Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laivapäästöjen valvonta alkaa Itämerellä

Rikkidirektiivi tuli voimaan tämän vuoden alussa

Kotimaa
 

Laivojen rikkipäästöjä koskeva EU-direktiivi tuli voimaan Itämerellä vuoden vaihduttua.

Samalla alkaa laivojen polttoaineen rikkipitoisuuden valvonta. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi toteuttaa tammikuussa tehotarkastuskampanjan, jonka aikana tarkastetaan runsaasti aluksia ja otetaan alusten tankeista polttoainenäytteitä.

Tästä on kyse

 Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO päätti vuonna 2008 laivojen polttoaineen rikkipitoisuuden alentamisesta Itämerellä.

 EU:n rikkidirektiivi tuli voimaan tämän vuoden alussa.

 Itämerellä polttoaineen rikkipitoisuus saa nyt olla korkeintaan 0,1 prosenttia.

Itämerellä seilaavien laivojen polttoaineen rikkipitoisuus saa nyt olla enintään 0,1 prosenttia. Raja oli aiemmin prosentissa.

Tarkoitus on parantaa ilmanlaatua ja vähentää laivojen piipuista tupruavan rikkidioksidin aiheuttamia ennenaikaisia kuolemia.

Alukset voivat täyttää määräykset käyttämällä matalarikkistä polttoainetta, asentamalla rikkipesureita tai käyttämällä vaihtoehtoisia polttoaineita, kuten nesteytettyä maakaasua eli LNG:tä.

Rikkidirektiivin ja sen taustalla olevan kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n päätöksen noudattamista valvovat Trafi ja Rajavartiolaitos.

"Valvonta on erittäin tärkeää, jotta direktiivin vaatimuksia noudatetaan. Samalla varmistetaan, että toimintaedellytykset ovat yhtäläiset kaikille, eikä merenkulun kilpailuasetelma vääristy", sanoo merenkulkujohtaja Tuomas Routa Trafista.

Valvonta aloitetaan jakamalla laivojen henkilökunnalle tietoa uusista määräyksistä ja niiden vaikutuksista. Valvonta kohdistuu kaikkeen liikenteeseen, myös kotimaan liikenteeseen.

Tehotarkastukset kohdistetaan ennen kaikkea niin sanottuihin korkean riskin aluksiin. Tarkastuksiin valitaan muun muassa sellaisia aluksia, joissa on havaittu puutteita aiemmissa tarkastuksissa.

Matalan riskin aluksia ovat Roudan mukaan esimerkiksi ainoastaan Itämerellä kulkevat alukset, joissa ei enää saa käyttää muuta kuin vähärikkistä polttoainetta.

Näytteenotto on toistaiseksi ainoa tapa, jolla pystytään oikeudellisesti osoittamaan väärän polttoaineen käyttö.

Jos polttoaine on korkearikkistä, Trafi luovuttaa aineiston syyttäjälle ja tuomioistuin ratkaisee mahdolliset sanktiot.

Selkeää sääntöä rangaistuksista ei Roudan mukaan toistaiseksi ole. Rangaistuksena voi olla esimerkiksi sakko.

Lisäksi korkea- ja matalarikkisen polttoaineen hintaeroa voidaan pitää rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä, joka voidaan tuomita valtiolle menetetyksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat