Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä odottaa alkavalta vuodelta? 15 tärkeintä kysymystä vuodelle 2015

HS kokosi alkavan vuoden tärkeimmät kysymykset maailmalta, Suomesta ja pääkaupunkiseudulta

Virve Kähkönen HS
Juha-Pekka Raeste HS
Jussi Pullinen HS
Ilkka Mattila HS
Suvi Ahola HS
Tommi Hannula HS
Jussi Niemeläinen HS
Erkki Kylmänen HS
Samuli Laita HS

1 Mureneeko EU sisältä käsin?

Länsimaisen teatterin syntykoti Kreikka tarjoaa eurooppalaisille kumppaneilleen jännitystä heti vuoden 2015 alkuun.

Kreikka järjestää 25. tammikuuta ennenaikaiset parlamenttivaalit, joiden voittajaksi näyttää nousevan vasemmistoradikaali Syriza-puolue. Syriza on hermostuttanut niin markkinat, EU:n kuin Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) ilmoittamalla, että Kreikan hätälainoja ja niiden ehtoja täytyy rukata.

Uhkaako Kreikka siis jälleen euroalueen tulevaisuutta?

Luultavasti ei. Ei ainakaan niin pahasti kuin vuonna 2012, jolloin Kreikan lähtö eurosta ja yhteisvaluutan hajoaminen olivat lähellä. Nyt EU on paremmin varautunut kriiseihin. Sillä on kriisirahastot ja pankkivalvonta, jäsenmaat ovat noudattaneet kulukuria ja Euroopan keskuspankki on valmis rientämään hätiin.

Kreikkaa suurempi uhka euroalueelle ja EU:lle on velkakriisin jättämä perintö: leikkauksien ja korkean työttömyyden aiheuttamat haavat. Ne ovat saaneet eurooppalaiset pettymään unioniin ja tarjonneet hedelmällisen maaperän poliittisille ääriliikkeille, kansallismieliselle populismille ja EU-vastaisuudelle.

Tämä EU:n yhtenäisyyttä murentava liikehdintä on nähtävissä muun muassa Ranskassa, Italiassa, Hollannissa ja Suomessa. Se tulee todennäköisesti näkymään vuonna 2015 järjestettävissä vaaleissa myös Portugalissa, Espanjassa ja ehkä Suomessa.

Erityinen kipupiste EU:lle tulee olemaan Britannia, jonka kevään vaalit määrittävät saarivaltion tulevaisuuden unionissa. Britannian suunta on ulospäin.

Mihail Klimentjev AFP
Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti viime viikolla maan uuden sotilasopin, jossa yhdeksi Venäjän tärkeimmistä uhkista määritellään Naton sotilaallinen voimistuminen ja laajentuminen Venäjän lähialueilla.
Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti viime viikolla maan uuden sotilasopin, jossa yhdeksi Venäjän tärkeimmistä uhkista määritellään Naton sotilaallinen voimistuminen ja laajentuminen Venäjän lähialueilla.

2 Ajautuvatko Venäjä ja länsi yhä kauemmaksi toisistaan?

Venäjän ja länsimaiden välit muuttuivat 2014 viileimmiksi sitten kylmän sodan.

Pääsyy on tietenkin Ukraina, jolta Venäjä valtasi maaliskuussa Krimin niemimaan. Venäjä on sen jälkeen tukenut Itä-Ukrainan kapinallisia sodassa Ukrainan keskushallintoa vastaan, vaikka virallisesti kiistääkin osallisuutensa. Venäjän mukaan lännen tukema Kiovan johto sortaa itäukrainalaisia.

Länsimaat ovat asettaneet Venäjälle talouspakotteita, joihin Venäjä on vastannut omillaan.

Lännen pakotteet ovat jo purreet, minkä lisäksi öljyn hinnan lasku on ajanut Venäjän taantumaan ja romahduttanut ruplan.

Entä voivatko välit vielä huonontua?

Se on hyvin mahdollista, vaikka Ukrainaan saataisiin jollain ihmeen kaupalla kaikkia tyydyttävä rauha. Tuskin saadaan, ennemminkin sota voi vielä levitä.

Venäjän ja lännen välinen epäluottamus on kasvanut tänä vuonna suureksi. Kreml lähtee siitä, että länsi tahtoo Venäjälle pahaa ja pyrkii vaihtamaan maan johdon.

Tämä näkyi Venäjän tuoreessa sotilasdoktriinissa, jossa sotilasliitto Nato julistettiin pääuhkaksi. Kreml on asettunut myös ideologisesti länttä vastaan korostamalla perinteisiä arvoja. Läntisten poliitikkojen esiintymiset Kiovan Maidan-aukion mielenosoituksissa vain vahvistivat Kremlin epäluuloa.

Isoissa länsimaissa johtajat taas näyttävät menettäneen luottamuksensa Venäjän presidentin Vladimir Putinin puheisiin. Epäluottamusta lisää Venäjän muuttuminen entistä autoritäärisemmäksi ja kansallismielisemmäksi.

3 Murtuuko Isisin hirmuvalta?

Harva oli kuullutkaan Isis-järjestöstä vuosi sitten. Nyt ääri-islamistinen terroristijoukko hallitsee suurta osaa Irakista ja Syyriasta.

Alkava vuosi antaa vihiä siitä, kuinka pysyvää Isisin julma valta on. Irakin puolella on viime viikkoina nähty varovaisia merkkejä vaakakupin kääntymisestä.

Autonomisen kurdialueen peshmerga-joukot, Irakin armeija ja shiiataistelijat ovat paikoin saaneet Isisin vetäytymään Yhdysvaltojen johtaman liittouman ilmatuella. Ne ovat kuitenkin olleet pieniä askelia, ja vastaiskussa parhaiten menestyneet kurdijoukot eivät lähde seikkailemaan kauas pohjoisen kurdialueilta.

Isisin lyöminen on vaikeaa, koska sen joukot ovat hajanaisia ja siviiliväestön seassa. Isis valtasi niin sanotun kalifaattinsa alueen kuukausissa, mutta vastaoperaatiossa kestää todennäköisesti vuosia.

4 Jatkaako Obama sooloiluaan?

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama tähtää historiankirjoihin kautensa kahtena viimeisenä vuonna. Esimakua on saatu viime kuukausina, kun Obama on ilmoittanut ilmastosopimuksesta Kiinan kanssa, antanut oleskeluluvan viidelle miljoonalle luvattomalle siirtolaiselle ja normalisoinut suhteet Kuuban kanssa.

Obamalla ei ole mitään hävittävää, joten häneltä voi odottaa tärkeäksi kokemiensa asioiden edistämistä jopa suosion hiipumisen riskillä. Kantona kaskessa tosin on tammikuussa aloittava entistä republikaanisempi kongressi.

Seuraajakisa kiihtyy. Seuraava presidentti valitaan marraskuussa 2016, mutta jo alkava vuosi selventää, voitaisiinko vaaleissa nähdä kahden dynastian taistelu, demokraatti Hillary Clinton vastaan republikaani Jeb Bush.

Kimmo Mäntylä Lehtikuva
Usain Bolt juoksee 23. elokuuta Pekingin olympiastadionilla.
Usain Bolt juoksee 23. elokuuta Pekingin olympiastadionilla.

5 Onko Usain Bolt yhä nopein ihminen?

Elokuun 23:ntena päivänä 2015 nähdään, onko jamaikalainen Usain Bolt edelleen maailman nopein ihminen. Tuona sunnuntaisena iltana kello 21.15 juostaan Pekingin olympiastadionilla miesten 100 metrin MM-finaali.

Peking on Boltille, 28, tuttu kaupunki. Hän on hallinnut suurkisojen pikamatkoja Pekingin olympialaisista 2008 lähtien.

Bolt on voittanut kuudessa vuodessa olympia- ja MM-kisoissa yhdeksän henkilökohtaista kultamitalia ja viisi viestikultaa.

Maailmanennätyksiä Boltilla on kolme. Hän on juossut 100 metriä aikaan 9,58, 150 metriä aikaan 14,35 ja kaksisataa metriä aikaan 19,19.

Kun Bolt pyyhälsi 100 metrin maailmanennätyksensä, hänen huippunopeudekseen mitattiin 12,27 metriä sekunnissa eli 44,17 kilometriä tunnissa. Lapsiystävällisellä taajama-alueella hän olisi saanut ylinopeussakot – tai ainakin huomautuksen.

Kysymys kuuluukin: missä kunnossa Bolt on nyt? Ehtiikö hän kesään mennessä huippuvireeseen ja voiko iskussa olevaa Boltia voittaa kukaan?

Julkisuudessa Bolt on nähty viimeksi jakamassa joululahjoja jamaikalaisen kotikaupunkinsa lapsille.

6 Mullistaako jakamistalous markkinoita?

Uber on vuonna 2009 perustettu mobiilisovellus, jonka avulla ihmiset voivat tilata lähellä olevia Uber-autoja takseikseen niin, että palvelun hinta, kuljettajan tiedot ja matkan maksu ovat kännykällä hallittavissa. Yhtiön arvo oli The Wall Street Journalin (WSJ) listauksen mukaan joulukuussa 41,2 miljardia dollaria eli 33,9 miljardia euroa.

Airbnb on vuonna 2008 perustettu markkinapaikka, joka yhdistää matkailijat ihmisiin, jotka haluavat vuokrata kotejaan. Sen arvo on kymmenen miljardia dollaria eli 8,2 miljardia euroa.

Yksi näiden palveluiden keskeisiä oivalluksia on se, että digitaalisten sovellusten avulla ihmiset voivat hyödyntää ostamaansa omaisuutta paremmin, käyttää autoaan Uber-taksina tai vuokrata kämppäänsä kuin hotellihuonetta.

Perinteisille majoitusalan tai kuljetusalan yrittäjille tällainen kilpailu tuntuu epäreilulta, koska Airbnb- tai Uber-yrittäjän ei tarvitse ottaa auton tai talon pääomakustannusta huomioon tuloja kerätessä.

Toisaalta näin auto- ja asuntokanta tulee paremmin hyödynnetyksi ja tehokkuus lisääntyy.

Uber on WSJ:n mukaan maailman toiseksi ja Airbnb maailman viidenneksi arvokkain startup-yhtiö. Ne ovat myös malliesimerkkejä jakamistaloudesta.

Yksi esimerkki jakamistalouden kasvusta nähtiin vastikään The Verge -sivustolla, kun se esitteli uutta Airbnb for Airbnb -palvelua.

Yhtiön liikeideana on tarjota yhteisöä, jossa Airbnb:ssä asuntoa vuokraavat ihmiset voivat häpeää tuntematta kysyä toisiltaan pääsevätkö he toistensa luokse yöksi silloin kun asunnon vuokraaminen houkuttaa.

Palvelu on toistaiseksi ilmainen, mutta kuka tietää – ehkä tästäkin toisen nurkissa asumisen korvaamisesta syntyy jokin uusi mobiilisovellus.

Omar Torres AFP
Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että dollareissa laskettuna öljy halpenee enemmän kuin kertaakaan yhden vuoden aikana.
Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että dollareissa laskettuna öljy halpenee enemmän kuin kertaakaan yhden vuoden aikana.

7 Tuoko halpa öljy vaurautta vai tuhoa?

Öljyn hinta on laskenut noin puoleen kesän 2014 hinnoista. Halpa öljy lisää kuluttajien kulutusta, vähentää liike-elämän kuluja ja houkuttelee investoimaan.

Esimerkiksi professori Sixten Korkman arvioi maanantaina Ylen A-Studiossa, että öljyn hinta on Suomen talouden kannalta paras uusi käänne.

Halpaan öljyyn liittyy vaaroja.

Venäjän, Venezuelan ja Iranin kansantaloudet on rakennettu sen olettamuksen varaan, että öljytynnyri maksaa vähintään sata dollaria. Nykyisellä alle 60 dollarin hintatasolla maat ovat vaarassa ajautua kriisiin.

Toinen huoli liittyy maailman energiamarkkinoita viimeisen kymmenen vuoden aikana perusteellisesti muuttaneen liuskekaasun ja -öljyn tulevaisuuteen.

Öljyn hinnan ollessa korkealla investoinnit halvempaan liuskekaasuun innostivat monia erityisesti Yhdysvalloissa, jossa energiaomavaraisuus nähdään valtapoliittisestikin tärkeänä.

Nyt investoinnit uuden öljyn etsimiseksi ovat helposti tappiollisia, koska kannattavuuslaskelmat ovat romuttuneet. Suuri osa liuskekaasuinvestoinneista on tehty korkeariskisillä joukkovelkakirjalainoilla.

Englannin keskuspankki varoittaa tuoreessa vakausraportissaan yhdysvaltalaisten öljy- ja kaasuetsintäyhtiöiden kattavan 13 prosenttia korkeariskisten joukkovelkakirjojen lainakannasta, The Observer lehti kertoo.

Uusi kriisi voi olla käsillä, jos tämä velkamarkkina pettää niin kuin kävi finanssikriisin alkaessa vuonna 2008, kun subprime- eli niin sanotut roska-asuntolainat romahtivat. Silloin uusi romahdus voidaan ristiä vaikka liuskekuplaksi.

Elektroniikkavalmistaja Apple tuo alkuvuodesta myyntiin oman versionsa älykellosta.
Elektroniikkavalmistaja Apple tuo alkuvuodesta myyntiin oman versionsa älykellosta.

8 Tuleeko tekniikka päälle?
Alkuvuodesta 2015 nähdään valtava hypen aalto, kun elektroniikkavalmistaja Apple tuo myyntiin oman älykellonsa. Laitteella voi selailla viestejä, käyttää sovelluksia ja tarkkailla terveyttään – laitteessa on sisäänrakennettu sykemittari.

Näissä ominaisuuksissa ei ole varsinaisesti mitään uutta. Tänä vuonna markkinoille tulvi erilaisia älykelloja, aktiivisuusrannekkeita ja älylaseja. Niitä esittelevät niin Samsungin ja Googlen kaltaiset jätit kuin startupit ja sveitsiläiset kellonvalmistajatkin.

Vuonna 2015 päälle puettava huipputeknologia siirtynee lähemmäs valtavirtaa.

Se ilmestyy vaivihkaa koiran kaulapantaan paikantimena tai uuteen kelloon askelmittarina, joka ottaa yhteyden kännykkään. Tutkimusyhtiö Gartner ennakoi kasvun olevan nopeinta älyvaatteissa. Niiden markkinoiden odotetaan kasvan lähes nollasta miljoonien myytyjen tuotteiden kokoiseksi ensi ja sitä seuraavana vuonna.

Kehitystä tapahtuu myös huipputeknologian ammattipäässä. Pienet, internetiin yhdistyvät laitteet muuttavat vähitellen esimerkiksi kroonisten sairauksien seurantaa.

Kaikki tämä kiteytyy alkuvuoden yhteen julkistukseen: Onnistuuko Apple tekemään älykelloille saman kuin kännyköille ja tableteille – siis tekemään kömpelöstä tekniikasta tarpeeksi toimivaa valtavirralle?

Liisa Takala
Jukka Nousiaisen rock on rähjäistä, runollista ja svengaavaa.
Jukka Nousiaisen rock on rähjäistä, runollista ja svengaavaa.

9 Palaako Suomi-rock päivitettynä?

Rockmuusikko Jukka Nousiainen teki vuonna 2014 ensimmäisen soololevynsä. Se ei ollut vuoden myydyin levy, mutta voi avata ovet uuden sukupolven Suomi-rockille.

Nousiaisen Huonoa seuraa -albumi nousi korkealle kriitikkoäänestyksissä. Monia kirjoittajia innosti sen tumma, teeskentelemätön tunnelma. Musiikin soinnissa kuultiin vaikutteita Leevi and the Leavingsilta, Juice Leskiseltä ja Hurriganesilta.

Vanhan suomalaisen rocksoinnin arkkitehdit ja 1980-luvun Suomi-rockin edelläkävijät innostavat nyt indie- ja vaihtoehtorockin tekijöitä.

Samaan aikaan vanhan Suomi-rockin tekijöistä vain Popeda näyttää jatkavan entisellä kurssillaan. Yö on kulkenut pitkälle iskelmään ja Pauli Hanhiniemi kansanmusiikkifuusioon.

Yksinkertaisen ja vähän alakuloisen suomenkielisen poprockin kohdalle on syntynyt aukko. Jukka Nousiainen ei jääne ainoaksi aukon täyttäjäksi.

10 Onko lihaskuntoharjoittelu yhä suosiossa?

Vuonna 2014 Suomi hurahti lihasbuumiin. Saliharjoittelusta tuli kaikenikäisten keskuudessa suosittua, ja crossfit-salien jäsenyyttä jonotettiin.

Vuonna 2015 lihaksia tavoitellaan edelleen, mutta harjoittelu keskittyy kotiin. Kotitreenaamiseen tarkoitettujen välineiden valikoima kasvaa urheilukaupoissa, ja yhä useampi hyödyntää harjoittelussa älypuhelinten sovelluksia, jotka tarjoavat selkeitä ja hyviä treeniohjelmia.

Painojen ja kuntosalilaitteiden sijaan suosioon nousee kehon omalla painolla harjoittelu. Kehonpainoharjoittelussa hyödynnetään oman kehon vastusta ja tehdään taitoa sekä voimaa vaativia voimistelutyyppisiä liikkeitä, kuten käsilläseisontaa sekä erilaisia variaatioita leuanvedoista, kyykyistä ja punnerruksista.

Oman harjoittelun tuloksia mitataan sovelluksilla, aktiivisuusrannekkeilla ja erilaisilla kehonmittauslaitteilla. Personal trainereita palkataan edelleen, mutta aiemmasta poiketen yhä enemmän kaveriporukan tai työyhteisön käyttöön.

Myös bootcampit yleistyvät. Kyse on leiristä, jolle lähtee joukko kovaan rääkkiin valmiita ihmisiä. Leirillä keskitytään ainoastaan liikkumaan – monta kertaa päivässä ja todella kovaa.

antti Aimo-Koivisto lehtikuva
Tulevana vuonna 19. huhtikuuta järjestetään eduskuntavaalit.
Tulevana vuonna 19. huhtikuuta järjestetään eduskuntavaalit.

11 Puhuvatko puolueet veroista avoimesti ennen vaaleja?

Suomessa järjestetään eduskuntavaalit sunnuntaina 19. huhtikuuta. Puolueiden kannatusluvut ovat syksyn aikana heiluneet poikkeuksellisen paljon.

Joulukuun HS-gallupin mukaan keskustan kannatus oli 26,1 prosenttia, Sdp:n 16,7 prosenttia ja kokoomuksen 16,6 prosenttia. Vielä elokuun mielipidemittauksessa pääministeripuolue kokoomus oli 22,1 prosentin kannatuksella puolueista suurin.

Suuret muutokset kertovat puolueuskollisuuden hiipumisesta. Nuorilla muutosherkkyys on suurempaa. Vastaava ilmiö näkyy monissa länsimaisissa demokratioissa, kuten Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa.

Kannatusvaihtelut johtavat puolueissa helposti varovaisuuteen. Suomessa edunvalvontajärjestöt ovat vahvoja, ja ilman niiden tukea kannatus hupenee.

Kiristyvän talouden Suomessa tulonjako toteutuu etuuksia vähentämällä tai verotuksella.

Nyrkkisäännön mukaan verotus olisi hyvä järjestää niin, että maassa olisi kattavat yhtenäiset veropohjat ja matalat veroasteet.

Mutta kun jonkun huojennuksesta pitäisi luopua, edunvalvojat hyökkäävät puolustamaan omiaan, ja poliitikot pelästyvät. Siksi puolueet eivät hevin esitä, että esimerkiksi asuntolainojen verovähennysoikeus, lounassetelit tai joku verohuojennus tulisi poistaa.

Politiikkaa ammatikseen seuraavat eivät juuri usko puolueiden lähtevän vaaleihin avoimilla verouudistusmalleilla, vaikka tarvetta olisi. Jos verokeskustelua ei käydä, linjaukset tehdään vasta hallitusneuvotteluissa, pienissä piireissä.

12 Jatkuuko asuntojen hintojen aleneminen?

Vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat halpenivat Suomessa koko maassa marraskuussa 2,6 prosenttia, kertoi Tilastokeskus maanantaina.

Pääkaupunkiseudulla luku oli kaksi prosenttia, kehyskunnissa enemmän, puhumattakaan seuduista, joista teollisuus katoaa.

Taloustieteessä hintojen halpenemiskierrettä kutsutaan deflaatioksi.

Kun myyjät ja ostajat tajuavat, että hinnat alkavat halveta, kaupankäynti tyrehtyy. "Ainakaan hinnat eivät nouse", mietitään. Sitten nopeimmat yrittävät päästä halpenevista asunnoista ajoissa eroon, ja hinnat alkavat laskea.

Näin syntyy deflaatiokierre, joka näivettää taloutta. Japanissa tällainen kehitys alkoi 1980-luvun lopulla ja on piinannut maata siitä asti.

"Euroalueella deflaatio ei ole poissuljettu vaihtoehto", arvioi valtiovarainministeriön suhdanneyksikön finanssineuvos Mika Kuismanen esitellessään joulun alla ministeriön tuoretta suhdanne-ennustetta.

Vuonna 2014 euroalue ei onnistunut pääsemään talouskasvun uralle eikä se onnistunut karistamaan deflaatiohuolia. Kolmannella vuosineljänneksellä kasvu oli vain 0,2 prosenttia ja vuosi-inflaatio jäi marraskuun mittauksessa 0,3 prosenttiin. Kreikassa ja Espanjassa hintojen lasku on jo tosiasia.

Kun Euroopan keskuspankin virallisena tavoitteena on aiemmin ollut pitää inflaatio eli hintatason yleinen kallistuminen kurissa, vain kahdessa prosentissa, nyt sen tavoitteena on estää hintojen halpeneminen ja hilata hintojen nousua nollasta ylöspäin, kohti kahta prosenttia.

13 Saako Suomen kirjallisuus kielikylvyn?

Suomessa asuu noin 300 000 muuta kieltä kuin suomea, ruotsia tai saamea äidinkielenään puhuvaa. Kasvavassa joukossa on tietysti myös kulttuurin tekijöitä.

Slovakian kansalainen Alexandra Salmela sai jo vuonna 2010 HS:n esikoiskirjapalkinnon, ja irakilaissyntyinen Hassan Blasim, joka kirjoittaa Tampereella arabiaksi, alkuvuodesta merkittävän brittiläisen käännöskirjapalkinnon. Monikielisen kirjallisuuden Sivuvalo-verkostoon kuuluu jo toistakymmentä teoksia julkaissutta.

Valtakunnallisiin, suomen- ja ruotsinkielisiin kirjailijaliittoihin muilla kielillä työskentelevät eivät pääse jäseniksi. Onko jo sääntömuutoksen aika, Suomen Kirjailijaliiton tuore puheenjohtaja Jyrki Vainonen?

"Sääntöjä on hidasta muuttaa, mutta varmaan asia tulee jossain vaiheessa esiin. Meillä on jo paljon yhteyksiä eri kielillä kirjoittavien kanssa, ja jos joskus tarvitaan heille kokonaan uuttakin kirjailijaliittoa, sen kanssa tehdään varmasti yhteistyötä."

Mika Ranta HS
Kehärataa pitkin pääsee Vantaankoskelta lentoaseman suuntaan ensi kesänä.
Kehärataa pitkin pääsee Vantaankoskelta lentoaseman suuntaan ensi kesänä.

14 Muuttaako uusi rata pääkaupunkiseutua?

Ensimmäinen pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen lähitulevaisuuden isoista muutoksista tapahtuu heinäkuun alussa, kun kehärata otetaan käyttöön.

740 miljoonan euron investointi tuo raideyhteyden lentoasemalle ja yhdistää Vantaan itä- ja länsiosat. Se tarjoaa paitsi uusia kulkuyhteyksiä, myös uudenlaisia mahdollisuuksia kaupunkirakenteen kehittämiseen. Suuri osa Vantaan uusista asunnoista nousee kehäradan varrelle.

Lisäksi yritysalueiden sijainti näyttäytyy uudenlaisena.

"Esimerkiksi Aviapoliksen työpaikka-alueet ovat tähän asti olleet vain kumipyörien varassa", toteaa liikennejärjestelmäosaston johtaja Sini Puntanen Helsingin seudun liikenteestä (HSL).

Kehäradan varren työpaikka-alueiden houkuttelevuus varmasti kasvaakin. Niihin on helppo tulla paitsi Helsingin keskustan suunnasta, myös pääkaupunkiseudun pohjoisosista.

Arkisin 10 minuutin välein suhaavan junan uskotaan lisäävän joukkoliikenteen osuutta liikkumismuotona ja kasvattavan vantaalaisten joukkoliikenteen käyttöä.

Lisää matkustajia joukkoliikenteeseen houkuttelee vuonna 2016 Espoossa avattava länsimetro. Helsingissä raideverkoston laajenemisesta itään päätetään ensi vuonna, kun Kruunuvuorenselän ylittävän raitiotiesillan rakentaminen tulee valtuuston käsiteltäväksi.

15 Hylkääkö Helsinki kivihiilen?

Vuoden aikana kaupunginvaltuuston odotetaan linjaavan, miten Helsinki tuottaa seuraavina vuosikymmeninä tarvitsemansa energian.

Vuoden alussa yhtiöitettävän Helsingin Energian (Helen) tavoite on, että vuonna 2020 uusiutuvan energian osuus energiantuotannosta olisi 20 prosenttia. Vuonna 2050 kaupungin tulisi olla kokonaan hiilivapaa.

Yksi ensimmäisistä askelmerkeistä asetetaan vuoden aikana, kun päätetään, korvataanko pääasiassa kivihiiltä käyttävä Hanasaaren voimala uudella Vuosaaren biovoimalalla. Nyt kolmannes Helenin energiantuotannosta on peräisin kivihiilestä.

Kuinka hanakasti hiilestä halutaan eroon, punnitaan pian. Joukko yritysjohtajia on jo vaatinut Suomen luopumista kivihiilestä vuoteen 2025 mennessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat