Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Kekkosmaista kansaan vetoamista"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuhetta pidettiin pääosin selkeänä

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
"Kaikkina aikoina Venäjä on ja pysyy Suomen naapurina. Olemme lähteneet siitä, että keskusteluyhteytemme säilytetään tiiviinä. Pyrimme edesauttamaan konfliktin ratkaisuyrityksiä sekä jatkamaan kaikkea sitä yhteistyötä, mikä näissä oloissa on mahdollista", Niinistö sanoi.
"Kaikkina aikoina Venäjä on ja pysyy Suomen naapurina. Olemme lähteneet siitä, että keskusteluyhteytemme säilytetään tiiviinä. Pyrimme edesauttamaan konfliktin ratkaisuyrityksiä sekä jatkamaan kaikkea sitä yhteistyötä, mikä näissä oloissa on mahdollista", Niinistö sanoi. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

1Venäjä on naapuri, Suomi on länttä

Jos Paasikivi ja Kekkonen asettivat aikoinaan Suomen tukevasti idän ja lännen väliin, tasavallan presidentti Sauli Niinistö paalutti Suomen nyt tiiviisti länteen.

Niinistö korosti uudenvuodenpuheessaan useammallakin eri tavalla Suomen läntisyyttä, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

Läntinen kumppanuus on yksi Suomen turvallisuuden pilareista, Niinistö sanoi. Hän totesi Venäjän hyvin tietävän, että "Suomi on ja pysyy osana länttä". Suomen linjan Niinistö nimesi aktiiviseksi vakauspolitiikaksi.

"Näillä painotuksilla Niinistö sinetöi sen, että Suomi on sitoutunut EU:n yhteiseen politiikkaan", Tiilikainen sanoo.

Niinistö otti puheellaan kantaa siihen keskusteluun, jossa on arvioitu, miten Venäjä näkee Suomen. Venäjä pitää Suomea erityisenä EU-maana.

"Niinistö halusi nyt sanoa, että myös kahdenvälisissä suhteissa Suomella ei ole mitään omaa linjaa, vaan Suomi on hyvin sitoutunut EU:n yhteiseen Venäjä-politiikkaan."

Niinistö kävi puheessaan läpi kaikki ne osa-alueet, joilla Suomi kiinnittyy länteen. Niitä ovat EU-jäsenyys, Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö, Suomen Nato-kumppanuus sekä toiminta muun muassa YK:ssa.

Yksi tapa kiinnittää Suomi entistä tiukemmin länteen olisi Nato-jäsenyys. "Sanomattakin on selvää, että jäsenyyttä on aina mahdollista hakea, jos niin haluamme", Niinistö sanoi puheessaan.

Tiilikainen pitää presidentin sanavalintoja Nato-jäsenyyden hakemisesta mielenkiintoisina. Rennolla muotoilulla Niinistö halusi sysiä Nato-peikkoa syrjemmälle, Tiilikainen arvioi.

Tavoitteena on tehdä Nato-jäsenyyden pohtimisesta entistä normaalimpaa.

Sen sijaan kun Niinistö puhui EU:n rooleista, Tiilikainen oli huomaavinaan tiettyä pettymystä. Pettymys koski sitä, ettei EU:n yhteisen puolustuksen syventäminen näytä etenevän.

"Niinistö oli piirun verran pessimistisempi EU:n yhteisen puolustuksen kehittämisen suhteen."

EU:n puolustuksen sijaan puheessa painottui Suomen ja Ruotsin kahdenvälisen puolustusyhteistyön merkitys. Samoin Niinistö sanoi hyvin painavasti, että puolustusmäärärahoja tulisi lisätä.

Kaiken kaikkiaan Niinistön puhe oli virtaviivainen ja selkeä. Presidentti tiesi tarkkaan, mihin halusi keskittyä, Tiilikainen arvioi.

2Entä työllisyys?

Hintakilpailukyky ja valtiontalouden tila on mainittu. Niistä ja uudistuksiin patistamisesta Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen antaa kiitosta Niinistön puheelle.

"Talousosio jäi kuitenkin turhan abstraktiksi."

Harmillista, ettei Niinistö käyttänyt kunnolla hyödykseen valtavaa suosiotaan puhumalla vielä suoremmin Suomen talouden rakenteellisista ongelmista, Vartiainen sanoo.

Presidentillä olisi ollut paikka sanoa ääneen epämieluisia totuuksia.

"Hän olisi voinut puhua painokkaammin rakennemuutosten välttämättömyyden puolesta. Sen sijaan hän keskittyi siihen, että puolueiden pitäisi alkaa etsiä lisää säästökohteita."

Niinistö luetteli puheessaan vähän vääriä syitä Suomen syvimpiin talousongelmiin, kuuluu Vartiaisen arvio.

Kyse ei ole nyt ensisijaisesti teknologian murroksesta ja tuotanto- ja työtapojen muuttumisesta, vaan väestön ikääntymisen tuomista julkistalouden ongelmista. Siksi Vartiainen olisi kaivannut puheeseen sellaisia sanoja kuin työllisyys ja työurien pidentäminen.

"Lähestymistapana säästölistojen perääminen on riittämätön. Budjettisäästöillä tätä kestävyysvajetta ei saada umpeen. Vahva työllisyyden kasvattaminen on avain kaikkeen. Se tästä puheesta puuttui."

Niinistö vetosi yhteen hiileen puhaltamiseen.

"Sinänsä on tietenkin perusteltua pohtia, mistä vaatimuksesta kukin luopuisi", Vartiainen sanoo.

Niinistöllä oli myös piikki hallitukselle, Vartiainen sanoo. Niinistö varoitteli päättämättömyyteen kyllästyneistä äänestäjistä.

"Sen voi ottaa aikamoisena epäluottamuslauseena hallitukselle."

3Mielipidejohtajan puhe

Sitten sotavuosien uudenvuodenpuheissa ei ole puhuttu yhtä paljon ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, sanoo presidenttien uudenvuodenpuheita tutkinut erityisasiantuntija Vesa Heikkinen Kotimaisten kielten keskuksesta.

Niinistön puhe tarjosi paljon tarttumapintaa ja oli siksi hyvin kiinnostava. "Niinistö on löytänyt oman tyylinsä ja linjansa pitkässä traditiossa."

Niinistö otti heti yleisön haltuun puhumalla kolmesta suuresta kysymyksestä: turvallisuudesta, taloudesta ja ympäristöstä. Pääministeri Alexander Stubb tekee samaa puhumalla kolmesta pointista, Heikkinen muistuttaa.

Niinistön ulkopolitiikka-analyysissä oli paasikivimäistä ja kekkosmaista valtiomiesmäisyyttä, sillä Venäjä ja geopolitiikka olivat puheen ydintä.

"Kaikkina aikoina Venäjä on ja pysyy Suomen naapurina", Niinistö sanoi.

Sisäpolitiikasta puhuessaan Niinistö oli koivistolaisempi, siis arvoituksellinen.

"Mitä itse asiassa Niinistön Nato-lausunto tarkoitti? Kun politiikassa sanotaan jonkin olevan sanomattakin selvää, se yleensä on kaikkea muuta kuin itsestään selvää", Heikkinen sanoo.

Presidentti Tarja Halosen puheenparresta Heikkinen kuuli kaikuja siinä, miten Niinistö käytti me-muotoa. "Kansallisen identiteetin rakentamisprojekti jatkui."

Lisäksi puheessa oli Heikkisen mielestä kekkosmaista kansaan vetoamista, ehkä jopa kritiikkiä kansalle.

Mausteena oli yllättäviä ja rohkeita lainauksia. "Ihan kaikki eivät siteeraisi kiinalaista diktaattoria."

Niinistö sanoi, että jos valta onkin joskus kasvanut kiväärin piipusta, niin enää sieltä kasvaa vain kaaos. Se oli viittaus Mao Zedongin Pieneen punaiseen kirjaan.

Putinista Niinistö puhui Venäjänä.

Niinistö otti roolia kaikkien asioiden hallitsijana ja käytti taitavia vastakkainasetteluja, Heikkinen arvioi. Niinistö haluaa selvästi olla mielipidejohtaja.

"Kun Kekkonen näki Suomen sillanrakentajana idän ja lännen välissä, Niinistö ei yritäkään väistellä lännen ja Venäjän vastakkainasettelua. Pikemminkin hän korostaa sitä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat