliopistosta.

Lumikiteiden tyyppi vaikuttaa esimerkiksi lumirakentamiseen.

Kireillä pakkasilla maahan muodostuu tiivistä pakkaslunta. Jokainen lumikiteen sakara jättää rakenteeseen huokoisuutta.

Kotipihoilla rakennuskonsteiksi käyvät lumen painaminen ja polkeminen. Kasattu lumi kantaa helpommin: kun lumikiteiden sakarat katkeilevat, molekyylit painuvat tiiviimpään läjään. Kosteus tiivistää lunta. Tämän vuoksi nollakelillä on helpompi tehdä lumiukkoja, kun taas kuivalla pakkasilmalla lumityöt käyvät keveämmin.

Yksi pohjoisen talvisista matkailuvalteista, kolmen viikon kuluttua avattava Kemin lumilinna, ei edes kelpuuta luonnonkiteitä.

Lumilinnan seinät ovat tykkilunta, jota lingotaan ja tiivistetään tiukaksi puristeeksi. Rakenteiden ominaispaino on näin jopa 700 kiloa kuutiometrillä, kun kuutio vastasatanutta lunta painaa vain 40–50 kiloa.

"Tykkilumen kiteet ovat pallomaisia, joten ne puristuvat tiukasti yhteen, eikä väliin jää hukkatilaa", sanoo Kemin lumilinnaa urakoivan rakennusliike IP-Heikkilän toimitusjohtaja Jouni Heikkilä. "Lumisade aiheuttaa meille lumilinnan rakentajille vain lumitöitä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat