Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyökkäykset pankkeihin jatkuivat

Danske Bankin ja OP:n Facebook-sivuille jätettiin perjantaina kiristysviestejä

Kotimaa
 

OP-pankin palveluissa jo keskiviikkona alkanut ja torstaina jatkunut laaja häiriö jatkui myös perjantaina. Häiriön syy oli poikkeuksellisen voimakas palvelunestohyökkäys.

"Palvelut ovat toiminnassa mutta häiriöt edelleen mahdollisia erityisesti ulkomailta asioiville", OP kertoi Facebook-sivuillaan perjantaina.

Artikkeliin liittyvät

OP:n mukaan tietoliikenteen suojausta korotettiin ja ulkomailta tulevaa verkkoliikennettä palveluun rajattiin. Vielä perjantaina rajaukset saattoivat estää pääsyn palveluun myös Suomesta, jos asiakkaan tietoliikenneyhteydet oli reititetty ulkomaiden kautta.

Pankin mukaan kortit toimivat pääsääntöisesti kotimaassa ja ulkomailla, mutta ajoittaiset häiriöt olivat mahdollisia.

Danske Bankin ja OP:n Facebook-sivuille jätettiin perjantaina viestejä, joissa pankeilta vaaditaan bitcoineja eli virtuaalivaluuttaa. Viesteissä luki, että verkkohyökkäykset lopetettaisiin valuuttaa vastaan.

Viestien yhteyttä viime päivien verkkohyökkäyksiin ei tiedetä.

Myös Nordean verkkopankki joutui perjantaina palvelunestohyökkäyksen kohteeksi. Sen vuoksi osa verkkopankin käyttäjistä ei pystynyt kirjautumaan verkkopankkiin.

"Tiedostimme, että tällaisia ongelmia voi tulla, mutta tämä yllätti silti", Nordean tiedottaja Marko Mettenranta sanoi perjantaina.

Nordean verkkopankin ongelmat alkoivat perjantaina aamupäivällä. Tilanne näytti aluksi korjaantuvan nopeasti. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

"On vaikea arvioida, kuinka suurta osaa asiakkaista verkkopankin ongelma koskettaa, mutta isoa osaa kuitenkin. Kirjautuminen verkkopankkiin kestää normaalia kauemmin tai jää kokonaan jumiin", Mettenranta sanoi.

Muista Nordean palveluista ei raportoitu häiriöistä.

Nordeasta on oltu hyökkäyksen vuoksi yhteydessä keskusrikospoliisiin. Osuuspankki on tehnyt hyökkäyksestä rikosilmoituksen poliisille ja keskusrikospoliisi tutkii tapausta. Asiaa tutkitaan törkeänä tietojärjestelmän häirintänä. Ongelmaa selvittää myös Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskus.

Palvelunestohyökkäyksen tekijää tai tekijöitä keskusrikospoliisi ei yksilöi.

"Meillä on erilaisia tutkintalinjoja", tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Timo Piiroinen sanoi HS:lle.

Häiriökuormitusta verkkosivuille on tullut sekä ulkomailta että kotimaasta.

OP:n mukaan hyökkäys on poikkeuksellisen voimakas. Tämä viittaa siihen, että kyseessä olisi jokin viimeisten parin vuoden aikana maailmalla yleistyneistä tehostetuista palvelunestohyökkäyksen tyypeistä.

"Tutkinnallisista syistä emme kommentoi hyökkäyksen teknistä toteutustapaa", Piiroinen sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat