Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jättisopimusten kummisetä Lasse Laatunen: Ay-liike ei ole polvillaan

Kotimaa
 
Liisa Takala
Lasse Laatunen, 64, muistelee hyvällä omallatunnolla 41-vuotista uraansa.
Lasse Laatunen, 64, muistelee hyvällä omallatunnolla 41-vuotista uraansa. Kuva: Liisa Takala

Oikeustieteiden kandidaatti Lasse Laatunen lienee ainoa suurelle yleisölle tuntematon vallankäyttäjä, joka on nostettu näytelmän pääosaan.

Näytelmä on pari vuotta sitten ensi-iltansa saanut Susanna Kuparisen Eduskunta II – satiiri veljeskuntien Suomesta. Se kritisoi päättäjäpiiriä, joka pyörittää miljardien eläkejärjestelmää, kun poliitikot inisevät vieressä valtansa vähyyttä valittaen.

"Työväenliikkeen pahin jyrsijä"

Kun Lasse Laatunen täytti 60 vuotta, hän sai neuvottelutovereiltaan lahjaksi täytetyn citykanin, jossa luki "työväenliikkeen pahimmalle jyrsijälle". Hän pitää lahjasta edelleen.

Laatunen aloitti uransa Suomen työnantajien yleisen ryhmän asiamiehenä vuonna 1973. Sen jälkeen hän on ollut johtotehtävissä Elinkeinoelämän keskusliitossa ja sen edeltäjissä.

Laatunen oli ratkaisevassa asemassa muun muassa silloin, kun työnantajilta poistettiin kansaneläkemaksu, joka kevensi työnantajien vuosikustannuksia noin miljardilla eurolla. Hän oli keskeisiä päättäjiä myös syksyn suuressa eläkeuudistuksessa ja syksyn 2013 palkkasovussa.

Laatunen tuli kuuluisaksi julkisuuteen vuotaneesta tekstiviestistään, jossa hän patisti Akavan neuvottelijoita niin sanotun Lex Nokian puolelle. Lex Nokia tunnetaan myös kritiikkiä saaneena urkintalakina, joka antaa yrityksille oikeuden selvittää verkkonsa käyttäjien tunnistamistietoja tietyin ehdoin.

Eläkkeellä hän aikoo golfata, hiihtää ja hoitaa metsäpalstaansa Heinolassa. Politiikkaan sitoutumaton Laatunen ei aio lähteä.

"Ainoa luottamustoimi, johon olen suostunut, on Hetan musiikkipäivien suojelija. Olen harkinnut konsulttihommia, mutta jos niihin päädyn, en aio häpäistä pitkäaikaista työnantajaani."

Yksi ongelmissa oleva kunta on jo pyytänyt häneltä apua.

Näytelmässä yksi oli tämän verkoston valtiaista yli muiden. Tuo kummisetä oli Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Lasse Laatunen.

"Näytelmässä annettiin minun vaikutusvallastani ylisuuri kuva, mutta hyvä näytelmä se oli. Melkein kuin olisin saanut patsaan Espan puistoon", hän sanoo.

Laatunen kertoo urastaan harkitsevaan ja erikoisella huumorilla maustettuun tyyliinsä Eteläranta 10:n työnantajalinnakkeen kabinetissa.

Täällä on neuvoteltu palkoista, eläkkeistä, sosiaalialan etuuksista ja ties mistä. Kun miljoonia ihmisiä koskettava sopu on syntynyt ja televisiokamerat saapuvat paikalle, Laatunen on yleensä jo muualla.

Nyt Laatunen on eläkkeellä.

"Nollaamassa 41-vuotisen työurani synnit", hän sanoo.

Laatunen tunnetaan ovelana ja tainnuttavan teräväkielisenä neuvottelijana. Häntä kunnioitetaan palkansaajapuolellakin, koska hän saa aikaan päätöksiä. Hän ei siedä sitä, että pöydässä istutaan turhaan.

"Olen kokenut itseni asianajajaksi, joka ei tee tätä itselleen, eikä minulla edes ole suurta henkilökohtaista tunnetta pelissä. Pystyn arvioimaan päämiesteni tahdon ikään kuin ulkopuolisena. En stressaa ihan vähällä."

Monen mielestä asiat olisivat paljon paremmin ilman Laatusen edustamaa kolmikantaa ja konsensusta – ja veljeskuntaa.

Joulukuussa pääministeri Alexander Stubb (kok) sanoi, että konsensus uhkaa jähmettää Suomen. Työelämään on saatava joustoja, Stubb uhosi.

Laatunen ei oikein jaksa kuunnella jatkuvia kevyesti heitettyjä väittämiä. Siis sellaisia, että Suomessa työelämän säännöt olisivat erityisen joustamattomia, kolmikanta luo huonoa lainsäädäntöä tai että juuri kolmikanta on se, joka näivettää Suomen.

"Totuus on se, etteivät Suomessa työelämän säännöt ole kokonaisuutena yhtään sen jäykempiä kuin muuallakaan. Niin kauan kuin minä muistan, aina on löytynyt jokin maa, jossa asiat ovat aivan helvetin hyvin. Tietysti löytyy yksityiskohtia, jotka ovat paremmin, mutta jos katsotaan kokonaisuutta, säännöt ovat joka paikassa suunnilleen yhtä hyviä tai huonoja."

"Se on ihan eri asia, etteikö kaikkialla Euroopassa pitäisi tehdä joustavampaa työelämän lainsäädäntöä, mutta epäilen vankasti, että jostain nyt löytyisi ylivertainen malli."

Molempien osapuolten pitää Laatusen mielestä katsoa peiliin, jos kilpailukyky rapistuu sopimusten takia tai sen takia, ettei jo olemassa olevia sopimuksien joustoja hyödynnetä tarpeeksi.

Hänen mukaansa liittojen pitää käydä neuvotteluja koko ajan, myös silloin, kun sopimukset takaavat työrauhan. Näin pohjustetaan ratkaisuja, joilla taataan säännöt ja kilpailukyky.

Huonoa lainsäädäntöä tulee Laatusen mukaan myös poliittisen järjestelmän kautta.

"Pitää muistaa, että kolmikantapäätösten tarvitsemat lait ovat aina virkamiesten kirjoittamia ja eduskunnan hyväksymiä."

Laatunen tivaa, mitä poliitikot ovat saaneet aikaan.

"Olisivatko he saaneet aikaiseksi syksyllä sovittua suurta eläkeuudistusta? Suvaitsen epäillä."

Mutta on Laatunen myös samaa mieltä kriitikoiden kanssa. Hänestä työmarkkinamekanismit ovat suhteellisen hitaita reagoimaan, ja reagointi tapahtuu usein vain kriisien kautta.

Hän korostaa, että aikaiseksi pitäisi saada aina vähiten työvoimakustannuksia nostava ratkaisu – oli sopimuksen muoto sitten keskitetty tai liittosopimus tai mikä muu tahansa.

Laatunen ei ole varma, kuinka paljon parempia tai edes demokraattisempia päätöksistä tulisi, jos kolmikanta kuopattaisiin.

Kävisi niin, että järjestöt vaikuttaisivat voimalla poliitikkoihin ja virkamiehiin, mutta työmarkkinaosapuolet eivät enää kantaisi vastuuta päätöksistä.

"Työmarkkinaosapuolet ovat sillä tavalla Suomessa melko tasavoimaisia, että jompikumpi aina pystyy aika lailla nostamaan mustan käden pystyyn, jos poliitikkojen hanke ei ilahduta. Tästä on näyttöä. Harri Holkerin (kok) hallitus yritti, ja demarihallituksetkin ovat yrittäneet, mutta yleensä hallitukset ovat meinanneet kaatua."

Palkansaajille pyhään yleissitovuuteenkin on yritetty koskea. "Se hanke loppuu siihen, kun SAK tuo yhden puskutraktorin valtioneuvoston kulman taakse."

Laatunen sanoo "vilpittömäksi" arviokseen sen, ettei ay-liike ole polvillaan. Sen järjestäytymisaste on niin korkea, että liike saa ihmiset laajamittaisiin työtaisteluihin, jos näkee sen tarpeelliseksi.

Ay-liikkeen johto on Laatusen mukaan hyvin tietoinen Suomen heikosta tilasta, ja se haluaa löytää pelastusratkaisuja.

"Pitää muistaa, että valtaa on vain niin kauan kuin päätöksiä syntyy. Jos niitä ei synny tai ne eivät auta isänmaata, loppuu myös valta."

"Toistaiseksi en ole nähnyt näissä hommissa parempaa tietä hoitaa asioita kuin neuvotteleminen ja sopiminen. Ehkä joku minun jälkeeni sen keksii."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat