Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niinistö armahti tänä vuonna vain yhden

Tasavallan presidentti käytti tänä vuonna armahtamisoikeuttaan vähiten vuosikymmeniin. Niinistön armahtama mies oli tuomittu väkivallasta ja näpistyksistä.

Kotimaa
 
Mika Ranta / HS
Presidentti Sauli Niinistö.
Presidentti Sauli Niinistö.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on armahtanut tänä vuonna vain yhden rikoksesta tuomitun henkilön. Presidentin päätöksellä armahdettujen määrä jää siten kuluvana vuonna pienimmäksi vuosikymmeniin.

Niinistö on antanut tänä vuonna kielteisen päätöksen 73:lle armahdusta hakeneelle henkilölle.

"Armahduskäytäntö on ihan viime vuosien mukaista", arvioi rikosoikeuden emeritaprofessori Terttu Utriainen.

Niinistö on armahtanut kahtena aiempana presidenttivuotenaan yhteensä neljä ihmistä: viime vuonna kolme ja toissa vuonna yhden.

Tarja Halonen 2000–2012
Tarja Halonen 2000–2012

Toissa vuonna presidentin armahduksen sai myös toinen rikoksesta tuomittu, sillä väistyvä presidentti Tarja Halonen armahti alkuvuonna yhden henkilön.

Martti Ahtisaari 1994–2000
Martti Ahtisaari 1994–2000

Presidentin armahdus tarkoittaa usein rangaistuksen lieventämistä – ei siis välttämättä vapauttamista kokonaan rangaistuksesta.

Tämän vuoden ainoassa armahtamistapauksessa Niinistö muutti erään miehen yhden vuoden ja kolmen kuukauden ehdottoman vankeustuomion ehdolliseksi.

Oikeus oli tuominnut miehen vankilaan muun muassa pahoinpitelyistä, näpistyksistä ja moottorikulkuneuvon käyttövarkauden yrityksestä. Mies syyllistyi rikoksiin ehdonalaisessa vapaudessa.

Vankeusrangaistusta ei ollut laitettu täytäntöön ennen presidentin armahdusta.

Armahduksen syy jää ulkopuolisille epäselväksi, sillä presidentti ei perustele armahdusratkaisujaan.

Oikeusministeriön mukaan presidentin ratkaisu oli korkeimman oikeuden antaman lausunnon mukainen.

Presidentti Niinistö on käyttänyt armahtamisoikeuttaan edeltäjiään harvemmin. Samoin teki aikoinaan presidentti Tarja Halonen edeltäjäänsä Martti Ahtisaareen nähden ja vastaavasti Ahtisaari edeltäjäänsä Mauno Koivistoon nähden.

Halonen ja Ahtisaari käyttivät armahtamisoikeutta enimmillään yli 30 kertaa ja Koivisto yli 70 kertaa vuodessa. Aiemmat presidentit tekivät myös tuntuvasti Niinistöä enemmän kielteisiä armahtamispäätöksiä.

Presidentti saa nykyisin selvästi vähemmän rikoksista tuomittujen armahdushakemuksia kuin ennen.

Emeritaprofessori Terttu Utriainen arvioi, että armahdusten määrää ovat vähentäneet eniten lainsäädännön muutokset.

Syksyyn 2006 asti elinkautisesta vankeudesta saattoi vapautua vain presidentin armahduksella. Lainmuutoksen jälkeen selvän valtaosan vapauttamisratkaisuista on tehnyt Helsingin hovioikeus.

Mauno Koivisto 1982–1994
Mauno Koivisto 1982–1994

"Se oli suuri muutos presidentin armahdusten kannalta", Utriainen sanoo.

Myös entistä monimuotoisemmat rangaistusmuodot ovat Utriaisen mukaan vähentäneet armahdusten määrää. Osa rikoksesta tuomituista suorittaa rangaistuksensa vankilan sijasta esimerkiksi siviilissä valvontapanta jalassa tai yhdyskuntapalveluna.

Urho Kekkonen 1956–1982
Urho Kekkonen 1956–1982

"Yksi syy armahdusten vähenemiseen on varmasti myös sosiaaliturvajärjestelmän kehittyminen. Joskus 1950- ja 1960-luvulla saattoi olla niin, että perheen huoltaja piti saada pois vankilasta elättämään perhettä", Utriainen sanoo.

Presidentti Niinistö vaikuttaa suhtautuvan haluttomasti armahtamisoikeuden käyttöön. Vaalikampanjan aikana hän ilmoitti HS:n vaalikoneessa ainoana presidenttiehdokkaista, että presidentin armahtamisoikeus on vanhanaikainen ja sen voisi lopettaa.

Myös Utriainen pitää sitä menneen maailman jäänteenä.

"Kuninkaalla oli ennen ylin tuomiovalta. Armahtamisoikeuden juuret juontavat sinne", Utriainen sanoo ja huomauttaa, että armahtamismenettely on käytössä lähinnä kehitysmaissa ja muun muassa Venäjällä.

"Vakaan oikeusvaltion tunnusmerkki on, ettei armahtamismenettelyä käytetä tällä tavalla", Utriainen sanoo.

Hän huomauttaa, että myös Koivisto olisi presidenttinä ollessaan halunnut siirtää armahtamisoikeuden presidentiltä korkeimmalle oikeudelle, mutta tämä ei halunnut ottaa sitä vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat