Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mari Kiviniemi: Suomesta puuttuu tekemisen meininki

Pariisissa viihtyvä Mari Kiviniemi patistaa Suomea toteuttamaan talousuudistukset. Venäjän talouden on hänestä pakko sopeutua yhteisiin sääntöihin.

Kotimaa
 
nikolai jakobsen
OECD:n päämajassa Pariisissa työskentelevä Mari Kiviniemi ei löydä keskustan suosiolukuihin yhtä selittävää tekijää: "En tiedä... varmasti keskusta on osannut tehdä oikeita asioita. Puolue on yhtenäinen."
OECD:n päämajassa Pariisissa työskentelevä Mari Kiviniemi ei löydä keskustan suosiolukuihin yhtä selittävää tekijää: "En tiedä... varmasti keskusta on osannut tehdä oikeita asioita. Puolue on yhtenäinen." Kuva: nikolai jakobsen

Pariisi. Keskustan entinen pääministeri Mari Kiviniemi ei ole varsinaisesti kuuluisa vapautuneesta naurustaan.

Pariisin-työhuoneessa se kuitenkin raikuu, kun Kiviniemeltä kysyy, kaipaako hän Suomen politiikkaa ja tulevaa vaalihumua.

Kuka

Mari Kiviniemi

 Nimitettiin heinäkuussa 2014 yhdeksi talousjärjestö OECD:n apulaispääsihteereistä. Pesti kestää kaksi vuotta, mutta sille voi saada jatkoa.

 OECD:n päämajassa Pariisissa hänelle kuuluvat muun muassa kauppa ja maatalous, julkinen hallinto ja aluekehitys sekä tilastot.

 Toimi kansanedustajana 1995–2014.

 Pääministeri 2010–2011 ja keskustan puheenjohtaja 2010–2012.

 Toiminut myös hallinto- ja kuntaministerinä sekä pätkän ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä.

 Opiskellut kansantaloustiedettä. Koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri. 46-vuotias.

"Ei kyllä tule ikävä. Olin melkein 20 vuotta eduskunnassa. OECD-työ on todella kivaa, en vaihtaisi sitä yhtään mihinkään", hän sanoo.

Kiviniemeä on helppo uskoa.

Heinäkuussa tullut nimitys yhdeksi talousjärjestö OECD:n apulaispääsihteeriksi oli entiselle pätkäpääministerille kunniallinen vapautus rivikansanedustajan työstä. Samalla hän pääsi myös karkuun seuraajansa eli Juha Sipilän koko ajan nousevia suosiolukuja.

"Ei se hirveää ollut, mutta huomasin, että lähtisi tästä koneesta enemmänkin kierroksia", Kiviniemi kuvaa kansanedustaja-aikaa pääministeriyden jälkeen.

OECD on jäsentensä eli teollisuusmaiden ohjastama talousjärjestö, jonka päätehtävä on tuottaa tutkimustietoa poliittisen päätöksenteon tueksi.

Kiviniemi huolehtii vastuualueittensa strategisesta johtamisesta sekä järjestön edustamisesta. Pääsihteeri Angel Gurrían alaisuudessa toimii neljä apulaispääsihteeriä.

"On ollut paljon opettelemista, aika vauhdikas ollut tämä alku", Kiviniemi sanoo kulmahuoneessaan.

Artikkeliin liittyvät

Ainakin puitteet ovat upeat: Työpaikka on Château de la Muette, joka kuului ennen Rothschilden suvulle. Linnan aiemmat versiot ovat toimineen Ranskan kuninkaiden metsästysmajana ja hallitsijoiden sukulaisten tai rakastajattarien asuinpaikkana.

Isoista ikkunoista avautuu nurmikenttä ja viereinen uudisrakennus, jossa OECD:n rivityöntekijät puurtavat.

Neuvominen on OECD:n tehtävä, ja neuvoja pitää kysyä nyt myös Kivinimeltä. Miten Suomen talous nostetaan suosta?

Ei ainakaan tuottamalla koko ajan lisää raportteja.

"Selvityksiä kyllä riittää, mutta Suomen suurin ongelma tällä hetkellä on se, että niitä pitää laittaa täytäntöön", Kiviniemi sanoo. "Tekemisen meininki on puuttunut."

Hänestä seuraavaksi tarvitaan vahva hallitus, joka pystyy panemaan uudistuksia täytäntöön.

"Täytyy saada tehokkuutta ja tuottavuutta aikaan. Tähän sote tarjoaa mahdollisuuden, jos se viedään loppuun niin, että muutoksia tapahtuu."

Samalla pitäisi lisätä kilpailua ja purkaa säätelyä. Pk-yritysten rahoituksesta huolehtimisessa on aina parantamisen varaa. Ruotsista voisi ottaa oppia siitä, miten tukku- ja vähittäiskaupan sääntelyä puretaan.

Suomi ei tietenkään määrää taloutensa suuntaa yksin. Moni keskustalainen on suhtautunut Venäjä-pakotteisiin nihkeästi, koska ne iskevät vientiin.

Mitä Kiviniemi ajattelee joidenkin keskustalaisten mahdollisesta suomettumisesta?

"Tämä kuuluu niihin Suomen politiikan asioihin, joihin en ota yhtään kantaa", hän sanoo.

Kiviniemellä on selvä näkemys Venäjästä: "Venäjällä on vain yksi tie ja se tie on integroitua muun maailman järjestelmiin."

Hänestä Venäjän on ennen pitkää taivuttava talouden lainalaisuuksien edessä.

"On itsestään selvää, että Venäjä ei pysty eristämään itseään ja toimimaan omilla säännöillä. Millekään maalle ei ole olemassa umpiota, jossa voisi toimia taloudessa omilla säännöillä."

OECD pani syksyllä yhteistyön Venäjän kanssa jäähylle. Venäjä ei saa enää lähettää minkäänlaista edustusta OECD:n ministerikokouksiin.

Järjestö ei emmi höykyttää jäsenmaitakaan. Viestejä lähtee myös Euroopan keskuspankille, jonka pitäisi kuulemma jatkaa rahapoliittista elvytystä ja mennä siinä pidemmälle kuin on ilmoittanut. Saksaa OECD rohkaisee tuhlaamaan.

"Saksan ei tarvitsisi tehdä tasapainoista ja jopa ylijäämäistä budjettia. Saksan pitäisi investoida, mutta Saksa ei erityisemmin meidän neuvosta innostu."

Monet pitävätkin järjestön asiantuntijoita besserwissereinä, joilla ei ole kokemusta käytännön politiikasta. Kiviniemi tunnistaa viestintäongelman:

"Täytyy kommunikoida jäsenmaiden kanssa, jotta neuvojamme ei koeta vain niin, että siellä ne Pariisin herrat ja rouvat tällaista suosittaa, mutta me ei tällaista tehdä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat