Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onnibus: "Meiltä voi odottaa aggressiivista laajenemista"

Uusia reittejä ja laskevia hintoja – kilpailu kauko­liikenteen busseissa kiristyy

Kotimaa
 
Markus Jokela HS
Hanna Kekkonen (vas.) ja Aleksiina Raja olisivat taittaneet Turun-matkansa junalla, ellei halvempaa bussiyhteyttä olisi ollut.
Hanna Kekkonen (vas.) ja Aleksiina Raja olisivat taittaneet Turun-matkansa junalla, ellei halvempaa bussiyhteyttä olisi ollut. Kuva: Markus Jokela HS

Ensi viikolla kaukobussimatkustajilla on entistä enemmän vaihtoehtoja, joista valita. Onnibus avaa uuden Helsinki–Vaasa-yhteyden sekä lisää vuoroja neljällä muulla reitillään. Koiviston Auto -yhtymä laskee matkalipun hintaa kolmentoista kaupungin välillä. Vuoden mittaan uusia avauksia odotetaan muiltakin liikennöitsijöiltä.

"Tarjontaa tulee kohtuullisen roimasti alkavan vuoden aikana lisää. Lyhyellä tähtäimellä se on kuluttajalle hyvä, koska kilpailu tuottaa valinnanvaraa", sanoo toimitusjohtaja Jarmo Oksaharju Matkahuollosta. Yksityisten linja-autoyhtiöiden omistama Matkahuolto tuottaa liikennöitsijöille muun muassa markkinointi- ja lipunmyyntipalveluja.

Tästä on kyse

 Heinäkuussa 2014 linja-autoliikenteen sääntelyä purettiin EU-asetuksen mukaiseksi, jolloin aiemmin säänneltyjä kaukoliikenteen reittejä vapautui kilpailulle. Samalla hintakilpailu alalla kiihtyi.

 Halpabussitoimijat kuten Onnibus ja Onniexpress tuovat hintoihin laskupainetta. Myynnissä on ollut lippuja jopa eurolla.

 Hinnoittelumallit moninaistuvat, mikä vaikeuttaa vertailua. Esimerkiksi hinnan määräytyminen ja voimassaoloehdot vaihtelevat.

Liikennöitsijöiden keskuudessa tunnelma on odottava, eikä tulevista uudistuksista hiiskuta. Moni kuitenkin myöntää, että pääteillä alkaa olla ahdasta.

"Esimerkiksi Onnibus on tullut meidän toisten vuorojen päälle viitostiellä, jossa me ja Koiviston Auto olemme. Tilanne on sama kaikilla pääteillä Helsingistä ylöspäin", sanoo toimitusjohtaja Raimo O. Honkanen Savonlinja-yhtiöistä.

"Meidän on pakko korjata asemaamme jollakin lailla."

Ensi viikolla Koiviston Auto puolittaa hintansa esimerkiksi Helsinki–Kuopio-välillä 30 euroon. Helsinki–Lahti-välilläkin hinta laskee kymmeneen euroon, joka on ennakkoon ostettua junalippua halvempi.

"Z-junan myötä meidän matkustajamäärät ovat tipahtaneet viidesosaan huippuajoista. Nyt katsotaan, saadaanko niitä matkustajia takaisin", sanoo liikennejohtaja Kari Hietaniemi Koiviston Autosta.

Yhtiön uudessa hinnoittelumallissa lipun saa samalla hinnalla verkosta ja kuljettajalta, minkä toivotaan houkuttelevan asiakkaita.

Helsingin keskustassa linja-autoa odottelevat Hanna Kekkonen ja Aleksiina Raja toivottivat kilpailun tervetulleeksi. Kaverukset suuntasivat sohjoiselta Mannerheiminaukiolta uudenvuoden viettoon Turkuun, jonne meno-paluulippu maksoi 13 euroa.

Artikkeliin liittyvät

"Vaihtoehtona olisi ollut juna, mutta opiskelijallekin tämä oli selvästi halvempi", Raja sanoi.

Linja-autoliiton toimitusjohtaja Mika Mäkilä uskoo, että halpoja lippuja löytyy jatkossakin.

Hänen mukaansa vielä eletään hintojen hakemisen vaihetta. "Alamme olla lähellä aidon kilpailun tilannetta, jossa kysyntä vaikuttaa siihen, minkälaista palvelu on", hän sanoo.

Hintakilpailun kirittäjä, vuonna 2012 aloittanut halpabussiyhtiö Onnibus kertoo kaksinkertaistavansa toimintansa koon tänä vuonna.

"Meiltä voi odottaa aggressiivista laajenemista. Tuomme uusia reittejä ja lisäämme vuorovälejä", sanoo toimitusjohtaja Pekka Möttö Onnibusista.

Maanantaina yhtiö lisää vuoroja muun muassa Helsingin ja Turun välillä. Myös Ykköstiellä liikennöivä Vainion liikenne lisäsi erikoispikavuorojaan etapilla jo eilen 1. tammikuuta.

"Yleisemmin sanon, että kilpailutilanne on todella tiukka. Lähitulevaisuus ainakin näyttää siltä, että asiakas voittaa ja hinnat säilyvät", kertoo toimitusjohtaja Matti Vainio.

Haastateltavat uskovat, että tänä vuonna bussimatkustamisen suosio kasvaa tarjonnan monipuolistuessa. Sahaavat hinta- ja reittimuutokset voivat häiritä ihmisiä, jotka tarvitsevat säännöllisiä yhteyksiä esimerkiksi koulu- tai työmatkoilleen.

Yhteydet myös paranevat lähinnä Helsingin ja isojen kaupunkien kuten Turun, Tampereen, Jyväskylän ja Kuopion välillä. Etenkin pikavuorojen määrä lisääntyy, jolloin bussi ei koukkaa pienempien taajamien kautta.

Poikittaisliikenteessä valinnanvaran kasvua häiritsevät vaatimattomat matkustajamäärät, jolloin liikennöintiä on hankalampi saada kannattavaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat