Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mistä nyt säästetään, Liisa Jaakonsaari?

Presidentti kaipaili säästölistoja 1990-luvun Liisan listan tyyliin

Kotimaa
 
Sari Gustafsson Lehtikuva
Marraskuussa 1994 silloinen Sdp:n varapuheenjohtaja Liisa Jaakonsaari selvitti säästölistaansa puoluejohtaja Paavo Lipposelle.
Marraskuussa 1994 silloinen Sdp:n varapuheenjohtaja Liisa Jaakonsaari selvitti säästölistaansa puoluejohtaja Paavo Lipposelle. Kuva: Sari Gustafsson Lehtikuva

Liisan lista ehti olla aika pitkään hukassa. Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd) ehti jo ajatella, ettei paperia enää löydy, mutta jostain se tuli käteen.

Liisan lista putkahti esiin myös uudenvuodenpäivänä.

Presidentti Sauli Niinistö kertoi uudenvuodenpuheessaan muistelleensa 1990-lukua ja silloisen Sdp:n varapuheenjohtajan Jaakonsaaren laatimaa säästöohjelmaehdotusta, siis juuri Liisan listaa.

Niinistö kaipaili uusia Liisan listoja – rehellistä puhetta siitä, mistä puolueet aikovat leikata.

Liisan lista oli oikeastaan puhe. Se on nyt Brysselissä, eikä Kuusamossa lomaileva Jaakonsaari pääse siihen juuri nyt käsiksi. "Olin niin yksityiskohtainen, etten tarkkaan muista kaikkea."

Listalle kuului muun muassa yritystuista karsiminen, työttömyysturvan leikkaaminen, opintotuen tarveharkintaisuus, asuntolainojen korkojen verovähennysoikeudesta luopuminen sekä lapsilisien paneminen verolle.

Listansa Jaakonsaari esitteli syksyllä 1994 Vantaalla Uudenmaan demarien piirikokouksessa. Nousi kohu.

"Tajusin yleisön järkytyksen jo pitäessäni puhetta. Puhuin hyvin yksityiskohtaisesti, ja ihmiset alkoivat puistella päätään. Salamannopeasti päätin vähän lieventää viestiä. Sanoin, että tämä on Liisan lista. Otin sen omiin nimiini."

Kokous oli periaatteessa toimittajilta suljettu, mutta paikalla oli Vantaan Sanomien Risto Hietanen. Hän kirjoitti Jaakonsaaren pitämästä puheesta jutun. " Pentti Lumme näppäränä radiotoimittajana nappasi siitä sen jossain vaiheessa radioon."

Sinä aamuna Jaakonsaari heräsi puhelinsoittoon. "Ihmiset olivat järkyttyneitä. Oli hätä siitä, että tekin vain leikkaisitte."

Jaakonsaari tuli säästölistallaan muuttaneeksi poliittista kulttuuria. "Poliitikko ottaa harvoin sitä riskiä, että sanoisi jotain sellaista, mikä ei miellytä omaa äänestäjäkuntaa."

Jaakonsaaren tarkoitus ei ollut varsinaisesti järkyttää. Hän oli sitä mieltä, että demarit olivat matkalla kohti vuoden 1995 vaaleja valheellisissa tunnelmissa.

Suomi rämpi lamassa. Idänkauppa oli romahtanut, kansantuote oli laskenut 11 prosenttia vuodesta 1990, työttömyysprosentti huiteli 16:ssa.

Keskustan Esko Aho johti hallitusta, Paavo Lipposen demarit olivat oppositiossa.

Oppositiossa uskottiin vahvasti, että vaalivoitto muuttaisi Suomen suunnan. Jaakonsaari oli optimismista huolissaan.

Liisan listasta noussut kohu oli raskas, Jaakonsaari sanoo.

"Mutta olen satavarma siitä, että oli parempi tuottaa tuolla tavalla pettymys kuin tuottaa pettymys vasta vaalien jälkeen. Ranska on nyt hyvä esimerkki siitä, miten liikojen lupausten jälkeen käy."

Demarit voittivat vaalit. Vaikkei Liisan lista ollut osa virallista vaaliohjelmaa, paljon siitä pantiin jossain vaiheessa toimeen.

"Yhteistä nykytilanteella ja 20 vuoden takaisella tilanteella on se, ettei uusia etuja ole jaettavaksi. Politiikka on ottamista niiltä, joilla on tarpeeksi."

Jaakonsaaresta olisi hyvä, että puolueet todella avaisivat säästölistojaan ennen vaaleja. Keskustan Juha Sipilä jo ehtikin luvata oman listansa.

"Ei pidä takertua yksittäiseen säästökohteeseen. Listallani olisi edelleen yritystuet ja asuntolainojen korkovähennys. Uutta olisi ict-menoista karsiminen, mutta kyse on kokonaisuuden hahmottamisesta."

Perimmäisin ajatus säästölistoissa on pohtia sitä, miten leikkaukset tehdään oikeudenmukaisesti, Jaakonsaari sanoo.

"Puramme hiljaisesti hyvinvointivaltioita. Sen voisi tehdä myös ääneen."

HS uutisoi Jaakonsaaren säästölistasta marraskuussa 1994.
HS uutisoi Jaakonsaaren säästölistasta marraskuussa 1994.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat